Vasile Motrescu 29-31 Iulie: Simpozionul Memorial “Vasile Motrescu”

Simpozionul Memorial “Vasile Motrescu”

 71 de vizualizări

Simpozionul Memorial Vasile Motrescu

29-31 Iulie: Simpozionul Memorial “Vasile Motrescu” – 62 de ani de la executarea în penitenciarul Botoșani

 Asociația CCPCT ”Arboroasa” Vicovu de Jos în parteneriat cu Primăria Vicovu de Jos anunta organizarea unui simpozion in data de 29-31 Iulie partizanul Vasile Motrescu, fiu al comunei Vicovu de Jos.

 Vasile Motrescu a fost celebrul partizan care a ramas in memoria colectiva printr-o poza in care acesta iese cu arma in mana dintr-o locuință subpamanteana (bordei).

 Cine este Vasile Motresc ?

 Partizanatul lui Vasile Motrescu este mai ceva decât un scenariu de film hollywoodian, acesta a stat ascuns a fost arestat a evadat, a împuşcat securişti bolşevici şi în cele din urmă a fost prins şi executat.

3 vasile motrescu in usa bordeiului 2 - Vasile Motrescu 29-31 Iulie: Simpozionul Memorial “Vasile Motrescu”

 Vasile Motrescu s-a născut la Vicovu de Jos în anul 1920, tatăl sau fusese primar din partea PNL. Până la venirea comuniştilor Vasile a fost încorporat la  ”Vânători de Munte”. Dupa 1944 se întoarce la vatra apoi, încă din 1944 s-a alăturat grupul de partizani condus de Vladimir Macoveiciuc. După care încearcă să revină la o viaţă normală, în 1949 afla că este urmărit de securitate pentru acţiunile sale anti-sovietice din 1944, se alătura grup de rezistenţă condus de Constantin Cenușe .

Este condamnat la 8 ani de temniţă în contumacie prin sentința nr. 762/26 septembrie 1950. S-a preda anul următor, organele siguranţei îi facilitează ieşirea din închisoare cu scopul de a îi duce la grupul de partizani din Făgăraş conduşi de Ioan Gavrilă Ogoranu. Planurile asiguratei eşuează Gavril Vatamaniuc îi avertizează pe făgărăşeni iar cei trei securiști care trebuiau să se infiltreze în banda sunt împușcați.

Este arestat din nou şi securitatea încerca să îl folosească pentru a culege informaţii de la un fost membru al mişcări de rezistenţă aflat în arest, dar când este introdus în celulă cu acesta Vasile Motrescu se deconspira.

În 1952 reuşeşte să fugă şi se refugiază în Munţii. Ajunge în Bucovina natală unde se alătură grupului de partizani condus de Gavril Vatamaniuc, va lua parte la celebra bătălie de la Bâtca Corbului (din 18 ianuarie 1955), unde va împuşca doi securişti.

 Este prins în noaptea de 13/14 ianuarie 1958 în urma trădării lui Teodor Sfichi, în casa ţăranilor Gavril şi Valeria Sfichi din comună Gălăneşti. A fost executat la 29 iulie 1958, în penitenciarul Botoșani la ora 21.30.

Invitația Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” – Simpozion Vasile Motrescu

 Simpozionul memorial ”Vasile Motrescu” ediția I, organizat de Asociația CCPCT ”Arboroasa” Vicovu de Jos în parteneriat cu Primăria Vicovu de Jos, vă propune o întâlnire dedicată efigiei demnității naționale în rezistența anticomunistă din Obcinile Bucovinei – partizanul Vasile Motrescu, fiu al comunei Vicovu de Jos.

 Ne propunem ca evenimentul inițiat să se transpună într-o manifestare științifică în care vor fi prezentate comunicări sub formă de text, imagine sau film, care să abordeze tematici de istorie locală şi regională în numele unei memorii colective obligatorii.

Obiectivul prioritar al evenimentului îl reprezintă evidențierea suferințelor și a dramelor individuale și colective care au marcat comunități tradiționale din tot cuprinsul Bucovinei (de dincolo și de dincoace de ”Fâșie”) în contextul istoric de la sfârșitul anilor 1940:

– ocuparea României de către Armata Roșie;
– numeroasele abuzuri și atrocități asupra populației (impunerea la conducerea țării a Partidului Comunist și a sateliților acestuia, restrângerea libertăților politice, represiunea pe scară largă, inclusiv apariția Gulagului românesc, colectivizarea forțată a agriculturii).
– fenomenul rezistenței anticomuniste din munți: grupările Cenușă, Macoveiciuc, Motrescu, Vatamaniuc, Vulturii din nordul Bucovinei;
– suferințe și drame individuale și colective, istorii locale.

 Prin mărturiile unor supraviețuitori, apărute după revoluție, societatea românească contemporană a avut ocazia să își recupereze trecutul arestat de comuniști, victimele repurtând astfel o victorie morală prin scoaterea adevărului din umbră. În acest context, și comuna Vicovu de Jos a fost pusă în situația de a se confrunta, prin intermediul memoriei, cu ororile totalitarismului românesc, dar și cu profilul imaginarului colectiv și producțiile acestuia: mituri, simboluri și tăceri…

Am fi onorați să fiți alături de noi la acest eveniment, pentru a evoca un Destin printre alte Destine frânte pentru Țară, acasă la Vasile Motrescu, în Vicovu de Jos!

Lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum tipărit, dedicat acestei manifestări.

Anunțul Organizatorilor AICI

SURSE:

# Anuntul Oficial

Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa”

# Memorialsighet

19 iulie 1956 – Vasile Motrescu este condamnat la moarte

# PDF – Studiu

Existenţa cotidiană a unui „bandit”: cazul Vasile-Motrescu Theodor Bărbulescu/ Liviu Ţăranu

Vezi si:

glasul.info

***

Războiul Informațional

 

 

Related Images:

Citeste si …

Proiectul “ GIRL UP !” sau despre inițierea copiilor în ideologia de gen
Incorect politic

Proiectul “ GIRL UP !” sau despre inițierea copiilor în ideologia de gen

Strategia națională de (re)educare parentală Strategia națională de (re)educare parentală a fost doar aparent retrasă și neasumată de către Ministerul Educației Naționale – contrar răspunsului oficial dat societății civile. Cu această ocazie, s-a aflat că […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*