Pe 14 martie 2021, la București s-au comemorat martirii din temnițele comuniste
Pe 14 martie în fiecare an comemoram „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste„, în amintirea faptelor de groaza petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi într-o singură noapte circa 10.000 de tineri, intelectuali, opozanţi ai regimului comunist.
Ziua a fost instituită prin Legea nr. 127/2017 şi stabileşte comemorarea anuală a zilei de 14 mai de către autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară. Teoretic ziua ar trebui omagiata prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări pentru cinstirea memoriei acestor martiri. Aici: LEGEA 127/2017
Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste – azi
În fapt doar o mână de asociaţii şi fundaţii parte a societăţii civice se ocupa de marcarea acestui eveniment. În Bucureşti Fundaţia Ogoranu a ţinut să marcheze acest eveniment printr-o scurtă manifestare ţinută în fata fostului sediu al Comitetul Central al Partidului Comunist Român, în subsolurile căruia au fost aduşi mulţi din cei arestaţi în Bucureşti.
La eveniment au participat mulţi tineri dar şi invitaţi de seamă dintre care amintim:
Zoe Rădulescu născută în detenție, fiica luptătorului anticomunist Gogu Puiu; Galina Raduleanu fdp, Neculai Enciu fdp, colonel în rezervă de Poliţie Florin Șinca; Mihai Grigoriu – fiu de deţinut politic exterminat în închisoare președintele de onoare al Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache; Dan Puric, Galina Raduleanu fdp, Neculai Enciu fdp, Șinca, Georgiana Năstase de la Noua dreapta şi senatorul.
Dan Puric a incantat audienta cu un discurs emoționant in care a îndemnat pe cei prezenți sa nu le fie frica si sa continuei sa mărturisească adevărul.
La „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” din 2021 au participat numeroși tineri care au ținut sa aducă un pios omagiul celor care s-au opus ciumei bolșevice. La 70 de ani de la evenimente martirii din temniţele comuniste sunt încă vii in conștiința publică.
Fii primul care comentează