Valea Uzului: 700 de români din toate colţurile tării au sărbătorit ziua armatei
Circa 700 de oameni din toată țara au sărbătorit, vineri după-amiază, Ziua Armatei Române în cimitirul internațional de la Valea Uzului. Deplasarea a fost organizată în principal de Asociaţia Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă. Ideea lansată pe internet a fost ca 149 de români să poarte 149 de torţe în memoria celor 149 de militari români care au murit aici.Vezi: [(AICI)]
La Valea Uzului au ajuns 170 de torţe, acestea au fost purtate de 170 de cetăţeni mulţi îmbrăcaţi în straie populare. Cei 170 de români care purtau tortele urmaţi de alţi 50-60 au intrat în marş în cimitir unde se aflau deja câteva sute de persoane.
Comemorarea a început cu intonarea imnului naţional, apoi s-a continuat cu o slujbă religioasă, de pomenire, oficiată de un sobor de preoți. Dupa care au fost citite numele celor 149 de soldaţi români care conform documentelor se afla înmormântaţi în Cimitirul militar din Valea Uzului. După rostirea fiecărui nume, mulţimea a răspuns: “prezent” şi un român care purta o torţă a defilat prin fata monumentului.
Primarul Constantin Toma a oferit distincţia “Ful Văii Uzului” acelor persoane care, pe 6 iunie 2019, au fost primele care au reuşit să pătrundă în cimitirul militar. Datorită acestora au putut fi sfinţite crucile şi monumentul central în formă de cruce maramureşeancă. La acea dată maghiari aduşi din judeţele Harghita şi Covasna au încercat să formeze un lanţ uman pentru a împiedica românii să intre în ceea ce ei considerau a fii „un cimitir unguresc”. În fapt în cimitirul internaţional sunt îngropaţi soldaţi de 8 naţionalităţi.
Primarul orașului băcăuan Dărmănești, Constantin Toma a spus în discursul sau despre Valea Uzului:
„Acum 100 de ani, acești oameni s-au jertfit pentru libertatea noastră. Mulțumesc fiecăruia dintre voi și vă sunt veșnic dator pentru că ați ales să vă rupeți din timpul vostru și să veniți aici, alături de cei de pe Valea Trotușului, de pe Valea Uzului, de pe Valea Tazlăului, să cinstim împreună eroii români.
Nu am încercat, prin ceea ce am făcut noi, decât să cinstim memoria eroilor români, n-am vrut și nu dorim să stricăm pacea și liniștea din țara românească. Dar nu am putut să stăm impasibili la ceea ce s-a întâmplat în acest cimitir, timp de mai bine de 50 ani. Faptul că noi am pus aici câteva cruci simbolice, în memoria celor care au apărat acest ținut, nu cred că este un lucru greșit. Faptul că am ridicat acest monument, în memoria tuturor eroilor care sunt înhumați aici, cred că este un lucru absolut normal în anul 2019”
Presa nemulțumită
Dacă la Valea Uzului pe 25 octombrie 2019 se lasă cu scandal şi altercații toate agențiile de știri ar vorbit doar despre asta, nu s-a întâmplat însă nimic așa că au tăcut aproape toţi. Ceremonia a decurs extrem de frumos iar la sfârşit participanţi au decis să pună câte o lumânare sau o candelă la fiecare mormânt din cimitir.
Crucile maghiare
Fii primul care comentează