Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri

Marșul pentru Păduri din Bucuresti

 118 vizualizări

Marșul pentru Păduri 03

Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri organizat de Greenpeace, Agent Green şi Declic

A avut loc Marșul pentru Păduri, si echipa noastră a fost prezenta cu un membru şi doi colaboratori. La încheiere, după un scurt brainstorming, încercam să prezentăm câteva concluzii „la rece”.

Marşul a început pe carosabilul din Piaţa Universităţii, zonă care a fost plină, asta înseamnă undeva la 1200-1500 persoane. Coloana în marş s-a întins din fata Cismigiului până la statuile de la Universitate, vorbim de maxim 2300 de persoane. Majoritatea participanţilor au fost cetăţeni bine intenţionaţi care au scandat, au cântat şi s-au comportat exemplar. Din păcate, protestul ca mesaj a fost o uriaşă dezamăgire prin persoanele care au luat cuvântul şi care au scandat de la microfon, implementand protestului o direcţie total greşită.

Prezenţi şi extrem de vocali, i-am remarcat pe Florin zis „Chilotarul”, Marian zis „Ceauşescu”, Sandi zis „Bătăuşul” şi restul echipei hastag rezist. Protestul a fost organizat oficial de trei ONG-uri extrem de stângiste: Greenpeace, Agent Green şi Declic, iar întreaga acţiune s-a desfăşurat după reţeta arhicunoscută.

Observaţiile noastre

Organizatorii nu au transmis nici un mesaj președintelui în funcție, domnul Iohannis, care a respins cu nonșalanță un proiect de modificare a Codului Silvic care promitea să elimine defrișările haotice.

Nu s-a transmis un mesaj candidaţilor la preşedinţie să îşi asume o agendă ecologistă inclusiv prin declanşarea unui referendum referitor la stoparea exploatării haotice a lemnului. Un referendum consultativ intra în atribuţiile preşedintelui, iar organizatorii puteau să ceară în numele a celor prezenţi asumarea unui astfel de proiect candidaţilor care vor voturile noastre.

Nu s-a spun cine sunt vinovaţii pentru situaţia reclamată pe mai toate bannerele, nu s-a amintit de tehnologia 5G care necesită tăierea arborilor bătrâni din toate oraşele şi parcurile ţării.

Nu s-a cerut jandarmeriei să treacă la controlarea transporturilor de bușteni de pe drumurile publice sau acordarea de drepturi sporite poliţiei şi jandarmeriei în a face controale la gatere. În schimb, jurnalistul Mălin Bot a făcut „băşcălie” că mai bine am trimite jandarmii să apere pădurile decât ministerele.

Când parcă se ajungea la chestiuni mai „delicate”, se auzea voce tăioasă a lui Marian zis „Ceauşescu” scandând: „Corupţia ucide! Corupţia ucide!” sau „De vină sunt politicienii corupţi”. Lozinci impersonale, care ne aruncă pe o pistă falsă de tipul „urmăreşte banii”, „opreşte corupţia”.

Manipularea „verde”

Aşa sunt manipulaţi tinerii bine intenţionaţi din ziua de astăzi, totul este corupţie, bani şi cam atât. Realitatea este mult mai complexă, „banii” sunt lipsiţi de valoare în fata „resurselor”, vorba aceea „dacă vine o criză nu mănânci bani”. Adevărata luptă este pentru controlul resurselor, în special ca nimeni să nu poată să fie stăpân absolut pe propriile resurse. După ce ne-a fost distrusă agricultura, flota, industria, sunt distruse sau înstrăinate toate resursele de care dispunem. În faţa acestei scheme, povestea cu „politicienii corupţi” păleşte. Aşa a fost înlocuită lozincă iniţială „nu corporaţia face legislaţia” cu idioţenia „corupţia ucide”. Este diferenţa în a te lupta cu pioni sau a încerca să dai şah la rege.

Distrugerea pădurilor are şi o dimensiune psihologică, codrul fiind ultimul loc de refugiu al haiducilor, dar şi ultima salvare pentru numeroase sate: de la fructe de pădure şi ciuperci la lemne de foc. Distrugerea codrului înseamnă distrugerea satelor şi demoralizarea populaţiei, cât şi compromiterea unei resurse care folosită raţional ne poate aduce profituri uriaşe.

Moartea mai multor pădurari ne arată tocmai că situaţia este serioasă şi lucrurile nu se rezumă doar la „corupţie”, însă organizatorii încercau să impună contrariul.

Ce s-a cerut? „Oprirea tăierilor ilegale”, „protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității”, „modernizarea sistemului SUMAL” şi camere video pe autostrăzi.

Situația este nu gravă, ci disperată

Lucrurile sunt extrem de grave, ducem lipsă de legi clare şi dorinţă de aplicare, trebuie interzisă tăierea masivă a pădurilor. Companiile străine trebuie să nu mai primească licenţa de exploatare a lemnului, în rest trebuie tăiat doar strictul necesar cel puţin zece ani de acum înainte. Restul este o prostie, fără legi şi autorităţi care ştiu de frica cetăţenilor toate lozincile cu „corupţia ucide” sunt doar o frecţie la un picior de lemn.

Dezinformarea numărului

Digi 24 a anunţat 5000 de participanţi în timp ce Mediafax a raportat 600 de persoane, amândouă agenţiile minţind grosolan.

ScreenShot 20191104070346 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri
Marșul pentru Păduri la Digi24
ScreenShot 20191104071223 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri
Marșul pentru Păduri la Mediafax

Mai jos vom arăta ce înseamnă 600 şi ce înseamnă 4000 de persoane folosind măsurarea din satelit a zonei. În realitate coloana a depăşit 2000 de persoane în timp ce cei care au plecat inițial din piaţă era sub 2000. Acest lucru este perfect firesc, deoarece o parte din participanţi nu au dorit să stea înghesuiţi la fântână şi au aşteptat în față la intrarea în pasajul de la Universitate.

Există două metode de măsurare a unei coloane în mişcare, metoda cu ceasul (câţi trec în 30 secunde şi în cât timp trece coloana) şi metoda din satelit (unde începe şi unde se încheie coloana).

Nici una din aceste metode nu da 600 de persoane, dar nici 5000 de manifestanţi.

Așa arata 1500 in Piață si 2000 in deplasare la Marșul pentru Păduri din București

Asa arata 1500 persoane, adică cam câți au fost la protestul pentru păduri de la Universitate.

1500 persoane  1024x487 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri

Asa arata 2000 persoane in deplasare pe un singur sens de circulație. Vezi: [(Aici)]

2001 1024x464 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri

Cum trebuia sa arate Piata ocupata de peste 4000 de persoane, sau un mars de 600?

Doar 4000 de persoane ar fi ocupat strada si carosabilul, 5000 este deja o nebunie. Un marș de peste 4000 de persoane pe o singura banda ar fi fost însemnat coloana dublă în lungime care s-ar fi întins de la punctul de plecare pana la destinație.

4500 1024x495 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri

Doar 600 de persoane ar fi însemnat o coloana scurta intr-un mod foarte vizibil de la sol. In Piața Universități 600 de oameni ar fi acoperit doar un sfert de carosabil Vezi: [(Aici)]

ScreenShot 20191104041411 1024x472 - Câteva gânduri despre Marșul pentru Păduri

SURSE:

# Mediafax

Peste 600 de persoane au plecat in mars din Piata Universitatii

# Digi 24

Peste 4.000 de oameni au protestat în Piața Universității față de defrișările ilegale.

***

Razboiul informational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*