Mihai Tîrnoveanu amendat pentru „îndrăzneala” de a îl omagieze pe Eminiescu de Ziua Culturii Române în Sfântu-Gheorghe Sfântu-Gheorghe.
Patriotul Mihai Tîrnoveanu a avut ”îndrăzneala” să nu înștiințez Primăria Sfântu-Gheorghe, când a dorit să îl omagieze pe Mihai Eminescu de Ziua Culturii Române, 15 ianuarie (zi stabilită pentru că era ziua lui Eminescu). Prin urmare pe 1 februarie domnul Tirnoveanu a primit două amenzi, una de 1000 lei pentru și alta de 500 lei pentru.
Se continuă tactica jandarmeriei de a trimite amenzi la săptămâni chiar luni distanţa faţă de momentul când s-a comis presupusa infracţiune. La fața locului jandarmii doar i-au legitimat si le-au dat de înțeles ca probabil se va da „doar un avertisment„.
Ziua Națională a Culturii Române în Sfântu-Gheorghe
Astfel simbolic, de Ziua Națională a Culturii Române, Mihai Tîrnoveanu împreună cu alţi trei camarazi au fost prezenţi în centrul orașului Sfântu-Gheorghe, în fața Statuii Voievodului Mihai Viteazu din centrul orașului, pentru a recita poezia Doina. Conform relatării domnului Tîrnoveanu la circa 10 minute după ce s-au început activitatea aceştia s-au confruntat cu două dube de jandarmi și două mașini de poliție.
Domnul Mihai Tîrnoveanu a anunţat public că va contesta amenzile primite.
Relatarea domnului Tirnoveanu despre cele petrecute de Ziua Culturii Române
Am avut ”îndrăzneala” să nu înștiințez Primăria Sfântu-Gheorghe, pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu de Ziua Culturii Române, 15 ianuarie. Azi am primit așadar două amenzi, una de 1000 lei pentru ,,adunare publică nedeclarată și neînregistrată”, pe legea 60/1991 și alta de 500 lei pentru că nu am avut mască în spațiu deschis. Cei doi camarazi ai mei au primit câte un avertisment. Exces de zel din partea Jandarmeriei Covasna sau ordin de la Prefectură și Primărie? Oricum ar fi, este un abuz. Voi contesta amenzile.În mod simbolic, de Ziua Națională a Culturii Române, am fost trei români în fața Statuii Voievodului Mihai Viteazu din centrul orașului Sfântu-Gheorghe, pentru a recita poezia Doina. Cu tot cu pregătiri, aranjat cameră de filmat, boxă cu microfon și desfășurat banner, micul eveniment a durat cam 20 minute. Nu am anunțat public nimic înainte. La doar să zicem 10 minute după ce am ajuns, se prezintă la fața locului, pentru, repet, 3 oameni ce-l cinsteau pe Mihai Eminescu, două dube de jandarmi și două mașini de poliție, echipaje chemate probabil de polițistul local la Primărie, care a ieșit să ia o gură de aer fix în momentul când am apărut, mânat de o ”inspirație” uimitoare.
***
La fel de uimitoare a fost și repeziciunea apariției forțelor de ordine, în frunte cu un domn colonel de la jandarmerie. Cred că filmul Superman apropo de viteză, tinde să devină realitate sau vorbesc eu prea mult pe telefon…oricum ar fi, trăim în secolul vitezei, al tehnicii, adică, dar nu și al normalității, nici măcar al legii, pentru că recitarea unei poezii se încadrează după cunoștințele mele într-o manifestare cultural-artistică, care NU are nevoie de înștiințare, înregistrare, avizare, conform legii invocate chiar în procesul-verbal de amendă, anume legea 60/1991.Recunosc, domnii respectivi, ne-au ”lăsat” să recităm Doina, probabil nu au vrut să facă parte din ea, ci ne-au abordat politicos în parcarea unde am lăsat mașina, dar totuși…cu străinii și amenzile cum rămâne? Nu era mai bine dacă le spuneați celor din primărie sau prefectură fix așa: tovarăși, nu putem să-l amendăm, căci poezia e act cultural-artistic și nu se sancționează conform legilor din România…aveți vreo problemă cu Doina, cu Eminescu, în general? (Vezi AICI)
Păi și cu masca cum rămâne?
Tovarăși, Eminescu se spune fără mască!Amin!
***
Fii primul care comentează