13 pentru România! Comemorarea luptătorilor anticomuniști executați în 1953 la Jilava

executați la Jilava în 1953

 305 vizualizări

executați la Jilava în 1953
executați la Jilava în 1953

13 pentru România! Comemorarea luptătorilor anticomuniști, parașutați de aviația americană și executați la Jilava în 1953

 Au luptat împotriva bolșevismului și eliberarea României. Au fost executați la 31 octombrie 1953, la Fortul 13 Jilavă.

 În 1951 a avut loc o operaţiune de parașutare a unor voluntar în România bolșevizară, un proiect mai amplu, subordonat preşedintelui american – Harry Truman şi celui francez – Vincent Auriol. Şeful operaţiunilor CIA în Balcani, Gratien Yatsevich, susţine că operaţiunile desfăşurate în România s-au aflat pe locul doi, după Albania, ca număr de agenţi şi resurse alocate.

 Voluntarii erau membrii ai Mişcării Legionare şi au fost parte dintr-o operațiune de trezire a conștiinței naţionale, cei parașutați în 1951 au venit în România cu șanțe minime de a rămâne în viață , au venit la sacrificiu.

 În perioada dictaturii comuniste au fost mai multe grupuri de paraşutaţi toți membri ai Mişcării Legionare și toți erau persoane deja realizate în occident, astfel faptele parașutaților anulează narațiunea conform căreia: „luptători anticomuniști ar fi fost forţaţi de împrejurări să adopte o poziție”.

 După doi ani, grupul celor paraşutaţi în 1951 au fost prinşi prin trădare, condamnaţi la moarte şi executaţi, alături de gazdele şi susţinătorii lor, în data de 31 octombrie 1953, la penitenciarul Jilavă. În total, un număr de 13 persoane.

Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” va organiza Sâmbãtã 31.10.2020, ora 11,oo, la FORTUL 13 JILAVĂ (Penitenciarul Jilava, str. Şabărului nr. 1, com. Jilava, jud. Ilfov) o slujbă de comemorare.

Program:

ora 11-12,30: ceremonia în memoria luptătorilor anticomuniști parașutați de aviația militară americană și executați la Jilava la 31 octombrie 1953 – slujbă religioasă, cuvântări, apelul morților, Imnul celor căzuți.
ora 13-14,30: – vizitarea Fostului 13 Jilava – maxim 13 persoane + 2 vizitatori.

 Pentru cei care vin cu microbuz: plecarea la ora 10 de la Piața Unirii (poalele Dealului Patriarhiei – Crucea lui Brâncoveanu). Pentru cei care vin cu mijloace proprii de transport: întâlnirea la ora 10,45 la poarta Penitenciarului Jilavă.

ATENȚIE:

 Comemorarea se va desfășura în afara incintei Fortului 13, pe platoul de deasupra zidului execuțiilor din Valea Piersicilor. Ca urmare a măsurilor restrictive în vigoare, întrucât accesul la Fortul 13 se face prin incinta actualului penitenciar Jilava, anul acesta vizitarea fostei închisori politice nu se mai face decât cu un număr de maxim 15 persoane, din care 2 organizatori.

 Cu regret pentru această situație, recomandăm ca acei care au mai vizitat Fortul 13 să cedeze locul celor care nu au mai vizitat până acum. Accesul se face doar pe baza cărții de identitate sau a pașaportului. Înscrierile pentru participare se vor face până la data de 28 oct.. Vizitatorii Fostului vor primi pentru completare un chestionar epidemiologic și vor respecta normele în vigoare pentru vizitarea muzeelor.

 Detalii participare, transport, protocol – Tel. 0722749249, E-mail: ogoranu@gmail.com, persoană de contact: Florin Dobrescu. Vezi anunțul oficial AICI

***

Războiul Informațional

Related Images:

Citeste si …

s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei
Stiri false

Au aplaudat în fața Ambasadei Rusiei: Campanie de minciuni şi dezinformare legate de protestele împotriva carantinei.

Campanie de minciuni şi dezinformare legate de protestele împotriva carantinei: „s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei și au aplaudat”  Protestele relativ modeste împotriva legii pandemiei au generat un val de atacuri şi manipulări fără precedent […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*