Ce este Statul Paralel ?

Statul Paralel adevar sau himera ?

 176 de vizualizări

Statul Paralel
Statul Paralel

Ce este de fapt Statul paralel ?

Termenul „Statul Paralel” este, pentru România, un fel de neologism politic, la început s-a încercat folosirea lui de către opoziţie cu trimitere la PSD, dar nu a mers deoarece acest termen sugerează existenţa unui guvernări ascunse care e pe punctul de a prelua frâiele din mâna guvernului legitim. PSD era la guvernare, avea majoritatea miniştrilor şi o majoritate confortabilă în parlament alături de ALDE, ideea era greu de susţinut. PSD-ul a prins mişcarea şi au preluat ei conceptul care s-a potrivit ca o mănuşă campaniei proprii împotriva opoziţiei USR şi PNL.

Termenul este o preluare tradusă aproximativ a englezescului TheDeepState , această mişcare vine la scurt timp după importarea de către USR a termenului “Rezist”, o traducere fără nicio umbră de menajamente a conceptului “Resist” de curând relansat în Statele Unite. Cam tot ce se întâmplă acolo între putere (stat) şi opoziţie (stat paralel), pare a avea ecouri aproape imediate şi la Bucureşti, până la nivel de termeni folosiţi. În principiu, „statul paralel” este o noţiune diametral opusă „statului de drept”; dacă „statul de drept” s-ar baza, cel puțin în teorie, pe alegeri libere, transparente, promovarea valorilor, interes cetăţenesc, „statul paralel” ar reprezenta opusul. O caracteristică aproape fundamentală a acestui concept este lipsă de claritate : cine este exact statul paralel, nu se precizează niciodată 100%. Este o noțiune oarecum fantomatică, ceva de genul „eu ştiu că tu ştii că ştim foarte bine la cine ne referim”.

Dacă în Statele Unite opoziţia relansează un termen ceva mai vechi, anume Resist, ca răspuns la administraţia Trump, la Bucureşti vine opoziţia cu românescul Rezist. Dacă la ei Trump este conservator, la noi Dragnea încearcă să pară la fel, dacă la ei televiziunile şi presa pro-Trump lansează acuzaţia de „deep state”, presa pro-PSD face la fel, dar cu românescul „Stat paralel”. Dacă la ei opoziţia ia în braţe orice grupuri minoritare adesea aflate într-o flagrantă contradicție, precum imigranţi musulmani şi homosexuali … la noi „tinerii frumoşi și liberi”, după o prelucrare ca la carte după modelul Fereastra Overton, ajung să facă exact acelaşi lucru. Pentru un observator atent, lucrurile sunt caraghioase rău de tot.

Cineva pare a aplica aceeaşi reţetă şi în Statele Unite şi în România fără nicio jenă. Acum fie că este aceeaşi agenţie de consultanţă, fie că partidele din România plagiază fără jenă ce fac puterea şi opoziţia în SUA, asta e mai puţin important.

Putina Istorie …

inbdex - Ce este Statul Paralel ?
Statul Paralel

Ideea de “rezist” şi cea de “deep state” sunt relansări ale unor concepte mai vechi, acesta din urmă ar proveni din Turcia, unde s-a dezvoltat în special între 1996 şi 2007. În 2013, publicaţia americană New York Times oferea prima explicaţie în engleză a lui deep state ca fiind „un nivel al guvernării greu de observat sau un nivel al controlului care ar exista dincolo de alegeri şi care poate genera mişcări populare şi schimbări radicale” Mai târziu tot în U.S în 2016 a fost lansată o carte numită „The Deep State: The Fall of the Constitution and the Râse of a Shadow Government„, scrisă de Mike Lofgren. Termenul a intrat propriu-zis în „folclorul” politic american în anul 2017, în jurul controverselor legate de Trump. Conceptul mai fusese pus în circulaţie sub o altă denumire ca „statul dublu” sau „guvernul dublu” (cartea lui Michael J. Glennon din 2014 , Naţional Security and Double Government) toate acestea sunt în mare parte exprimarea unei îngrijorări reale a cetăţenilor americani despre existenţa unui „guvern din umbra” care influențează guvernul vizibil.

… in Romania

Ideea este plagierea unei teme să îi zicem „conspiraționiste”, că statul e condus din umbră de grupări oculte care reunesc inamici interni, externi şi elemente ale mafiei şi ale marilor corporaţii. Termenul este extrem de convenabil deoarece permite politicienilor să învinuiască pentru eşecul lor o entitate greu de identificat, politic, social şi chiar juridic. Cine a dus țara la faliment ? Cine a generat criză ? … The Deep State/Statul Paralel; astfel ai o himeră pe care să dai vină fără a te teme că vei fi cumva tras la răspundere.

Acum, chipurile luptăm împotriva „preluării” statului de PSD sau USR în România, de Trump, Hillary sau alte identități în U.S. Şi în SUA şi în România #resist & #rezist sunt în centrul acestei „lupte”. În practică e o tactică diversionistă care îi aruncă, patrioţi, într-o direcţie greşită, adică să nu luptăm împotriva statului deja preluat pentru recâştigarea suveranităţii, ci chipurile să luptăm împotriva statului în curs de a fi deturnat. Duşmanul este deja „intra muros” instalat confortabil, în loc să îl „hărţuim pe străzile oraşului” suntem invitaţi să ne urcăm toţi pe ziduri şi să luptăm împotriva unui duşman „extra muros” himeric, în timp ce duşmanul real fură tot cea a mai rămas nestingherit, şi se instalează fără nici o rezistenţă în casele noastre.

Marea minciună a conceptului este următoarea: statul paralel nu există, inamicul real este statul real deja parazitat şi la nivel de putere şi la nivel de opoziţie de corupţie, nepotism, interese oculte. O luptă reală între putere şi opoziţie nu există, din câte ştim cu toţi, toţi sunt implicaţi în activităţi de corupţie. Vorba aceea … „Ciocul Mic”

Concluzie

Statul paralel explorează o frică reală, că există o forţă ocultă, formată din puternici oameni de afaceri, mafioţi, securişti, funcţionari guvernamentali care manifestă un control asupra guvernului vizibil (precum un aisberg) . Dar iepurele aruncat de politicieni cu statul lor paralel nu merită urmărit pentru că nu duce nicăieri, este ca şi când hoţul ar ţipa hoţul într-un labirint de oglinzi şi fum. Statul paralel propus de politicieni, fie de la putere, fie de la opoziţie, e doar o fantomă de urmărit pentru fraieri. Asta nu înseamnă că nu există în realitate „un stat paralel”, dar din el ar trebui în mod obligatoriu să facă parte şi puterea şi opoziţia, altfel nu ar putea funcţiona.

deep state hydra trump 1024x738 - Ce este Statul Paralel ?
Statul Paralel

 În Statele Unite ale Americi conceptul „The Deep State” întuneca judecata a mulţi ziarişti, jurişti, politicieni care încep să creadă că ar exista o luptă reală, unde fie Trump fie Hillary Diane (Rodham) Clinton sunt aproape pe punctul de a pune mâna stat. Noroc, îşi zic ei, că există oameni vigilenţi care merg la proteste, scriu articole şi se opun acestui plan diabolic. Statul însă şi la ei ca şi la noi a fost demult subordonat unor interese oculte şi financiare guvernarea reală „din umbra” nu are nevoie de publicitate.

 

Razboiulinformational / de Dogaru Victor

Vezi si -> „Toate minciunile despre Referendum

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*