Societatea civilă critică limitarea libertății religioase prin Ordonanța Militară nr2

Ordonanța Militară

 334 de vizualizări

Ordonanța Militară
Ordonanța Militară

Societatea civilă critică limitarea libertății religioase prin Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020

 Societatea civilă creștină cere autorităților statului român să renunțe la măsurile restrictive prin care a fost obstrucţionat accesul creștinilor în lăcașurile de cult, aducându-se astfel o gravă atingere dreptului la libertatea religioasă aşa cum este el garantat de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, mesajul semnat de importante organizații ale societății civile se vrea un semnal adresat ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, care trebuie să știe că pot conta pe societatea civilă. Prin Ordonanța Militară nr. 1 respectiv nr.2 se impun restricții grave exercitări libertății religioase. Vezi: [(AICI)]

 Comunicatul a fost lansat odată cu afișarea, în București și Cluj, de către reprezentanți ai organizațiilor semnatare, a unui mesaj scris. Acesta a fost afișat la București, în mod simbolic, în fața Catedralei Mântuirii Neamului.

COMUNICAT

„În aceste zile de restriște pentru Neamul Românesc și pentru sufletul omenesc de pretutindeni, solidari cu frații noștri din țară sau din afara granițelor, fiind conștienți de menirea noastră ca reprezentanți ai societății civile și mădulare ale Bisericii Strămoșești, adresăm această chemare deopotrivă conducerii Statului Român și înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

 Întreaga creștinătate din România este tulburată și privește cu îngrijorare modul în care măsurile adoptate până acum de autorități afectează desfășurarea activității liturgice în biserici, aducând gravă atingere, în ultimă instanță, exercitării dreptului fundamental la libertatea de gândire, de conștiință și de religie, așa cum este el garantat în Constituție și de către Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

 De-a lungul zbuciumatei istorii a neamului românesc, în nenumăratele momente de nenorocire și pericol, Biserica a reprezentat ultimul și cel mai sigur refugiu al poporului român, care a găsit aici alinare și totodată sursa tăriei de a rezista și a trece peste vicisitudini, dăinuind peste veacuri. Poate tocmai de aceea, de-a lungul vremii, Biserica a fost ținta atacurilor tuturor vrăjmașilor destinului românesc.

 Tot astfel, și în această perioadă, vedem cum o anumită parte a mass-media, la unison cu voci civice care și-au făcut o profesiune de credință din atacarea Bisericii Ortodoxe Române, profitând de contextul psihologic colectiv generat de pandemia de coronavirus, au creat o atmosferă de presiune susținută. Au reușit astfel să determine din partea autorităților luarea unor măsuri de obstrucționare a vieții bisericești și împiedicarea participării creștinilor la slujbele Bisericii.

 Acest fapt este fără precedent în istoria noastră, nici măcar totalitarismul comunist nemergând până într-acolo.

 Noi considerăm aceste măsuri ca neîntemeiate în raport cu situația reală. Ne aflăm în Postul Mare și ne apropiem tot mai mult de sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Cerem cu fermitate autorităților să manifeste discernământ și înțelepciune, renunțând la acele măsuri care obstrucționează activitatea liturgică și pastorală din biserici, și care nu fac decât să genereze tulburare și tensiuni.

 Românii s-au obișnuit să renunțe la multe, inclusiv la bunurile de strictă necesitate, dar lucrul la care nu au renunțat niciodată a fost credința lor strămoșească. O eventuală interzicere a accesului la sfintele slujbe este ultimul lucru care se mai poate impune societății românești.

 Creștinii au nevoie de accesul la Sfintele Taine, la pacea harică pe care doar Biserica le-o poate oferi. Biserica Ortodoxă Română a constituit întotdeauna un partener viabil al statului român întru stabilitatea, ordinea și pacea socială. Astăzi, mai mult decât oricând, Biserica are nevoie să știe că fiii ei sunt prezenți și se poate bizui pe ei. Iar autoritățile de stat trebuie să înțeleagă că în menținerea echilibrului social atât de necesar gestionării acestei situații dramatice, rolul Bisericii este esențial într-o țară majoritar ortodoxă.

În aceste condiții, cerem autorităților în drept modificarea articolelor din Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020, prin care accesul credincioșilor la Sfânta Împărtășanie în lăcașurile Bisericii Ortodoxe Române a fost îngrădit.

Dumnezeu să binecuvânteze România și să ne ocrotească pe toți în aceste vremuri de restriște!”

Organizațiile cosemnatare ale acestui comunicat:

Grupul NOI

Asociația Noua Dreaptă

Comunitatea Identitară

Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mc. Gheorghe Purtătorul de Biruință Fundația Ion Gavrilă Ogoranu

Asociația Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei

Asociația Calea Neamului

Articol Scris de Adrian Petreanu Buciumul

***

Vezi si articolul nostru: Cu sau fără CoronaVirus imigranţii ilegali dau iama

Related Images:

Citeste si …

Împotriva "certificatului verde"
Bucuresti

Urmează proteste masive pe 26 septembrie şi pe 2 octombrie 2021 împotriva „certificatului verde”

Urmează proteste masive pe 26 septembrie şi pe 2 octombrie 2021 la București, împotriva „certificatului verde„  Aproape toţi activişti civici neafiliaţi sau afiliaţi anunţă proteste masive duminica 26 septembrie şi sâmbăta 2 octombrie, inclusiv reprezentanţii […]

Iohannis si planul Kalergi
Teoria conspiratiei

Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul pentru aplicarea planului Kalergi ?

Preşedintele Klaus Iohannis a primit Premiul European „Coudenhove-Kalergi” … pentru aplicarea planului Kalergi  Preşedintele Klaus Iohannis a primi miercuri Premiul European „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*