Vânzarea termocentralei Mintia, cumpărătorul ar fi început sa o vândă la fier vechi.

 544 de vizualizări

vanzarea Mintia
termocentrala Mintia

Vânzarea Centralei termoelectice Mintia, conform presei locale cumpărătorul ar fi început să o vândă la fier vechi.

 Centrala Mintia-Deva este a treia centrală termică ca mărime din România, având 5 grupuri identice de 210 MW fiecare şi una de 235 MW totalizând astfel o capacitate de 1285 MW. Mitia în contextul crizei energetice şi a războiului din Ucraina devine un obiectiv de importanță strategică.

 Motivul intrării termocentralei în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi în conservare din vara anului 2021 a fost lipsa cărbunelui din valea jiului, dar și lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

 Centrala termoelectrică Mintia fost vândută prin administrator judiciar cu 91.236.832 euro, exclusiv TVA, către Mass Global Energy Rom, asta după ce tocmai fuseseră investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro.

Centrala termoelectrică Mintia … o vânzare cu peripeții

 Investitorul Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, este un important producător de energie electrică care deţinea la momentul achiziţiei Mitia capacităţi cu puterea totală de peste 8.500 MW.

 În comunicatul ulterior vânzării administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A.. anunța că:

este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România.

Potrivit aceleași surse Ministerul Energiei, în calitate de acţionar a impus cumpărătorul, Mass Global Energy Rom că, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH ( față de capacitatea iniţială a centralei de: 1285 MW).

Contestație făcută de o particulara din București

 Licitația prin care termocentrala a fost vândută grupului irakian Mass Global Holding a fost contestată de o femeie din București, pe nume Constanța Ştefana Hoșman. Ea a considerat că evaluarea pentru vânzare s-a soldat cu un preț mult prea mic pentru statul român și s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, solicitând anularea licitației.

 Senatorul Diana Șoșoacă a intervenit ca parte în procesul de anulare vânzării termocentralei, dansa s-a deplasat la Deva unde a făcut o cerere de intervenție, după ce a cumpărat creanțe de la liderul de sindicat de la Termocentrala Mintia, Cristian Iștoc. Alături de Senatorul Diana Șoșoacă a mai intervenit ca parte în proces avocatul Mihai Rapcea, activistul civic Cătălin Berenghi şi zeci de alţi romanii.

O simplă căutare pe internet putem observa că Centrala Mintia-Deva are o capacitate de a produce 1285 MW iar cumpărătorul Mass Group Holding produce la nivel global 8.500 MW. De-asemenea Termocentrala Mintia poseda terenuri ce totalizează 3.297.807 mp, plus construcţii, bunurile mobile şi echipamentele aferente. Doar terenurile deţinute de Termocentrala Mintia au o valoare aproximativă de 60.000.000 de euro, prin urmare cei 90 milioane de euro par a fi o valoare minimă doar a terenurilor şi clădirilor.

Centrala termoelectrică Mintia … vândută la fier vechi?

 În decursul interviurilor date de avocaţii Diana Sosoaca şi Mihai Racea în ziua de 19 decembrie cu ocazia ultimei înfăţişări Cristian Iștoc a precizat că la termocentrala Mintia s-a început tăierea unor utilaje pentru a fi vândute la fier vechi.

“Cursul doi de benzi partea care administrează centrară cu cărbune a fost deja tăiat, imaginile au apărut în presa locală , filmate cu droana , la poarta doi a termocentralei s-a construit un cântar auto pentru a putea fii cântărit fierul vechi scos din termocentrala.”

 În ziarele mesagerul hunedorean.ro și gorjeanul.ro sunt prezentate mai multe imagini obţinute cu o dronă care confirmă că spații extinse pe care înainte s-ar fi aflat ceva sunt acuma goale. Conform mesagerulhunedorean.ro este vorba de benzilor care transportau cărbune către Termocentrala Mintia.Vezi mai multe info: [AICI]

 In momentul de față ce se întâmplă la Termocentrala Mintia SEAMANA FOARTE MULT CU S-A ÎNTÂMPLAT CU ÎNTREAGA INDUSTRIE ROMÂNEASCĂ. Avocatul Mihai Rapcea, Diana Sosoaca si doamna Constanța Hoșman au făcut un apel la toți români sa se implice in această acțiune.

SURSE:

 

# Irakienii lui Virgil Popescu au început să taie Termocentrala Mintia: O vând la fier vechi
https://60m.ro/2022/10/07/irakienii-lui-virgil-popescu-au-inceput-sa-taie-termocentrala-mintia-o-vand-la-fier-vechi/

 

# Diana Șoșoacă, prezentă la Deva, la procesul deschis pentru anularea vânzării Termocentralei Deva-Mintia.
https://stiridinhunedoara.ro/ultiima-ora-video-diana-sosoaca-prezenta-la-deva-la-procesul-deschis-pentru-anularea-vanzarii-termocentralei-mintia-senatoarea-a-cumparat-creante-de-la-liderul-de-sindicat-cristian-istoc-pentru/

 

# Diana Șoșoacă, parte în procesul de anulare a vânzării Termocentrale DevaMintia. „Am tot interesul să intervin”
https://evz.ro/diana-sosoaca-parte-in-procesul-de-anulare-a-vanzarii-termocentralei-mintia-am-tot-interesul-sa-intervin.html

 

# Privatizarea termocentralei de la Deva. Ministrul energiei, chemat de PSD pentru explicații
https://www.radiodcnews.ro/privatizarea-termocentralei-mintia-ministrul-energiei-chemat-de-psd-pentru-explicatii_4671.html

 

***

Razboiul Informational

Related Images:

Citeste si …

Luptătorii Rezistenței Anticomuniste
Transilvania

La Mănăstirea Brancoveanu din Sâmbăta de Sus au fost comemoraţi luptătorii Rezistenței Anticomuniste

Și anul acesta la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus au fost comemoraţi luptătorii Rezistenței Anticomuniste  Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la sfințirea crucii monumentale ridicată în incinta Mânăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*