Eveniment cultural la București pentru Constantin Iulian și Gheorghe Jijie

Comemorare: Constantin Iulian și Gheorghe Jijie

 85 de vizualizări

Gheorghe Jijie
Gheorghe Jijie

Eveniment cultural la București: Constantin Iulian și Gheorghe Jijie – 10 ani de la mutarea la Domnul

 Fundația Ion Gavrilă Ogoranu a organizat un eveniment memorial la București la sediul Fundaţiei din Strada Veseliei. Este vorba de împlinirea a 10 ani de la trecerea în veșnicie a doi mari luptători anticomuniști, care după 1990 și-au dedicat întreaga energie perpetuării memoriei Rezistenței Anticomuniste respectiv Constantin Iulian și Gheorghe Jijie.

 Constantin Iulian și Gheorghe Jijie, liderii Federației Române a Foștilor Deținuți Politici – Luptători Anticomuniști au fost comemorați miercuri 8 iunie 2022, începând cu ora 18, la sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu din str. Veseliei nr. 21, Sector 5, București. Printre participanţi s-a numărat actorul Dan Puric, senatorul Sorin Lavric şi fosta deţinuta politic doamna Galina Rădulescu.

Constantin Iulian

 Născut la 17 octombrie 1929 la Vaslui, într-o familie de funcţionari, Constantin Iulian a urmat cursurile Liceului Mihail Kogălniceanu din acest oraş, unde a intrat, în 1945, în Frăţiile de Cruce, organizaţie a Mişcării Legionare destinată exclusiv educaţiei moral-creştine a elevilor de liceu.

 Constantin Iulian a trecut prin 14 ani de detenţie politică în lagărele şi închisorile comuniste, începând cu reeducarea de la Suceava şi Piteşti, continuând la Canalul, şi terminând cu reeducarea de la Aiud. Pe tot parcursul detenţiei, a refuzat orice compromis cu comuniştii, fiind ţinut doar în Zarka, toate torturile prin care a trecut în condiţii de exterminare, nu au făcut decât să şlefuiască mai mult personalitatea acestui Om.

Vezi mai multe AICI

Gheorghe Jijie,

 Născut la 10 iunie 1919 în oraşul Botoşani, absolvent al Facultăţii de Construcţii Hidrotehnice, şef de lucrări la aceeaşi facultate, Gheorghe Jijie a fost arestat la 28 de ani împreună cu părinţii săi în mai 1948, în lotul Ştefan Iacobescu, Septimiu Pop, Dumitru Cumpăta şi Nicolae Luca.

 Este condamnat la zece ani ani de închisoare pentru “uneltiri contra statului” şi stă închis, alături de marile personalităţi ale elitei interbelice, la Jilava, Aiud şi Gherla, ca şi în coloniile de muncă de la Periprava şi Noua Culme, perioada în care fratele său, Nelu Jijie, fost comandant legionar, este asasinat în temniţă. Pentru că refuză colaborarea cu Securitatea, i se prelungeşte pedeapsa cu încă trei ani.

În ciuda vârstei şi a celor 13 ani de puşcărie executaţi după 1948, dl Gheorghe Jijie era o prezenţă pe cât de agreabilă, pe atât de energică. Zilnic putea fi găsit la lucru, în biroul său din sediul Federaţiei, unde depunea voluntar o riguroasă activitate. Nu putea uita pierderea fratelui său, Nelu Jijie, lider al grupului de rezistenţă anticomunistă din  Munţii Făgăraş şi Arnota, ucis în închisoare de Securitatea bolşevică, la doar 39 de ani, un episod de ca re nu era străin singurul fost deţinut politic cu Ordinul Muncii Clasa a III-a oferit de Nicolae Ceauşescu. Vezi mai multe AICI

Constantin Iulian și Gheorghe Jijie

Constantin Iulian și Gheorghe Jijie s-au implicat în mod direct după 1990 în iniţiativele de construire de monumente memoriale dedicate foştilor deţinuţi politici, Constantin Iulian este cel care a demarat proiectul de conservare şi amenajare a închisori Fortul 13 Jilava ca muzeu.

Toţi invitaţii au evocat personalitatea celor doi foşti deţinuţi politici, totodată a fost amintită şi lupta acestora pentru conservarea memoriei foştilor luptători anticomunişti. Un moment total inedit a fost prezentarea unor înregistrări video făcute la începutul anilor 1990 când foşti deţinuţi politici în frunte cu Constantin Iulian și Gheorghe Jijie au organizat pentru o perioadă un muzeu al Rezistenţei Anticomuniste în fosta clădire a Direcţiei 5 a securităţii distruse în timpul revoluţiei.

***

Razboiul Informational

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*