Simpozionul „Experimentul Pitești” (Reeducarea prin Tortură) – 2021

Reeducarea prin Tortură

 103 vizualizări

Experimentul Pitești
Experimentul Pitești

Simpozionul „Experimentul Pitești” (Reeducarea prin Tortură) ediția octombrie 2021

 La Pitești se desfășoară de 21 de ani simpozion internațional: „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”. Simpozionul se ţine anual în jurul luni septembrie sau august, anul acesta datorită restrictiilor s-a ţinut într-o formă redusă cu doar 15-20% dintre participanţi şi doar o zi jumătate în loc de trei, totuşi simpozionul a fost un succes.

Alt articol despre simpozion: Simpozionului Internaţional Experimentul Piteşti ediţia a XIX-a

Simpozionul „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură” ediţia 2021

 Simpozionul ajuns în 2021 la ediția a 21-a, consemnează anual problematica trecutului totalitar comunist, la început a fost strict despre torturile de la închisoarea Piteşti dar o dată cu trecerea timpului cea mai mare parte dintre supravieţuitori ne-au părăsit, simpozionul însă a supravieţuit lărgindu-şi aria de studiu. Problema Basarabiei, a deportărilor în Siberia, problema Trasnistriei şi a românilor din Bucovina, istoria tristă a deportărilor în bărăgan dar şi poveştile romanilor fugiţi în occident şi-au făcut încet locul pe agenda simpozionului.

 În 2021 simpozionul a abordat atât evenimente istorice precum deportările în bărăgan cât şi chestiuni contemporane precum soarta romanilor din Trasnistia unde comunismul încă dăinuie. La sfârșitul săptamânii trecute a avut loc editia ediția a 21-a intr-o forma restransă.

Dezbaterile Simpozionului

 În cursul dezbaterilor s-au abordat probleme care dor, lipsa unui muzeu al crimelor comunismului sau a unei expoziţii legate de fenomenul deportării atât în România cât şi în Republica Moldova. Deschiderea Simpozionului a avut loc în sala Filarmonicii din Piteşti, tot aici s-a desfăşurat şi restul simpozionului, fapt datorat restricţiilor de distanţare socială. Echipa Războiul Informaţional a filmat câteva alocuţiuni pe care le-am încărcat pe canalul nostru de YouTube.

 Anul viitor asociaţia Memoria va publica un volum cu lucrările simpozionului de anul acesta, majoritatea acestora urmând a fi trimise electronic şi incluse în volumul 21 al simpozionului.

Vezi si:

# Jurnaluldearges

Simpozionul internațional: „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”

***

Războiul Informațional

 

Related Images:

Citeste si …

CC UE - Adunarea Consiliului Europei respinge gruparea politică a naționaliștilor
International

Adunarea Consiliului Europei respinge gruparea politică a naționaliștilor

Adunarea Consiliului Europei respinge gruparea politică a naționaliștilor „Democrați Europeni / Europa Națiunilor”  Adunarea Consiliului Europei reunită la Strasbourg a refuzat să recunoască alianța conservatoare naționalistă a parlamentarilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Germania și Italia. […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*