2021: La Mănăstirea Sâmbăta de Sus au fost comemorați luptătorii anticomunist făgărășeni
Şi în 2021 pentru a 26-a oară, cei ce păstrează memoria luptătorilor anticomuniști din Țara Făgărașului, s-au adunat la Crucea Rezistenței de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Tradiția a fost iniţiată de marele luptător Ion Gavrilă Ogoranu, în 1995, când a fost inaugurat monumentul luptătorilor anticomunişti. Din 2010, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu a încununat această comemorare anuală cu o suită de manifestări culturale intitulate Zilele Rezistenței, anul acesta s-a ajuns la 11 ediţie.
Ceremonia de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus
,,Dacă vreunul dintre noi va supravieţui, să ne legăm ca acela să ne adune oasele de pe unde vor fi fost aruncate şi să le îngroape aici lângă această mănăstire“.
Acesta a fost legământul depus de partizani din Munţii Făgăraşului în ziua de Paşti a anului 1952, când aceştia au ascultat slujba Învierii de la Mănăstirea Brâncoveanu, de pe culmile munţilor. Din păcate „oasele” a multor dintre ei nu s-au mai putut recupera, dar Ion Gavrilă Ogoranu nu a uitat legământul făcut şi în 1990 a purces la realizarea unui monument dedicat partizanilor făgărăşeni.
,,Trupurile morţilor nu aveam de unde le luă, noi nu ştim unde sunt, nimeni n-a venit să ne spună, pe ucigaşi nimeni nu i-a deranjat să spună locul unde i-au aruncat. Rămânea doar să ridicăm o cruce seacă undeva ca amintire. După doi ani de ezitări mitropolia Sibiului şi stăreţia s-au învoit. Am propus şi s-a primit ca în fiecare an în prima Duminică după Sf. Ilie să ne adunăm aici şi să ne aducem aminte de cei morţi” povestea Ion Gavrilă Ogoranu.
Arhitectul Anghel Marcu, și el fost deținut politic, a creat proiectul monumentale cruci, care astăzi străjuieşte poalele munţilor făgărăşeni. Marmură a fost adusă de la Rușchița și sculptată de sculptorul Constantin Marinete, iar Gheorghe Hașu din Lisa a turnat postamentul monumentului.
1995 – prima ceremonie dedicata rezistentei de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus
La 17 octombrie 1995 a avut loc ceremonia de inaugurare a Crucii. Cu două zile înainte, Regina Ana depusese primul buchet de flori la monument. A fost prima oară , după 50 de ani, când supraviețuitorii Rezistenței s-au reîntâlnit cu toții, vii și morți. Armata Română a fost prezentă, prin comandantul Garnizoanei Făgăraș, însoțit de două plutoane de ostași, care au stat de gardă la monument pe tot parcursul slujbei:
“Aici au luptat şi au murit ofiţeri şi ostaşi din Armata Regală şi am venit să-i cinstim”. Au spus aceştia.
Ediția din 2021
Cea de-a 11-a ediție a debutat vineri 23 iulie, zi dedicată drumeției montane. Participanții au urcat pe Valea Sâmbetei, la chilia Părintelui Arsenie Boca, săpată într-un perete de stâncă. Miercuri, alți participanți, mai experimentați, au urcat pe Muchia Drăgușului și Vârful Moldoveanu.
Sâmbătă 24 iulie
Sâmbătă 24 iulie, în Aulă Academiei Ortodoxe de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, s-a desfăşurat sesiunea de comunicări istorice, această ediţie fiind dedicată urmașilor luptătorilor anticomuniști, familiilor acestora, care au suferit în rând cu ei persecuții, abuzuri, umilințe și marginalizare.
Efigia Anei Gavrilă Săbăduș, eroina care și-a riscat viața și liniștea familiei, adăpostindu-l și astfel salvându-l de la moarte, a fost de asemenea reperul acestei ediții la 100 de ani de la nașterea sa.
În prima parte au susținut comunicări președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, dl Coriolan Baciu, dr. Galina Răduleanu, fost deținut politic, dr. Sorin Lavric, senator în Parlamentul României (AUR), de asemenea senatorul de Făgăraș Marius Toanchină (PSD), prof. univ. Corvin Lupu și prof. univ Tiberiu Costăchescu de la Sibiu, cercetătorul Alexandru Costache, de la filiala Brașov a Fundației Ogoranu. Doamna Rodica Popa-Comanici a interpretată cu multă sensibilitate pricesne și doine din această parte a țării. De asemenea, a fost proiectată o inedită înregistrare video de la începutul anilor 1990, cu Ana Gavrilă Săbăduș, din arhiva Fundației.
A doua parte a sesiunii de comunicări a debutat cu intervenția dnei Maria Trifan, fiica mărturisitorului temnițelor comuniste Traian Trifan, 23 de ani detenție, dl Mirel Stănescu, fost deținut politic, dr Corneliu Zeană, fiul martirului Dumitru Zeană, exterminat la Aiud, prof. Dumitru Apostol, nepotul avocatului Dumitru Apostol, liderul unui grup de rezistență armată, executat sumar în 1949, col. (r) Florin Șinca, autorul cărții Martirii Poliției Române, ing. Mihai Grigoriu, președinte de onoare al Partidului Național Țărănesc-Maniu Mihalache, al cărui tată a fost ucis la Jilava în 1949.
Au fost proiectate pentru prima dată filmări cu Ion Gavrilă Ogoranu și urmașii camarazilor lui căzuți, realizate imediat după 1990.
Duminică 25 iulie
Duminică 25 iulie, a avut loc tradiționala comemorare, care s-a bucurat de participarea unui numeros public, alcătuit în general din tineri. Au fost prezenți și foști deținuți politici, precum și urmași ai acestora, familiile luptătorilor anticomuniști din stele Țării Făgărașului. Alături de membri şi simpatizanţi Fundației Ion Gavrilă Ogoranu au fost alături delegații ale Frăției Ortodoxe Sf Mc Gheorghe, Noii Drepte, Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Comunitatea Identitară, grupărilor Uniți sub Tricolor, Camarazii, Honor et Patria, Cetatea Neamului, Asociația Frăția de Cruce Valeriu Gafencu, recent înregistrată juridic, Fundația Redarea Istoriei și altele, Au fost prezenți trei senatori din Parlamentul României, dl Sorin Lavric (AUR), dl Marius Toanchină (PSD) și dl Irineu Dârau (USR), ultimi doi fiind senatori de Braşov.
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu P.S. Ilarion Urs, Episcopul Vicar al Mitropoliei Ardealului, care a și ținut un impresionant cuvânt despre jertfa luptătorilor în Rezistență, evocând figurile a doi eroi făgărășeni pe care i-a cunoscut, Virgil Mateiaș și Olimpiu Borzea. Au mai ţinut impresionate cuvântări președintele AFDPR, dl Octav Bjoza, dl Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu şi Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ogoranu.
Alte Surse:
# Buciumul
FOTO-DOCUMENT. Imagini inedite de la sfințirea Crucii Rezistenței de la Sâmbăta de Sus (1995)
# Monitorul de Făgăraș
De vorbă cu istoria. Simpozionul ,,Destinul familiilor luptătorilor din Rezistenţă”
# Războiul Informațional
Cea de-a 11 ediție a Zilelor Rezistenței Anticomuniste de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Fii primul care comentează