Măști potențial toxice distribuite în școli și grădinițe din Quebec.

Măști toxice?

 60 de vizualizări

Măști potențial toxice
Măști potențial toxice

Măști potențial toxice distribuite în școlile și grădinițe din Quebec, guvernul local retrage stocul. Cât de sigure sunt măştile?

 Potrivit unei directive trimise vineri de guvernul provincial din Quebec, un model de mască a fost distribuit în școlile și grădinițele din acest oraş, este vorba de măști care pot fi periculoase pentru plămâni, deoarece conține un material potențial toxic.

 Măştile ar conţine grafen un material derivat din grafit, un material foarte dur şi flexibil dar a căror efecte secundare asupra cailor respiratorii nu este cunoscute. Grafenul este varianta bidimensională a grafitului, ştiinţa a teoretizat de mult despre existenţa acestui material dar abia în 2004 el a fost redescoperit şi produs de doi cercetători de la e Universitatea din Manchester. Grafenul este considerat a fii de 100 de mai puternic decât oţelul şi printre cele mai flexibile materiale cunoscute.

Măști potențial toxice in Quebec

 Health Canada a efectuat o evaluare preliminară a riscului asociat cu acest material, evaluare care a relevat un potențial risc de leziuni pulmonare precoce asociată cu inhalarea particulelor microscopice de grafen.

 Radio-Canada a obținut recent un documente care arată că „Health Canada” avertizează cu privire la potențialul „toxicității pulmonare timpurii” de la măștile SNN200642 fabricate în China și vândute și distribuite de Métallifer, un producător din Quebec. Documentul transmite către ministerele educaţie, familiei şi educaţiei universitare precizează:

„Dacă aveți în stoc acest tip de mască, vă cerem să nu mai distribuiți și să le păstrați într-un loc sigur imediat”

 Radio-Canada ne informează că mai muţi educatori deveniseră suspicioşi fata de aceste măşti de culoare gri şi albastru deschis, deoarece când se respira prin ele dădeau senzaţia înghiţirii unor fire „de păr de pisică”.

 Într-o scrisoare trimisă părinților, un consilier școlar numit Lester B. Pearson a confirmat că într-adevăr a primit măşti SNN200642 și le-a distribuit în școală de la începutul anului.

Verificăm acum dacă ceste măști sunt prezente în școlile și centrele noastre. Orice măști neutilizate vor fi returnate la depozitul nostru şi păstrate până la alte directive din partea guvernului”,

Măști periculoase

 Recent mai mulţi oameni de ştiinţă au atras atenţia asupra pericolului ce ar putea apărea din folosirea măştilor chirurgicale pe perioade lungi de timp. Astfel aceste măşti nu au fost concepute pentru a fi purtate perioade îndelungate de timp, îndoite, mototolite introduse în buzunar şi refolosite.

 Primul pericol al consta în inhalarea de microparticule (firişoare) provenite de la măştile reutilizate care au fost îndoite, șifonate sau depozitate necorespunzător dar și de la substanțele chimice din măști.

 Profesorul Michael Braungart, director la Institutul de Mediu din Hamburg a precizat într-un interviu exclusiv pentru Ecotextile News că purtătorii de mască riscă, fără să vrea, să respire agenţi cancerigenii, alergenii și mici microfibre sintetice, purtând atât textile, cât și măști chirurgicale nețesute perioade lungi de timp. Astfel atât măştile chirurgicale cât şi măştile „ţesute” create din diverse materiale nu au fost niciodată testate pentru o astfel de utilizare îndelungată.

 Cercetările profesorului Michael Braungart au fost confirmate și de chimistul de top al industriei textile Dr. Dieter Sedlak, aceştia au găsit adevărate cocktail chimice în măşti cu numeroase substanţe precum fluorocarburi periculoase, formaldehidă și alte substanțe potențial cancerigene precum 2-butanon oxima.

Măştile din textile nu sunt deloc mai sigure, acestea pot conţine substanţe hidroizolante

 Utilizate în sectorul textil a substanţelor hidroizolante pentru ulei și apă (PFC) pentru țesături sunt sever restricţionate, acestea fiind cunoscute ca fiind substanţe bio-persistente (LBP). Anul trecut, un grup de oameni de știință din SUA au cerut ca toate substanțele per și polifluorurate (PFAS) să fie tratate ca o singură clasă chimică și au propus să fie evitate pentru utilizările neesențiale datorită toxicologiei și eco-toxicologiei lor.

 Măştile textile conţin diferite substanţe potenţial iritante şi ele pot fi periculoase în cazul copiilor mici care au tendinţa să sugă şi să bage în gura orice.

 Dacă în Canada şi Statele Unite avem instituţii care verifica siguranţa măştilor de pe piaţa proprie şi tot avem cazuri de măşti potenţial periculoase intrate accidental pe piaţă, ne întrebam în România ce autoritate verifica siguranţa măştilor ?

 Apare întrebarea unde este riscul mai mare, să inhalăm zilnică printr-o mască care nu şti ce substanţe conţine sau o potenţială îmbolnăvire cu un virus care are o mortalitate în jur de 1%, în condiţiile în care nimeni nu a demonstrat eficienta „măşti”?

SURSE:

# CBC

Potentially toxic masks distributed in schools and daycares in Quebec

 

# Ecotextile.com

Exclusive: Chemical cocktail found in face masks

 

#Azom

Using Low Bio-Persistent (LBP) Fibers for Kiln Linings

 

***

Războiul informațional

 

 

Related Images:

Citeste si …

1 Trackback / Pingback

  1. Măștile sunt ineficiente în stoparea virusului și pot cauza îmbolnăviri și moartea; studiu Universității Standford - Razboiul Informational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*