Hanuca cu peripeții la București. Rosia Montana, Jandarmeria, politia si Anti-Tero

Hanuca cu peripeții

 112 vizualizări

Hanuca cu peripeții
Hanuca cu peripeții

Hanuca cu peripeții la București. Rosia Montana, Jandarmeria, politia si Anti-Tero

 Locație: Piaţa Radu Beligan, piaţa aflată în vecinătatea Ministerului Agriculturii şi a Spitalului Coltea, vis-a-vis de Teatrul Național, la intersecția dintre Bd. Carol I și Bd. I.C. Brătianu, aici de o săptămână are loc un eveniment de sensibilizare a bucureștenilor în legătură cu soarta localităţii Roşia Montana. Deşi localitatea a intrat în Patrimoniu Unesco nu există o strategie pe termen lung de dezvoltare a zonei în noul context. Membrii Asociaţiei Civice „Dreptate” au obţinut autorizaţie de la primărie pentru amplasarea unui cort cu panouri informative şi instalaţie de sonorizare, pentru această locaţie, doar că Duminica trecută aici a fost programat şi un eveniment de Hanuca cu prezenţa ambasadorului Israelului.

 În momentul prezentării noastre la evenimentul cu Roşia Montana, Duminică în jurul orei 17.00 ziua în care ar fi trebuie acordate nişte diplome de onoare, aflăm că un alt eveniment a fost suprapus peste cel în desfășurare, anume aprinderea unei Menora de ambasadorul israelului. SRI, Anti-tero, Poliţia, Jandarmeria, Toţi erau prezenţi şi au încercat să evacueze evenimentul în desfăşurare. Până la urma cei care veniseră cu Menora au fost înghesuiți într-un colţ. În timp ce filmăm pe cei care au venit peste noi, s-au petrecut mai multe evenimente care merită a fii clarificate.

Hanuca si Rosia Montana in Piata Radu Beligan

 În primul rând firma angajată de organizatori zilei de Hanuca s-au apucat să amplaseze o scenă în faţa cortului cu Roşia Montana iar SRI, Jandarmeria şi Poliţia au încercat să convingă membrii Asociaţiei Civice „Dreptate” să permită desfăşurarea zilei de „Hanuca”. După confruntarea autorizaţilor s-a constatat că Asociaţia Civică Dreptate obţinuse legal de la primărie spaţiu de desfăşurare a evenimentului lor în Piaţa „Radu Beligan”. Jandarmeria şi Poliţia au susţinut că această nouă denumire dată de fostul Primar general Gabriera Firea, nu apare nicăieri şi că organizatorii evenimentului Hanuca ar fii obţinut şi ei ca spaţiu de desfăşurare Parcul Colțea, respectiv aceeaşi locaţie.

 După numeroase tergiversări s-a hotărât că amplasarea cortului cu Roşia Montana să nu fie schimbată, din centrul Pieţei, dar organizatorii să amâne desfăşurarea evenimentului până la terminarea ceremoniei de Hanuca (circa 2 ore). Scena cu petrecerea de Hanuca a fost mutată în colţul drept al petei Radu Beligan (vedere dinspre Hotelul Inter) unde au urmat să vină petrecăreţii şi Ambasadorul Israelului şi alte personalităţi.

Hanuca cu SRI, Anti-tero, jandarmerie, Poliţie

 În timp ce reporterul nostru documenta desfăşurarea de forţe venite, a fost abordat de un ofiţer anti-tero cu fața descoperită care l-a întrebat într-un mod uşor agresiv de ce filmează maşina SRI-ului, evenimentul s-a repetat şi cu militantul Luis Bratu care în drum spre eveniment a filmat maşinile parcate. Acelaşi ofiţer Anti-tero l-a oprit și chestionat cu privire la scopul filmării şi împreună cu jandarmeria l-au legitimat .

Scena s-a repetat si cu domnul Luis Bratu.

 În cele din urmă Ambasada Israelului şi comunitatea evreilor din Bucureşti şi-au ţinut varianta lor de spectacol de crăciun cu muzică, lumini şi împodobirea unei Menore cu beculeţe, momentul culminant a avut loc când ambasadorul Israelului a aprins focul de Hanuca. Respectiv aprinderea unui candelabru de 3 metri, improvizat cu 9 torţe cu gaz. Evenimentul s-a ţinut fără restricţii şi certificate verzi în timp ce peste drum la Târgul Crăciunului se intră doar cu certificat verde.

 Precizările dorite de organizatori sunt că nu ei au intrat peste desfăşurarea evenimentului de hanuca cu lucrurile s-au petrecut exact invers, referitor la incidentul cu agentul anti-tero trebuie de-asemenea precizat că acesta nu avea nici o treabă să interacţioneze cu civilii. Nu exista nici un „perimetru” cum au susţinut angajaţi SRI doar o dubă parcată, ordinea în zonă şi îndepărtarea curioşilor trebuia făcută de jandarmerie.

Evenimentul cu Roşia Montana a fost dat peste cap şi până la terminarea sărbătorii de hanuca cea mai mare parte a celor veniţi au plecat deoarece se întunecase şi se lăsase frigul nopţii de iarnă.

***

Războiul informațional

Related Images:

Citeste si …

1 Comentariu

  1. S.R.I.-știlor care au particpat la eveniment trebuie să li se taie leafa pe ziua respectivă. NU aveau ce căuta acolo, fiindcă nu era nici o problemă de siguranță națională. Dacă ambasadorul Saranga se teme să umble prin oraș și are nevoie de pază suplimentară, nu are decăt să se care în Eretz Israel, că acolo este în siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*