Capcanele neutralităţii. Neutralitate în cadrul NATO şi neutralitatea totală. Demontarea unei manipulări.
În data de 8 Martie 2022, în Bucureşti, Piaţa Victoriei a avut loc un miting pentru pace, la care s-a cerut neutralitate pentru România în conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Mitingul aparent a fost organizat de doamna senator Diana Șoşoacă şi susţinătorii dânsei, din cele spuse de la microfon s-a inteles ca acesta ar fi primul dintr-o serie de proteste pentru neutralitate.
În cadrul mitingului, dar și online, s-au remarcat două poziţii, una raţională şi alta nebunească: neutralitate referitor la conflictului dintre Ucraina şi Rusia şi respectiv neutralitatea totală. In cel mai bun caz, tipul neutralitații nu a fost clar precizat la protest si s-a lasat loc la interpretări. In Declarația din Senat, senatoarea Șoşoacă a făcut precizari în acest sens, doamna senator a specificat că dorește neutralitate în cazul conflictului Ruso-Ucrainean.
Neutralitate în cadrul NATO
Mai multe ţări din NATO şi-au anunţat, practic, neutralitatea în acest conflict care nu implică o ţară membră NATO. Astfel portalul marxist Digi24, care nu poate fi acuzat de pro-putinism, cita acum 2 zile pozitia fermă a premierul polonez Morawiecki: „Polonia şi NATO nu sunt în război cu Rusia”, cât şi refuzul său ferm de a furniza avioane de luptă Ucrainei.
Acum o zi, o altă publicaţie progresistă, Hotnews, anunţa că „Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la orice sancţiuni ale UE privind importurile de gaze şi petrol din Rusia”.
Viktor Orban a declarat că menţinerea Ungariei în afară războiului din Ucraina este în interesul ungurilor. Agerpress informa ieri că Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe NATO în vestul ţării, cât şi tranzitarea teritoriului său de transporturi cu arme către alte state membre ale NATO, dar decretul precizează că Ungaria nu permite transporturi cu arme letale spre Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat miercuri că se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre ale NATO, conform Economica.
Frontul ucrainian:
Ucraina în mod indiscutabil câştigă războiul mediatic, în timp ce Rusia câştigă războiul din teren. Dacă privim o hartă, observăm că Rusia cucereşte marginile Ucrainei şi înconjoară încet zona centrală, singura şansă a regimului Zelensky este să atragă NATO în război de partea sa. Există doar două modalităţi prin care NATO poate fi atras în război, respectiv cererea unui curent de opinie în rândul populaţiei în favoarea implicării NATO sau atragerea unei ţări membre NATO în acest război.
Germania nazistă a ocupat jumătate din Polonia în 35 zile (1 Septembie 1939 – 6 Octombrie 1939) în timp ce, trebuie precizat că sovieticii ocupau şi ei cealaltă jumătate, americanilor le-a luat 3 zile să ajungă la Bagdad după ce timp de două săptămâni au distrus întreaga infrastructură a ţării cu rachete şi bombardamente. Rusia în teren s-a mişcat relativ bine, în timp ce Ucraina a acţionat într-un mod excepţional în mediul online: conform narativei regimului Zelensky, Rusia pierde în fiecare zi, deşi hărţile prezentate de presa americană arată contrariul.
Principala miză a regimului Zelensky în acest moment este obţinerea unui suport internaţional prin generarea unui sentiment de solidaritate planetar, astfel avem o avalanşă de informaţii care în orice alt context ar fi catalogate ca „Fake News”. Dar în cele din urmă, doar o implicare NATO poate salva Ucraina, cea mai scurtă modalitate ar fi implicarea unei ţări NATO în război, iar România este, după cum vom vedea, singură veriga slabă.
Atragerea României în conflict
Doar guvernul României ar fi atât de inconştient încât să se implice într-un război în care toate marile puteri au amuţit: Statele Unite, Franţa, Germania, toate par a sta în expectativă, acţionând doar pe linia unor sancţiuni economice. În acest context, se impune pentru România ca şi alte state din zona să îşi declare neutralitatea în acest conflict. Principala ţintă a propagandei Ucrainene este România, astfel s-au activat tot felul de „analişti” care cer chiar implicarea militară a României, motivând că după Ucraina, România ar putea fi implicată şi astfel ar trebui să chipurile acţionăm „preventiv”.
