Ce sărbătorim de fapt de St. Valentine’s Day ?

St. Valentine’s Day

 859 de vizualizări

St. Valentine’s Day

Despre originile întunecate ale sărbători St. Valentine’s Day

 Se apropie din nou zisa sărbătoare a „Sf Valentin” şi din nou, apăsător apare întrebarea: Cum se face că am ajuns să ţinem sărbătorile altora precum 1 Mai, 8 Martie şi mai recent Halloween, Iepuraşul de Paşti, sau St. Valentine’s Day? Şi cum de am renunţat la multe dintre serbările noastre precum era odinioară Lăsatul Secului ?.

Vechile sărbători „împrumutate” sunt mărturia istorică a fostelor alianţe şi prietenii, în timp ce „importurile” recente ne afirmă cine este astăzi stăpânul. De la romani şi până astăzi cei care au deţinut supremaţia economică şi militară au încercat propriile versiuni de globalizare. Globalizarea de ieri scotea la evenimente, muncitorii şi ţăranii, mai mult sau mai puţin forţat. Globalizarea de astăzi scoate oamenii din case în schimbul unor iluzii; fie că vor câştiga ceva „gratis”, fie validarea de oameni „liberi” şi „deschişi la minte” căci doar astfel de persoane participa la evenimentele mondene.

Propaganda noilor sărbători a fost deschisă la noi în foc de mitralieră, de ProTV, care ne-au adus în rafale St. Valentine’s Day, Halloween, şi Independent day, mai târziu „iepuraşul de paşti”. Primele două şi-au atins ţintă în inimile tinerilor naivi, penultima nu a avut cu ce să facă cheag. Paralel ProTV a început o campanie perversă de ridiculizare a sărbătorilor noastre: bobotează, mărţişorul sau chiar 1 decembrie. Ridiculizate erau babele care luau apă sfinţită de la popa sau lumea care se înghesuia pentru „tradiţională” fasole la ceaun, niciodată ochiul critic jurnalistic, nu a ridiculizat tinerii care se călcau în picioare la concertul de St. Valentine’s Day sau oameni care se îmbulzeau la serbările de Halloween.

Ce este St. Valentine’s Day?

Pentru noi că românii, St. Valentine’s Day române o sărbătoare de import căreia unii îi dau o importanţă mai mare alţi mai mică. Conform firmei de cercetare de piață IBIS World Market Research, Valentine’s Day produce circa 18 miliarde de dolari anual, cifrele fiind în creştere de la an la an.

Biserica catolică a încercat să legitimeze această zi ca ziua unui sfânt numit Valentin, deoarece 2 sfinţi ce purtau acest nume ar fi murit în jurul datei de 14 februarie. Originile păgâne ale acestei sărbători sunt deosebit de întunecate.

Lupercalia …

Între 13 şi 15 februarie romanii ţineau o sărbătoare întunecată, ciudată şi sângeroasă dedicată fertilităţi numită Lupercalia. Cu această ocazii erau sacrificate capre şi câini iar cu fășii din pieile lor pline de sânge erau lovite femeile într-un ritual bizar de fertilitate şi fecunditate.

Conform istoricului Noel Lenski de la Universitatea Colorado Boulder, bărbaţi (nobili) care practicau ritualul „erau goi” iar femeile aşteptau la rând să fie biciuite cu fâşiile de piele de la animalele recent sacrificate. Tot de această zi bărbaţii alegeau dintr-un vas câte o bucăţică de ceramică cu numele unei tinere fete, cu care urmau să formeze un cuplu pe durata celor 3 zile cât ţinea Lupercalia. Serbarea ar fi ţinut până în secolul 15 când Papa Gelasius a interzis-o şi a înlocuit-o St. Valentine’s Day.

Amănuntele care ne-au rămas prin Ovidiu şi Plutarch nu aduc deloc cinste acestei sărbători. De exemplu se pare că animalele sacrificate ar fi fost o capră şi un căţeluşi nu un câine matur. Bărbaţi care umblau goi, să biciuiască femei, ar fi fost unşi cu ulei şi mânjiţi cu sângele animalelor. Mai mult ar fi fost o cerinţă a tradiţiei Lupercalia ca aceştia să se prefacă că râd.

Lupercaria era un festival de fertilitate, deci sexul public şi chiar orgiile de care Roma nu era deloc străină erau cu siguranţă practicate şi cu această ocazie.

St. Valentine’s Day?

Dacă în occident ziua St. Valentine’s Day a fost implementată, tocmai pentru a diminua influenţele acestei sărbători păgâne la noi nu ea nu are nici un fundament. Noi aveam deja Mărţişorul şi Dreagobetele, sărbători frumoase si decente. Iar dincolo de aspectul comercial St. Valentine’s Day, este o serbare cu origini destul de întunecate.

St. Valentine’s Day vine în România de mâna cu Halloween, o serbare a morţii şi a întunericului şi cu „Iepuraşul de paşti” un simbol al sexualităţi, virilităţi şi fecundităţi. Sub falsul steag al „occidentalizări” aveam de fapt o păgânizare accentuată. Greu de explicat asta „tinerilor frumoşi şi liberi” îndoctrinaţi să scandeze „nu vrem religie în şcolii” şi „vrem spitale nu catedrale

SURSE:

# Nationalgeographic

Valentine’s Day: Why Do We Celebrate It? (Hint: Naked Romans)

# NPR

The Dark Origins Of Valentine’s Day

# Channel 24

The Dark History Of Valentine’s Day (VIDEO)

# Listverse

10 Bizarre Facts About Lupercalia, The Original St Valentine’s Day

 

***

Dogaru Victor / Razboiulinformational

 

Related Images:

Citeste si …

Experimentul Pitesti
Tara Romaneasca

Tache Rodas – Unul dintre ultimii supraviețuitori ai „Experimentul Pitești”, operat de urgență

Constantin „Tache” Rodas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai infernului denumit „Experimentul Pitești”, a fost operat de urgență într-un spital din Iași.    Originar din Drăgănești, Prahova, Rodas ( zis Tache Rodas ) s-a născut pe […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*