În comuna Nucșoara, a avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului „Haiducii Muscelului” ridicat în memoria luptătorilor Toma și Petre Arnăuțoiu
Pe 22 decembrie 2018 în comuna Nucșoara, a avut loc dezvelirea și sfințirea monumentului „Haiducii Muscelului” ridicat în memoria luptătorilor Toma și Petre Arnăuțoiu, la inițiativa Memorialului „Închisoarea Pitești”, AFDPR și Primăriei Nucșoara.
Au participat Elena Ion Arnăuțoiu (fostă deținută politic și inițiatoarea monumentului) de 99 ani, dr. Sergiu Rizescu (fost deținut politic, vicepreședinte AFDPR), Î.P.S Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului (în fruntea soborului de preoți ce a oficiat un Te Deum), alături de numeroși iubitori ai istoriei.
Monumentul este o cruce brâncovenească din piatră de calcar amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuțoiu din satul Nucșoara. Locotenentul Toma Arnăuțoiu a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu.
Grupul Arnautoiu a rezistat până la 20 mai 1958, punând capăt celei mai îndelungate rezistențe armate împotriva comunismului din Europa de Est. Toma și Petre Arnăuțoiu au fost executați în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava, alături de alți 13 luptători anticomuniști.
Toma Arnăuțoiu
Toma Arnăuțoiu, ( nascut 1921, Nucșoara, județul Muscel, executat 19 iulie 1959, Jilava) a avut gradul de locotenent la trecerea in rezerva in 1947, dupa instalarea definitiva a bolsevismului, a initiat si condus grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”. Grupul s-a constituit in 1949 si a rezistat pana in 1958.
Elena Arnăuțoiu
Elena Arnăuțoiu este una dintre cele mai longevive supraviețuitoare ale represiunii din perioada bolșevică. A fost arestată în 1958 și condamnată la cinci ani de închisoare pentru ca nu i-a denunțat pe cei din grupul de rezistență condus de frații săi. A fost închisă, printre alte centre de detenție, și la Pitești.
A avut de suferit toate viața pentru că s-a opus regimului bolșevic.
Soțul ei a fost dat afară din învățămant, iar fiul a reușit cu greu să-și finalizeze studiile, din cauza „originii nesănătoase”.
A fost șicanată și urmărită de Securitate până în 1989 și a plătit zeci de ani chirie în propria casă, având colocatari informatori ai Securității.
În 2016, a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler pentru curajul de a se împotrivi comuniștilor.
foto: Cătălin Nedelcu
Surse:
#
#
1 Trackback / Pingback