Este sau nu M.A.I. capabil să gestioneze proiectul viitoarelor cărţii de identitate cu date biometrice si bancare?
Luni 21 Ianuarie 2020, orele 10-18 a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, dezbaterea despre viitoarele cărţi de identitate pe care ministerul dorește sa le implementeze. Noua carte de identitate va fi si una electronica, conținând informații din cartea de sănătate si din cartea de credit. Vezi [(AICI)] despre proiectul cărţii de identitate.
Dezbaterea de la MAI – viitoarele cărți de identitate.
Societatea civilă prezentă cu aproximativ 40 de reprezentanți a avut un mesaj articulat, chiar dacă unele publicații au preluat îndeosebi mesajele referitoare la credință ortodoxă, într-un mod neloial și ofensator.
În urma dezbaterii multe întrebări au rămas fără răspuns, exact cele referitoare la zone sensibile precum pericolele cu impact social, de sănătate și chiar de securitate informațională.
Dezbaterea a fost un monolog al puterii, de persuasiune și a impunerii binelui (așa cum a fost prezentat proiectul) cu forța. Întrebările și motivațiile reprezentanților societății civile conservatoare nu și-au găsit de multe ori răspunsul iar ce este mai important, o chestiune care schimbă fundamental modul de abordare a intimității datelor nu a fost dezbătută în mod democratic în parlament ci asumată politic.
Dialog sau comunicare publică ?
Oficialii au avut răspunsuri pregătite în aceeaşi notă, aceleași informații fiind livrate cu ambalaj diferit. Astfel, în afară de trei sau patru organizații care și-au declinat susținerea față de proiect cu amendamente minore, marea majoritate a participanților a avut o poziție hotărâtă, mergând către zona respingerii acestei ordonanțe. Mulți dintre aceștia au pus întrebări punctuale, articulate, la obiect, în spiritul legii, plecând de la documentația pusă la dispoziție de organizatori.
Un buletin electronic, digital mai ales cu cip și cip biometric, devine de fapt o identitate electronică menită să ne autentifice și să ne reprezinte într-un mediu virtual, cu tot mai multe implicări majore în spațiul real. Așadar, toate datele noastre personale, plus cele biometrice sunt adunate sub aceeaşi “ căciulă “ pe un card plastifiat cu cip . Acest card va trebui folosit corespunzător și legal de către posesor precum și de către stat cu ajutorul unui sistem creat și implementat probabil de o firmă străină .
Furtul de identitate
S-au omis aproape toate discuțiile tehnice și acuzațiile despre protecția datelor personale, a fraudării identității persoanelor precum și a folosirii informațiilor spionajului românesc în mod ilegal de către angajați ai statului.. Unul și cel mai important fapt se referă la posibilitatea foarte probabilă ca aceste date biometrice, deci in fapt identități, să fie furate, clonate, utilizate de terți in mod neautorizat.
Dovezile privind aceste furturi de identitate dovedesc că proiectul privind cărțile de identitate cu cip nu poate și nu trebuie implementat datorită precedentului ce a fost adus la cunoștința MAI în cadrul dezbaterii. Autoritățile române, în speță MAI nu a avut și se pare că nu au nici acum capacitatea de gestionare.
S-a oferit ca exemplu raportările din ultimii zece ani, în care au fost indicate și predate peste 100 milioane de identități furate, lucru care pare neinteresant pentru oficialitățile din România. Precizăm că aceste identităţi aparţin cetăţenilor din U.E., S.U.A, Rusiei sau Chinei.
Mai mult, în cadrul ședinței s-a făcut referire expresă la această vulnerabilitate, iar oficialitățile prezente nu au putut da un răspuns concret și nici nu s-au autosesizat asupra gravității faptelor expuse. Și lipsa de reacție este un răspuns concluzionăm noi.
Sunt autoritățile pregătite pentru proiectul CĂRȚII DE IDENTITATE!
Atâta timp cât MAI a dat dovadă timp de 10 ani de indiferență față de cetățeni, cum putem avea încredere în aceeaşi instituție să gestioneze, implementeze și supervizeze acest proiect în cele mai înalte grade de securitate?
Această chestiune ne face să ne punem multe întrebări la care nu am găsit răspuns în paragrafele numeroaselor ordonanțe ce ni le-au livrat fiecare guvern și să ajungem la concluzia că este posibil că în spatele acestui ,,bine,, mult trâmbițat stau alte interese ale unor entități ce se asigura de sprijin politic intern.
Proiectul cărții de identitate pare compromis din fașa
V.L A Hunedoara
Fii primul care comentează