Evenimentele din 2023 de „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”

 42 de vizualizări

Ziua deţinuţilor politici
Ziua deţinuţilor politici 2023

Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” – 2023

 Data de 9 martie este declarată  „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989„. Ziua este marcată anual de o ceremonie ţinută la monumentul “Aripi”, monument ridicat în Piaţa Presei. De-asemenea asociaţia Neamunit organizează în seara zilei de 9 Martie un marş simbolic cu portretele luptătorilor anticomunişti.

 Legea privind “Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri. Senatul în calitate de primă cameră adoptase anterior proiectul de lege iniţiat de senatorului liberal Puiu Haşotti cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.

Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” – 2023

 În fiecare an la Monumentul Naţional „Aripi” din Piaţa Presei Libere din Bucureşti are loc, de la ora 11.00, un evenimentul comemorativ dedicat zilei de 9 Martie. Evenimentul anual este organizat de Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML).

 Monumentul ARIPI

 Monumentul ARIPI, din Piaţa Presei Libere din Bucureşti a fost ridicat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă (1945 – 1989) – din România și Basarabia (precum s-a precizat la inaugurare). Monumentul se afla pe locul fostei statui a lui Lenin din fața Casei „Presei libere”, el este opera sculptorul Mihai Buculei care a fost nevoit să aştepte inaugurarea acestui monument timp 20 de ani de la câștigarea proiectului.

 Monumentul se prezintă ca un uriaş gorgan din mijlocul căruia erup trei aripi îngereşti făcute din gratii de ferestre de închisori. Octav Bjoza, fostul președintele al Asociației Foștilor Deținuți din România oferea următoarea explicaţie:

“reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului sufletele noastre, ale foștilor deținuților politici, deportați, uciși, azvârliți mișelește în miez de noapte în gropi comune, fără slujbă religioasă, fără lumânare, fără cruce”

Evenimentul Oficial

 De la bun început organizatorii au arătat reticenţă în afișarea la evenimentul oficial , a chipurilor unor martiri ai închisorilor comuniste, cu toate că pe lângă anumite personalităţi asociate cu Mişcarea Legionară ar fi putut foarte bine să fie şi chipul lui Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu sau Richard Wurmbrand. Prin urmare dintr-o obsesie bolnăvicioasă că nu cumva cineva să vină cu un portret a lui Radu Gyr, Nichifor Crainic, Virgil Maxim sau Constantin Noica au fost interzişi toţi ceilalţi.

Marsul – Neamunit

 Ceremonia a căpătat un caracter aproape internaţionalist ce urmăreşte a nu supăra pe nimeni. Tocmai din acest motiv Asociaţia Neamunit a decis să organizeze anual sub sigla lor un marş la care sa se poată afișa portretele tuturor luptătorilor anticomunişti.

 Anual Asociaţia Neamunit după efectuarea unui marş de la Arcul de triumf la Monumentul Aripi, citeşte în fata monumentului 100 de nume de deţinuţi şi luptători anticomunişti.

Razboiulinformational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*