Manipularea despre noile hotărâri ale Sfântului Sinod ale BOR

Razboiul Informational impotriva BOR

 430 de vizualizări

Bucovina si Buceac
hotărâri ale Sfântului Sinod

Manipularea despre noile hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

 Campania împotriva Bisericii Ortodoxe este permanentă, dacă atacurile din „lumea” politică fluctuează: astăzi Kövesi, mâine Dragnea, apoi Băsescu, Ciolos, Dăncila, Daia, Orban, Grafini … etc; atacurile împotriva BOR se ţin lanţ. Nu auzim zilnic de primari care fură, înșală, îşi încălcă prerogativele cât auzim de preoţi care ar comite diverse infracţiuni. La fel şi în cazul magistraţilor, poliţiştilor, lucrătorilor vamali şi tot aşa. Mai, mai ar rezulta ca Biserica e vinovata pentru tot de la lipsa de spitale la politicienii corupți.

 Chiar şi acţiunile pozitive făcută de biserică trecute prin filtrul jurnalistic ajung să fie prezentate ca ceva aproape malefic. Dacă biserica oferă unor pelerinii câteva mii de sarmale, presa va prezenta îmbulzeala inerentă unei asemenea acţiunii. Dacă biserica construieşte un locaş de cult presa va găsi negreşit că undeva cineva a umflat preţul la acoperiş, moloz sau instalaţii.

 De curând Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a luat o hotărâre de toată laudă. BOR mustră Patriarhia Moscovei, a Constrantinopolului cât şi Biserica ortodoxă Ucrianeană pentru situaţia creată în ortodoxie. BOR vine şi oferă şi o soluţie de compromis, anume o mediere panortodoxă „așa cum s-a procedat în cazul schismei din Bulgaria„ Totodată BOR cere garanții scrise din partea statului ucrainean și a nou-creata Patriarhie în legătură cu drepturile românilor din Ucraina.

 Decizia este răstălmăcită şi interpretata în presa din România în aşa hal încât BOR este acuzat că „dă o lovitură puternică Ucrainei” şi implicit că refuză recunoaşterea dorinţei unei părţi a credincioşilor acestei ţării.

Tonul nemulţumiţilor este dată de Evenimentul Zilei:

Acesta  titrează „Decizie ISTORICĂ a BOR. LOVITURĂ dată Patriarhiei Kievului şi Patriarhiei Ierusalimului

Articolul este publicat pe Evenimentul Zilei online, la data de 21-II-2019 ora 21:45:05 şi este şters în data de 22-II-2019 în jurul orei 1 conform Wayback Machine – Internet Archive.

 Un nou articol este publicat în data de 22 februarie 2019 în jurul orei 1, cu un ton total diferit:

Bombă în Lumea Ortodoxă: BOR nu recunoaște AUTOCEFALIA Bisericii Ucrainene.” Articolul în sine nu are legătură cu titlu, subtitlu este: „Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât să impună condiții legate de recunoașterea de către Kiev a identității românilor.” Iar articolul concluzionează:

„Sinodul nostru anunță că va cere garanții din partea statului ucrainean și a nou-creata biserici în legătură cu drepturile românilor.”

ScreenShot 20190228051057 - Manipularea despre noile hotărâri ale Sfântului Sinod ale BOR
Google decizia sfantului sinod

 În realitate lucrurile stau cu mult diferit; Sfântul Sinod deplânge ca:

„Timp de aproape 30 de ani nu a fost rezolvată problema schismei din Ucraina” vinovatul sugerat este patriarhia Moscovei care a lăsat lucrurile să escaladeze. Apoi este urecheata patriarhia de la Constantinopol care a pus gaz pe foc fără să se gândească la consecinţe „Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor și credincioșilor care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu întreaga Ortodoxie, însă acest Tomos a fost acceptat doar de către ortodocșii ucraineni care nu se aflau în comuniune cu Patriarhia Moscovei. „

În final este propusă şi o soluţie „ Privitor la această situație bisericească tensionată din Ucraina, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018” La aceea dată s-a subliniat identificarea pe baza dialogului a unei soluţii.

 Urmează o frază cheie, prin care BOR îşi asuma statutul de cea mai puternică patriarhie ortodoxă, fapt de care am vorbit în articolul precedent. BOR dictează parţilor aflate în conflict soluţia firească: „În caz de nereușită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente“. Adia patriarhul Daniel îi pune la punct pe cei doi fraţi „mai mici” care s-au luat la bătaie. Patriarhia Romană este, se pare, biserica ortodoxă cu cel mai mare număr de parohii în actuala situaţie în care Biserica Rusă şi Biserica din Ucraineana sunt despărţite. Totodată prin numărul uriaşi de romanii plecaţi din ţară este cea mai puternică biserica ortodoxă din apusul Europei. Din această postură Patriarhul Daniel vine şi propune o împăcare Patriarhiei Rusiei şi Patriarhiei Constantinopolului.

 Ca un diplomat de cariera Patriahul Daniel a păstrat ce e mai important la ură, patriarhul transmite că BOR nu a luat încă o decizie în cadrul schismei Ruso-Ucrainene, dar că o asemenea decizie urmează a fi luată.:

„Pentru o decizie concretă şi corectă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei. Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice. „

 Este prima oară de la declaraţia parlamentului româniei din 1991 „Privind Referendumul din Ucraina” când cineva vine cu o poziţie atât de tranşantă. Patriarhul merge mult mai departe şi avertizează Biserica Ucraineană că dacă acesta doreşte sprijinul BOR va trebui să ofere garanţii scrise despre drepturile româniilor din Ucraina:

„În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statutului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română.”

Ce au înţeles jurnaliştii de la evenimentul zilei ? Şi alţii care au preluat „ştirea” ?

