
Pădurea Băneasa se taie copaci chiar si sâmbăta
Sâmbăta 11 ianuarie 2011, ora 12, mulţi bucureşteni ies de la biserica unde s-a efectuat pomenirea celor decedaţi, alţi încercând să profite de ziua liberă sunt deja la Supermagazine. În pădurea Băneasa la o aruncătură de băţ de Capitala lucrările sunt în toi, drujbe, tractoare, tăietori de lemne care aleargă în toate părţile. Ultima rămăşiţă a Codrilor Vlăsiei s-a micşorat în ultimul timp de la an la an, numeroase vile şi chiar un întreg „cartier rezidenţial” au apărut practic peste noapte.

De pe un panou aflăm că lucrările sunt autorizate de Ocolul Silvic Bucureşti, iar felul tăieturii este „Răritura”, la prima impresie, aşa şi par să stea lucrurile. Pe marginea drumului sunt puse „la vedre” grămezi de crengi şi chiar câţiva copaci subţiri şi uscaţi, mai la „vale” pe unul din drumurile lăturalnice observăm un maldăr de copaci groşi tăiaţi.
Nişte muncitori îi tăie şi îi încarcă într-o furgonetă, la o analiză mai atentă observăm că aceştia nu au marcajul pe zona de tăiere specific. Observăm că vehiculul urmează să fie închis, astfel lemnele nu vor fi transportate la vedere cum face în mod obişnuit Ocolul Silvic.
Se lucrează nu gluma …
Aflăm ca o parte din tăietori sunt aduşi din zona Moldovei iar maşinile folosite au numere de Ilfov, lumea pare uşor nervoasă la vederea reporterilor iar tractoarele par a se îndepărta în pădure faţă de zona unde se filmează. Observăm mai mulţi copaci viguroşi marcaţi cu un „T” (tăiere ?) şi mai multe atenţionării care ne avertizează că în zona se lucrează.
Lucrările de întreţinere la pomi se fac de obicei după 15-20 ianuarie, însă lucrările din Pădurea Băneasa erau începute de cel puţin o săptămână în plus nu putem să nu observăm că se lucrează şi sâmbăta. Putem spune cum s-a semnalat anterior ca „Padurea Baneasa a intrat in exploatare”.
Bucureștiul fără Perdea Forestiera
Toate capitalele marii au o perdea forestieră, Bucureştiul este şi el gândit să fie înconjurat de o perdea forestieră, de fapt Capitala României era străjuita odinioară de celebrii Codrii ai Vlăsiei. Codrii Vlăsiei acopereau odinioară o vastă regiune din sudul României, inclusiv o parte din teritoriul din sudul orașului București.
Aceasta pădure legendara se întindeau din sudul orașului Slănic din județul Prahova, la nord și până la apă Neajlovului din dreptul localității Călugăreni, din județul Giurgiu. Astăzi din această vastă pădure au mai rămas doar nişte mici suprafeţe precum: Pădurea Snagov , Pădurea Comana, Pădurea Râioasa sau Pădurea Băneasa.
Vezi aici despre beneficiile unei perdele forestiere: Perdelele forestiere ne protejează de dezastre
Oxigen doar de la doamna Firea
Bucureştiul este un oraş foarte poluat, iar în ultimi ani ne-am confruntat cu diverse fenomene meteo neobişnuite precum: descărcări de nori urmate de inundarea unor străzi, iar în timpul verii cu temperaturi extreme. Atunci cânt temperaturile se apropie de 40 de grade celsius politicieni se retrag liniştiţi la vilele şi cartierele luxoase construite în Pădurea Snagov sau Pădurea Băneasa. Primăria capitalei în loc să înceapă o acţiune puternică de împădurire a zonelor din proximitatea capitalei au introdus celebra „taxa pe oxigen” de care am vorbit aici.
Primăria Capitalei atacă dreptul de proprietate asupra maşinilor în Bucureşti
Un lucru a fost observat de toată lumea, în Herestrau, în Parcul Carol şi în alte locuri înverzite din Bucureşti, se taie în fiecare an dar nu se mai replantează. Acum circa 2 ani s-au tăiat o mulţime de copaci din jurul Mausoleului central din Parcul Carol, copaci mari viguroşi după care nu s-a mai replantat un număr egal de copaci tineri.
Să sperăm că autorităţile se vor sesiza şi se vor face controale în pădurea Băneasa în special în cazul furgonetei albastre umplute până la refuz cu lemne.

Și in Brașov se vor tăia copaci
Mai multe ziare si posturi de televiziune au semnalat anul trecut in luna octombrie ca si într-o pădure din Brasov urmează sa fie tăiați 8000 de copaci pentru un „drum forestier”
Vezi știrea ProTV aici: Autorităţile vor să taie 8.000 de copaci lângă Braşov, ca să facă un drum forestier.
***
Dogaru Victor si Jan Pantelimon
pentru Razboiul Informational
Fii primul care comentează