La Pitești a avut loc si anul acesta Ediția a XXII-a : Simpozionul „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură„
Între 30 septembrie şi 2 octombrie 2022 la Piteşti a avut loc ediția a XXII-a : Simpozionul „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” Simpozionul cu nr 22 a fost deschis la sala Filarmonici din Piteşti şi apoi s-a mutat la Muzeul judeţean de Istorie. Simpozionul „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură”, ediția a XXII-a, s-a desfășura pe parcursul trei zile, participanți fiind zeci de foști deținuți politici, urmaşi de deţinuţi politici, experți și profesori din țară și de peste hotare.
Simpozionul este dedicat de 22 de ani Experimentului Piteşti, experiment desfășurat la închisoarea Pitești, între anii 1949 și 1951, considerat de mulți istorici că ar fi fost cel mai mare și cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură, din întreg blocul comunist. Mii de tineri au trecut prin torturi greu de imaginat în cadrul acestui experiment a sistemului penitenciar comunist care ar fi urmărit crearea „omul nou”. ,,Reeducarea” fiind, de fapt, înțeleasă ca o restructurare a întregii sale ființe – fizic, psihic, emoțional, spiritual – până la anihilarea personalității și a propriei identități.
Primăria Municipiului Pitești a sprijinit şi anul acesta evenimentul organizat de către Fundația Culturală MEMORIA – filiala Argeș, alături de alți parteneri, la deschidere fiind prezent și viceprimarul Gelu Tofan, ca reprezentant al municipalității piteștene.
Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” Editia 22
Lucrările simpozionului au fost deschise în sala Filarmonici. aici audienţă a fost încântată să asculte câteva cântece patriotice interpretate de Grupul Vocal „Floricica de câmpie”, ansamblu al şcolii Gimnaziale Şerbăneşti, com. Rociu – Argeş. Instructor prof. Neagoe Ioana.
Sus pe malul Nistrului
Draga Romania
În deschiderea simpozionului, primarul Cristian Gentea a transmis următorul mesaj:
„Indiferent ce facem sau ratăm să facem va influența istoria”, spunea, în urmă cu un secol, laureatul Nobel pentru pace Arthur Henderson. În Pitești, acum mai bine de 7 decenii, o generație de tineri a marcat istoria acestui oraș și a unei țări întregi. Experimentul căruia i-au fost victime mii de studenți și chiar liceeni a rămas în memoria lumii ca un fenomen al întunericului pe care oamenii îl pot crea, atunci când orice reper moral său spiritual este abandonat.
Consider că, fără cunoașterea și asumarea trecutului, fără înțelegerea mecanismelor care au făcut posibilă traiectoria unui popor și a unei comunități, nu există evoluție. De aceea, felicit organizatorii acestui eveniment cu tradiție, pe care municipalitatea piteșteană îl susține.Tinerii de azi sunt cei care, cunoscând istoria înaintașilor, vor avea șansa unui viitor ce nu o va mai repeta.”
Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” – Muzeul de Istorie
După deschidere lucrările s-au desfăşurat în două sălii puse la dispoziţie de Muzeul judeţean de Istorie Piteşti. Deoarece în ultimii ani ne-au părăsit numeroşi foşti deţinuţi politici simpozion şi-a diversificat aria de activitate, astfel astăzi include rezistenta anticomunistă, exilul romanesc şi deportările din Basarabia şi Bucovina.
In ultima zi participanți au facut o vizita de documentare la Manastirea Curtea de Argesi si Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș.
Simpozionul PERT22 a fost organizat de Fundația Culturală MEMORIA-filiala Argeș, în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Primăria Pitești, Muzeul Județean Argeș, Fundația Română pentru Democrație, București, Institutul pentru Studiul Arhivelor Chișinău, Institutul și Biblioteca Română, Freiburg, Germania, Institutul de Istorie Socială „PRO Memoria”, Universitatea de Stat din Chișinău, Republica Moldova și Centrul de Cercetări Istorice din Cernăuți, Ucraina.
30 septembrie – 2 octombrie 2022: Simpozionul Experimentul Pitești
***
Fii primul care comentează