In memoriam ! Constantin Iulian – 7 ani de la trecerea în veșnicie

Constantin Iulian 7 ani de la deces

 161 de vizualizări

Constantin Iulian un martir
Constantin Iulian - in memoriam

In memoriam ! Constantin Iulian – 7 ani de la trecerea în veșnicie -Dan Puric și Octav Bjoza

 Cu ocazia împlinirii a 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist CONSTANTIN IULIAN, Asociatia „Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei” si  Fundației Ion Gavrilă Ogoranu a organizat ieri 11 iunie o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste.Vezi  [(Aici)]

Conferinţa s-a ţinu la Centrul Cultural Mihai Eminescu, Bucureşti. Printre cei prezent s-au numărat Dan Puric și Octav Bjoza aceştia l-au evocat pe regretatul CONSTANTIN IULIAN.

 Publicul a putut viziona, pentru prima oară după 60 de ani, imagini din timpul inaugurării expoziției-pilot a MUZEULUI REZISTENȚEI, din 1993, numită „Cartea prigonită”. Au fost prezentate şi două din lucrările lui Constantin Iulian: „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”.

Viata si Activitatea

Născut în 1929 la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954. Între 1955 si 1958 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu și alții.

 Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud. Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult doritul doctorat.

 Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidul Pentru Patrie, Federația Foștilor Deținuți Politici și Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța să sufletească, l-a făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut.

Constanuin Iulian Un Exemplu demn de urmat!

 Cu 14 ani de detenţie politică în lagărele şi închisorile comuniste, începând cu reeducarea de la Suceava şi Piteşti, Canalul, şi terminând cu reeducarea de la Aiud, unde ca pe tot parcursul detenţiei, Constantin Iulian a refuzat orice compromis cu bolşevicii, fiind ţinut doar în Zarka, în condiţii de exterminare. Toate acestea nu au făcut decât să şlefuiască mai mult personalitatea acestuia, a rămas în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca un om de o blândeţe deosebită. Iulian era un om care pur şi simplu nu se putea enerva.

Cu scurt timp înainte de subita să îmbolnăvire urmată de un neaşteptat deces, acesta începuse a studia la CNSAS origine etnică a torţionarilor sai cât şi a camarazilor grupului din care a făcut parte. Acesta a apucat să mărturisească în două conferinţe cât şi apropiaţilor săi ca cei care i-au torturat cel mai bestial au fost de origine etnică evreii.

 Îi datoram cu toţii d-lui Iulian cel mai deferent omagiu şi cea mai sinceră recunoştinţa pentru activitatea şi lupta să fără preget pentru valorile veşnice ale neamului, începută la o vârstă fragedă şi răsplătita, la fel ca şi pentru mii de camarazi, cu ani grei de închisoare, cu torturi şi chinuri inimaginabile, cu marginalizare şi umilire.

SURSE:

# Buciumul

Pe 8 iunie se împlinesc 7 ani de la trecerea la cele veşnice a iubitului nostru camarad şi instructor, dr. Constantin Iulian

# Cuvantul-ortodox

Marturisitorul CONSTANTIN IULIAN, supravietuitor al EXPERIMENTULUI PITESTI, a trecut la Domnul

***

Razboiul Informational

 

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*