La 30 de ani de la 22 decembrie 1989 autorităţile au comemorat evenimentul cum se cuvine.
În 2019, la 30 de ani de la 22 decembrie 1989 autorităţile naţionale cât şi cele locale din Bucureşti au comemorat evenimentul aşa cum trebuie. S-au organizat evenimente după evenimente şi în final, în Piaţa Revoluţiei s-a ţinut un spectacol grandios în care au fost citite numele tuturor victimelor din decembrie `89.
A trebuit să treacă 30 de ani ca autorităţile şi aşa zisa „societate civilă” să acorde importanta cuvenită zilei de 22 decembrie. În ani trecuți ceremonia de 22 decembrie trecea aproape neobservata, anul acesta lucrurile par sa se fi schimbat.
În urmă cu 30 de ani fostul dictator Nicolae Ceausescu părăsea puterea după ce regimul său făcuse un număr relativ mic de victime în încercare de reprimare a manifestanţilor, raportat cu ce avea să urmeze. Cuplul Ceauşescu este acuzat că a făcut cca 140 de victime la Timişoara şi Bucureşti până la părăsirea puterii. Mai apoi peste 1000 de persoane, civili, membri ai unor unităţi militare, gărzi patriotice, trupe de securitate şi trupe ant-teroriste aveau să se măcelărească, într-o operaţiune aparent coordonată. Ceausescu a fost executat in ziua de crăciun, succesorul sau se bucura de locuinta de la stat și de o pensie specială.
Anul acesta parcă mai mult ca niciodată s-a spus în fine adevărul, s-a spus numele criminalului s-a spus al cui agent se presupune că a fost el.
Ceremonii 22 decembrie
Ceremoniile au început dimineaţă în piaţa revoluţiei, apoi la televiziune s-au ţinut două parastase, unul la troiţa eroilor şi unul la monumentul paraşutiştilor.
Expoziție la Universitate
La universitate s-au organizat două expoziţii în aer liber, anume: pe gardul muzeului Șutu s-au pus mai multe instantanee din timpul revoluţiei, aparţinând agenţiei Agerpress; în pasajul de la Universitate s-a amenajat un mic „muzeu” al „revoluţiei”.
La C.C. al PCR
La fostul Comitetul Central al Partidului Comunist Român (C.C. al PCR) a fost ziua porţilor deschise, s-a vizita pentru prima data Biroul lui Ceauşescu şi celebrul balcon de unde Nicolae Ceauşescu şi-a ţinut ultimul discurs. Totodată s-a putut vizita pentru prima oară celulele de la subsolul clădirii, puţini bucureşteni cunosc ca actualul Palat al Ministerului de Interne adăposteşte la subsol, mai multe celule si chiar spaţii de carceră .
Vezi anunțul MAI: Pentru prima dată în 30 de ani, Ministerul Afacerilor Interne – organizează Ziua porților deschise la Comitetul Central al PCR și în biroul lui Nicolae Ceaușescu !
Marș pentru eroii – 22 decembrie
Seara a avut loc un marş care a început la Piaţa Victoriei, a trecut prin fața sălii Dalles, a staţionat la Universitate şi s-a îndreptat spre Piaţa Revoluţiei. La Universitate a apărut şi preşedintele Iohannis care a făcut o „baie de mulţime”.
Mai apoi în Piaţa Revoluţiei a avut loc o ceremonie spectaculoasă în care au fost citite numele celor 1.166 de victime ale revoluţiei din decembrie.
Marturii cutremurătoare
Pe parcursul evenimentelor numeroase persoane au povestit întâmplări trase la indigo: militaţi în termen, gărzi patriotice sau civili care primiseră arme, au fost trimiș într-o locaţie care trebuia apărată. Paralel alte unităţi sau gărzi patriotice au fost trimise cu indicaţia că locaţia respectivă a fost preluată de „terorişti” simplu fapt că cineva a avut inspiraţia să nu tragă şi să iniţieze discuţii cu cealaltă parte a dus la evitarea unor tragedii. Au fost şi cazuri în care soldaţi de la o unitate şi-au recunoscut colegii cu care făcuseră instructaje comune sau prietenii din copilărie.
La 30 de ani de la revoluţie putem în fine să spunem că a dispărut „frică” nimeni nu se mai teme să spună lucruri care le-a ţinut ascunse de la revoluţie şi până astăzi.
# Citește și articolul nostru: 30 de ani de la 21 decembrie 1989, evenimente ţinute la București
Fii primul care comentează