În aceste condiţii, se impune ca România să îşi declare neutralitatea în Războiul Ruso-Ucrainian tocmai spre a nu permite ca ţara noastră să fie folosită pentru a începe cel de al III-lea război mondial, deoarece dacă politicienii noştri vor provoca Rusia, Putin va ataca cu siguranţă. Dacă noi nu ne implicăm, Rusia nu va risca o confruntare neprovocată cu NATO, lucrurile sunt simple.
Ca cel de al III-lea război mondial să înceapă, cineva trebuie să facă prima mişcare, precum în cazul atacării Serbiei în primul război mondial. Problema este că nimeni nu vrea să îşi asume această răspundere… mai puţin politicienii de la Bucureşti. În aceste circumstanţe, apare cererea firească a cetăţenilor români raționali spre neimplicarea într-un război din afară NATO.
Motivele neimplicării ţării noastre în războiul Ruso-Ucrainean sunt multiple: nici una din ţările beligerante nu poate fi considerată prietena României şi avem divergenţe cu fiecare tabără: cu ruşii tezaurul, cu ucrainenii drepturile minorităţii româneşti şi teritoriile noastre istorice ocupate în prezent de această ţară.
Paralel cu această poziţie raţională se ridică una nebunească uşor de combătut, menită parcă să o anihileze pe prima, respectiv neutralitate toală, respectiv ieşirea României din NATO şi din alianţele prezente şi declararea unei aşa zise „Neutralităţi”.
De ce este o nebunie neutralitatea totală?
În primul rând, nu este suficient să te declari tu neutru la tine acasă, neutralitatea trebuie recunoscută la nivel internaţional şi în acest caz ea trebuie acceptată şi de părţile beligerante, respectiv Rusia şi Ucraina. Conform constituţiei Republicii Moldova, Articolul 11, aceasta se declară „stat neutru” care îşi declară „neutralitatea sa permanentă” şi nu permite dislocarea de trupe ale altor ţări pe teritoriul său, dar evident că acest articol nu a oprit ocupaţia rusă din Trasnistria.
Neutralitatea „declarată” nu este bună la nimic dacă nu este recunoscută, neutralitatea Elveţiei este trecută în numeroase tratate internaţionale, nu este acelaşi lucru şi în cazul României. Apoi declararea neutralităţii implică renunţarea la armată regulată şi poate implica înfiinţarea unor miliţii civile şi înarmarea populaţiei. O astfel de transformare durează mulţi ani de zile şi în nici un caz nu se poate face într-o situaţie de conflict armat.
Mai este şi o problemă de etică diplomatică, respectiv nu se schimbă taberele în vreme de război, acest proces ar fi putut fi încercat în anii ’90, acum este doar o poziţie pur nebunească care nu poate avea ca scop decât compromiterea celei raţionale de neimplicare în situaţia din Ucraina.
O manipulare cunoscută
Există o metodă cunoscută de compromitere sau chiar anihilare a unei persoane, grup, asociaţie; respectiv crearea unei acţiuni/entităţi cu nume similar şi scop ridicol. Vrei să compromiţi un sit de ştiri, creează un sit cu nume similar de cancan cu subiecte pornografice. Vrei să anihilezi o persoană publică, fă zeci de conturi în social media cu nume similare pe care să se distribuie obscenităţi.
Iniţiază cineva o acţiune raţională, echilibrată, fă una absurdă şi ridicolă cu denumire similară, iar apoi pune-ţi toţi „experţii” să o atace pe cea din urmă arătând cât de ridicolă este prima.
Acest război ne-a prins în una dintre cele mai puternice alianţe în care am fost vreodată, tot ce trebuie să facem este să nu provocăm, practic să nu facem nimic. Asta înseamnă să rămânem neutri până în momentul în care este atacată o ţară membră NATO, iar singura ţară membră NATO care poate călca strâmb suntem noi, fără noi nu se întâmplă nimic.
Cum s-au ridicat patrioţii oneşti să ceară neutralitate în cadrul NATO referitor la acest război, cum apar unii cu vuvuzele să ceară declararea unei neutralităţi pe care nu ar avea nici timp nici chef să o recunoască cineva. In niciun caz nu acum.
Petiția Stării de Libertate
Petiția Stării de Libertate este pentru neutralitate în acest conflict în cadrul NATO alaturi de Polonia, Ungaria, Bulgaria.
Fii primul care comentează