Sâmbătă 23 Martie Protest în toate capitalele U.E. împotriva cenzurării internetului
Martie 23 , a fost ziua protestului în întreaga Uniune Europeană împotriva reformelor privind dreptul de autor. Multe ong-uri şi internet watchdogs sunt îngrijorate în special de Articolul 11 şi 13 ale noii legi europene ale „copyrighted”.
Articolul 13 & Articolul 11
Articolul 13 implementează „Upload Filter” adică companii precum Wikpedia, Youtube, Facebook Scribd, sunt obligate să deţină licenţe pentru orice fişier pe care utilizatori îl pot urca pe sit, sau să aibă „filtre” care să blocheze automat conţinutul. Practic de acum înainte companiile care oferă spaţiu de stocare sub orice formă (poze, video, pdf, etc) vor fi direct responsabile pentru ce încarcă utilizatori înregistraţi sau anonimi. Vezi articol in engleza aici [(AICI)]
Articolul 11 implementează (Link tax) supranumită şi „taxa de link”, adică dacă cineva doreşte să preia o ştire de ultimă oră, sau orice conţinut scris va trebui să plătească „licenţa” autorului iniţial.
Cum se poate traduce asta ?
Simplu poză cu acest protest va fi blocată automat dacă cel care o postează cu are un certificat să îi demonstreze „paternitatea”. Mai apoi articolul în sine şi orice link către acest articol va fi blocat dacă nu există o licenţă valida deţinută de cei care repostează. Ar fi sfârşitul internetului aşa cum îl ştim. Sfârşitul Twitter, Facebook, Instagram, Youtube, Wikipedia, Scribd. Sau cel puţin sfârşitul micului utilizator, deoarece marile companii vor dispune de bani şi advocaţi să licenţieze în cel mai scurt timp orice conţinut şi apoi să îi controleze.
Apar însă numeroase întrebări ce se întâmplă cu o poză făcută în faţa unui magazin Starbucks încalcă sau nu dreptul cuiva de autor? Cum se vor comporta filtrele la recunoaşterea siglei „ Starbucks”. Ce se va întâmpla cu poza unui fan care şi-a făcut un selfie alături de vedetă preferată, vedeta care şi-a „protejat imagina” prin contract ? Ştirile despre un atentat terorist sau un accident feroviar vor mai „face înconjurul planetei”, sau vor rămâne doar ale mici gazete locale care a avut posibilitatea să ajungă repede la locul incidentului?
Cu siguranţă acesta lege va însemna dispariţia micilor reporteri şi a agenţiilor de ştiri independente care nu vor mai putea cita surse, prelua fotografia unui anume politician, totul va putea fi folosit pentru Cenzură.
Inventatorul internetului Sir. Tim Berners-Lee este cel mai puternic opozant al acestui proiect de lege. În toată Europa ieri, în jurul orei 14.00 au avut acţiuni simultane de protest. Wikipedia şi-a închis pentru o zi situl de limba germana. Articol [(AICI)]
In România asociatia „Adevar si Dreptate” au protestat la universitate, la protest a participat si un activist din Germania venit special pentru eveniment.
SURSE:
juliareda.eu
The text of Article 13 and the EU Copyright Directive has just been finalised
gizmodo.com
Wikipedia and Reddit Stage Eleventh-Hour Protest Against Alarming EU Copyright Plan
***
Fii primul care comentează