Cea de-a 11 ediție a Zilelor Rezistenței Anticomuniste de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Zilelor Rezistenței Anticomuniste 2021

 155 de vizualizări

Zilelor Rezistenței Anticomuniste
Zilelor Rezistenței Anticomuniste

Fundația Ion Gavrila Ogoranu anunță cea de-a 11 ediție a Zilelor Rezistenței Anticomuniste de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

  În intervalul 23-25 iulie 2021, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus va avea loc Cea de-a 11 ediție a Zilelor Rezistenței Anticomuniste. Serie de manifestări cultural-memoriale este organizată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu şi anul acesta vor avea tema: „Centenarul Ana Gavrilă-Săbăduș” – fiind închinat familiilor luptătorilor în Rezistență.

Istoricul „Zilelor Rezistenței Anticomuniste

  Manifestările dedicate rezistenţei de la Sâmbăta de Sus se ţin din anul 1995 şi au fost iniţiate de luptătorul anti-comunist Ion Gavrilă Ogoranul în memoria camarazilor săi. Tot în anul 1995 aici s-a ridicat o cruce în memoria luptătorilor anticomunişti făgărăşeni. În 1995 la montarea crucii luptătorilor anticomunişti a participat şi un regiment de soldaţi făgărăşeni care au stat de gardă la cruce.

 În perioada 1995 – 2010 comemorarea Rezistenței Anticomuniste a fost organizată de A.F.D.P.R şi partidul Pentru Patrie devenit ulterior Totul Pentru Tara, urmaşul legitim al partidului „Totul Pentru Tara” din perioada interbelică. În anul 2010 pe lângă comemorarea şi parastasul dedicat Luptătorilor anticomunişti s-au mai adăugat 2 zile de conferinţe memorialistice rezultânt  „Zilelor Rezistenței Anticomuniste”, o manifestare unică şi originală care durează 3 zile.

 Începând cu anul 2011 Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a preluat ştafeta organizării acestui eveniment an de an. Ion Gavrilă Ogoranu iniţiatorul evenimentului a trecut în lumea celor drepţi în anul domnului 2005, lăsând cu limbă de moarte ca evenimentul să se tina și după moartea sa.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu

 Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu a fost înființată în anul 2008, la iniţiativa discipolilor marelui luptător, în semn de recunoştinţă faţă de luptătorul anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu şi soţia să Ana. Începând cu anul 2011, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu dobândește personalitate juridică fiind înscrisă la Judecătoria Sectorului 5 – București, cu numărul 1 din 11.02.2011.


Scopul declarat al ONG-ului este

“cinstirea şi păstrarea vie a memoriei luptătorilor pentru libertatea şi demnitatea naţiunii române în decursul deceniilor de represiune prin care a trecut România în ultimul secol”, iar dintre obiectivele stipulate în statut enumerăm: editarea de cărţi şi materiale audio-video privind lupta de rezistenţă naţională, edificarea unor monumente destinate memoriei luptătorilor, sesiuni de cercetare ştiinţifică şi istorică şi alte manifestări dedicate acestei teme, organizarea unor servicii de asistenţă socială şi medicală pentru foştii luptători şi familiile acestora aflaţi în nevoie s.a..”


 Fundaţia este condusă de un Comitet Director alcătuit din mai mulţi tineri, avându-l preşedinte pe dl Coriolan Baciu, unul dintre discipolii lui Ion Gavrilă Ogoranu din „Tara Făgăraşului”.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR: „Zilelor Rezistenței Anticomuniste” 2021

Vineri 23.07.2021 – sosirea participanților;

– ora 16-20 – proiecții de film – Aula Academiei Ortodoxe.

Sâmbătă 24.07.2021– în Aula Academiei Ortodoxe

Expoziție documentară (în foaierul Academiei Ortodoxe)

– ora 10-13 – Sesiune de comunicări: „Destinul familiilor luptătorilor în Rezistență”

– ora 13-14 – Pauză de masă

– ora 14-15 – Prezentări de carte

– ora 15-16 – Restitutio. Proiecții de film din arhiva Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

– ora 16 -17 – Mărturii ale luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora – Partea I

– ora 17-17,30 – Restitutio. Proiectii de film din arhiva Fundatiei Ogoranu

– ora 17,30-18,30 – Mărturii ale luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora – Partea II

– ora 19 – Pauza de masă

– după ora 21 – Reuniuni libere, socializare

Duminică 25.07.2021

– ora 9 – Sfânta Liturghie – biserica Mănăstirii Brâncoveanu

– ora 11,30 – Comemorarea anuală a luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Țara Făgărașului

Mai multe detalii pe pagina de FaceBook a evenimentului: Zilelor Rezistenței Anti-Comuniste

 

***

Războiul Informațional

Related Images:

Citeste si …

1 Trackback / Pingback

  1. La Mănăstirea Sâmbăta de Sus au fost comemorați luptătorii anticomunist făgărășeni - Razboiul Informational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*