Zi de doliu pentru Armata Română, s-a stins generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

 90 de vizualizări

generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN
generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Zi de doliu pentru Armata Română, s-a stins îndrăgitul aviator, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

 Ier ne-a părăsit generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN pe care l-am cunoscut la Mănăstirea Comana la ziua armatei şi despre care am mai scris materiale. Legendarul veteran care a luptat pentru România și cu sovieticii și cu americanii și cu germanii, ne-a părăsit la 102 ani.

Vezi articolul nostru: Aviatorul legendar, Generalul Dobran a împlinit 100

 Generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a cunoscut gloria atât pe frontul de est cât şi pe frontul de vest cu un total de 340 misiuni de război, dar după instalarea comunismului acesta a ajuns strungar la Uzina „Timpuri Noi“. Abia după ce un fost subordonat de al său, Costică Balaur, a ajuns şef la TAROM, acesta i-a putut oferi un loc de muncă adecvat. Aşa a ajuns să piloteze avioane de cursă şi să vadă întreaga lume, mai puţin Rusia, spre care nu a dorit să aibă curse. A pilotat până la 56 de ani, iar în 2010 s-a întâlnit cu un pilot american pe care l-a doborât și au petrecut 3 zile depanând amintiri.

 Până aproape de data decesului acesta a participat la diverse evenimente la care s-a prezentat într-o condiţie fizică şi intelectuală excelentă.

MAPN a transmis următorul comunicat despre generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

Zi de doliu pentru Armata Romaniei

Astăzi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

ScreenShot 20210925081352 300x182 - Zi de doliu pentru Armata Română, s-a stins generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Drum lin către stele!

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*