Practic că biserica ortodoxă Română se cam dă de partea Moscovei şi nu recunoaşte Patriarhia din Ucraină. Restul presei „independente” ignora subiectul ca si când nu ar fi existat.

În realitate Patriarhia României joacă puternic, spulberă stereotipurile „progresiste” că ortodox înseamnă Putinist, sau predicţiile analiştilor politici că BOR va urma politica Guvernului. Sunt puse pe prim plan drepturile românilor din Ucraina. Astfel Patriarhia este pe cale să facă pentru romani din Bucovina şi Buceac ce nici statul român nu a putut să facă în ultimi 30 de ani.

In rest toată lumea a decupat din comunicatul patriarhiei partea despre activități social-filantropice, „activități în valoare de peste 114 milioane de lei, aproximativ 24 de milioane de euro

  • Mai jos reproducem comunicatul Sfântului Sinod integral:

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane – februarie 2019

 În ziua de 21 februarie 2019, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia:

1. Au fost apreciate acțiunile bogate și multiple realizate în Patriarhia Română în Anul Centenar 2018, care au culminat cu evenimentul sfințirii Altarului Catedralei Naționale din data de 25 noiembrie 2018.

2. Totodată, au fost evidențiate numeroasele activități social-filantropice, activități în valoare de peste 114 milioane de lei, aproximativ 24 de milioane de euro.

3. În mod deosebit, au fost apreciate activitățile ierarhilor și clericilor români, desfășurate în diaspora și în eparhiile din vecinătatea granițelor țării, pentru păstrarea identității, spiritualității și culturii române.

Privitor la situația bisericească din Ucraina, Sfântul Sinod a subliniat următoarele aspecte:

4. Timp de aproape 30 de ani nu a fost rezolvată problema schismei din Ucraina și nici nu s-a făcut apel la o mediere pan-ortodoxă, așa cum s-a procedat în cazul schismei din Bulgaria. Constatându-se acest impas în rezolvarea situației, Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor și credincioșilor care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu întreaga Ortodoxie, însă acest tomos a fost acceptat doar de către ortodocșii ucraineni care nu se aflau în comuniune cu Patriarhia Moscovei. Prin urmare, problema unității ecleziale în Ucraina nu este în prezent rezolvată deplin, și pentru că aici există o mare populație de etnie rusă, care păstrează legătura directă cu Patriarhia Moscovei.

5. Privitor la această situație bisericească tensionată din Ucraina, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reiterează punctul de vedere exprimat anterior în cadrul ședințelor sale din 24 mai 2018 și din 25 octombrie 2018. S-a recomandat atunci ca Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei să identifice, prin dialog, o soluție a diferendului bisericesc amintit, prin păstrarea unității de credință, respectarea libertății administrativ-pastorale a clerului şi credincioșilor din această țară (inclusiv dreptul la autocefalie) și restabilirea comuniunii euharistice. În caz de nereușită a dialogului bilateral, este necesară convocarea unei sinaxe a tuturor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru rezolvarea problemei existente.

6. Pentru o decizie concretă şi corectă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama cu prioritate de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei. Este necesară o consultare reală a acestor ortodocși români, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice.

În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statutului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română. S-a menționat faptul că, în România, funcționează deja un Vicariat Ortodox Ucrainean, începând cu anul 1990.

7. De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluționarea problemei ierarhilor şi preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.

În urma consultărilor menționate mai sus, Sfântul Sinod va exprima poziția sa oficială privind situația Ortodoxiei din Ucraina.

Comunicatul integral [(AICI)]

  • Mai jos reproducem declaraţia Parlamentului României din mai 1991 integral:

Declarația parlamentului României (1991) privind recensământul din Ucraina:

1. Parlamentul României a luat cunoştinţă de hotărârea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independenţei Republicii Ucraina.

Profund ataşat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărâri soarta, Parlamentul României salută hotărârea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenţa Republicii Ucraina.

 Având în vedere că acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti – Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa, Ţinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei – Parlamentul României declara solemn că aceste teritorii au fost rupte din trupul ţării, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.

Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodatã Ucrainei şi sunt de drept ale României.

2. Parlamentul României reintereaza atasamentul față de prevederile Actului înal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificãrii frontierelor pe cai paşnice, diplomatice.

3. Parlamentul României, declară solemn că referendumul organizat de autoritãţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. – respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei – este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.

4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei să declare expres că aceasta recunoştinţã nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate.

5. Parlamentul României se pronunţa pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinãrii, împreunã a problemelor stabilirii unor relaţii de buna vecinãtate şi colaborare între România şi Ucraina şi invita, în acest scop, o delegaţie parlamentarã ucraineana urmeazã sa efectueze o vizita la Bucureşti, cât mai curând posibil.

6. Parlamentul României solicita guvernului tarii sa înceapã de urgenta negocieri cu autoritãţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forta de U.R.S.S.

Aceasta declaraţie a fost adoptatã de Parlamentul României în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.

PREŞEDINTELE SENATULUI PREŞEDINTELE

academician ALEXANDRU ADUNĂRII DEPUTAŢILOR

BARLADEANU MARŢIAN DAN

Declarația Integrala [(AICI)]

 Reţinem ca marile trusturi de presa din România nu au scopul sa informeze, ci din potriva sa dezinformez. Nu au scopul să distribuie informaţia ci din contra sa ascundă informațiile cu adevărat utile.

Surse:

# Crestinortodox

Noi hotarari ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane – februarie 2019

# Evenimentul Zilei

Bombă în Lumea Ortodoxă: BOR nu recunoaște AUTOCEFALIA Bisericii Ucrainene.

# Dogaru Victor – Blog Istorie

Declaratia Parlamentului Ucrainei

****

Razboiul Informationa

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*