FRATIA ROMANEASCA , noua forta patriotica din SERBIA!

 135 de vizualizări

FRATIA ROMANEASCA
FRATIA ROMANEASCA

FRATIA ROMANEASCA din Serbia participa la alegeri

FRATIA ROMANEASCA organizație patriotica din Serbia, ne-a trimis la redacție următorul comunicat:

 

FRAȚIA ROMANEASCA:

Cumunicatul Frăție Romanești din Serbia

Precum probabil ştiţi situaţia noastră a românilor din Serbia este destul de precară. În timp ce noi românii din Banatul Sârbesc (Vojvodina) avem toate drepturile minoritare posibile, care le-am dobândit din timpul Mariei Tereziei, sau le-am moştenit de la strămoşii noştri, fraţii noştri din Timoc nu prea au motive de bucurie şi trăiesc, cum am fi spus noi aici „în epoca de piatră”. Deci fără drept la şcoli şi biserici româneşti, la radio, Tv, ziare scrise, cărţi, plăcute multilingve. etc. În pofida faptului că aceste drepturi le sunt garantate prin Constituţie (Serbiei) şi prin acordului semnat Între Băsescu şi Tadici la Bruxelles (în 2012), ele pur şi simplu nu se aplică din cauză că autorităţile sârbe pun multe piedici perfide fraţilor noştri timoceni şi ele nu poat fi aplicate. Vă dau un exemplu numa, copii romani timoceni au voie la cursuri de limba romana în şcolile timocene, peste 2000 de copii sunt înscrişi la ele în fie an şcolar, dar pur şi simplu nu există profesori de limba romană. Autorităţile sârbe interzic ca profesorii roman să fie aduşi din România să poata predea la noi. Tot aşa construirea bisericiilor româneşti ortodoxe este complet interzisă, ele să fac ilegal pe ascuns prin case garaje şi alte locuri ascunse.

BUN ! asta e situaţia la noi pe teren, dar guvernul sârb, ca să arate României şi UE că respectă toate drepturile minoritare şi că este un candidat bun pentru aderarea la UE a inventat „Consilii naţionale minoritare” pentru cele peste 25 de minorităţi europene băştinaşe inclus cea ţigăneasca şi pentru cea „vlaha” inventată . Aşa şi noi romanii am căpătat un fel de autonomie culturală aici, a fost înfiinţat în urmă cu 12 ani Consiliul Naţional Roman a minorităţii romane din Serbia cu sediul la Novi Sad, Voivodina. Acest organism al statului primeşte bani din bugetul sârbesc şi are 23 de consilieri romani aleşi din sânul comunităţii noastre romane din Serbia la fiecare 4 ani. Până acuma prin fraude electorale şi alte manipulări avurăm parte de romani aleşi care sunt pur şi simplu pionii regimului sârb, deci nişte „lingăii” cum spunem noi aici în Banat care stau cuminţi acolo 4 ani cât tine mandatul lor şi nu vor să tulbure apele şi să adreseze problemelor reale cu care ne confundam aici. Oameni ăştia care ţin minoritatea noastră sub control facă asta prin bani primiţi din partea Guvernului şi bani se împart doar între ei pentru nişte proiecte triviale, „beţii” cum spunem aici la noi, deci nişte chefuri unde să dansează, se cântă şi mănâncă, în loc să fie cheltuiţi banii pentru lucruri mai importante precum sunt şcoli şi biserici, bani pentru romanii nou născuţi, plăcute bilingve în satele timoceni româneşti, facilitate pentru sport şi muzică, pentru tinerii niostri cursuri de istorie şi limba romana în regiuni unde nu există aşa ceva etc etc.

Din această cauză acuma în Octombrie la iniţiativa mea şi mai multor patrioţi romani din Timoc Omolei , regiunile româneşti de pe valea Mlavei, Moravei , de pe malul Dunării şi din Banatul sârbesc s-au adunat romanii patrioţi şi am înfiinţat lista FRĂŢIA ROMÂNEASCĂ cu care vom participa la alegerile pentru Consiliul naţional roman de aici care vor avea loc pe data de 4 Noiembrie. Speram să împiedicăm preluarea consiliului de către regimul sârb antiroman şi de către oameni lor care sunt organizaţi în „trei coloane” şi care sunt finanţaţi probabil cu banii diverselor partide sârbeşti (suspectăm noi, patrioţi). Vrem ca în consiliul să intre patrioţii adevăraţi care vor arăta care sunt adevărate probleme romanilor şi care vor oferă soluţii pentru rezolvarea acestora. Dorim să avem legătura şi cu guvernul Românie, ambasada la Belgrad şi academia Romana, şi cu multe alte instituţii ale tarei nioastre mamă, care ne pot susţine şi ajuta în orice fel. Acest lucru nu să întâmplat până acum.

Vrem să adresăm şi problemele noastre, a românilor bănăţeni. De mai multe ori s-a încercat aici colonizarea ţiganilor şi azilanţilor musulmani în satele noastre îmbătrânite şi semi gioale şi asta este un lucru urât şi duşmănos care n-are voie să treacă sub nici-o formă. Din păcate instrumentele noastre de finanţare sunt foarte limitate fiind neajutaţi de nimeni! Dar cu voia lu Dumnezeu şi a poporului nostru roman din Serbia, speram noi, vom depăşim cifra de 1500 de voturi la alegerile din Noiembrie. Drept de vot vor avea în jur de 20 000 de romani din Serbia înscrişi pe listele speciale minoritare, cam 18000 în Banat şi restul în estul Serbiei. Lista noastră are susţinere destul de mare. Am adunat peste 400 de semnături de sprijin mai multe decât toate celelalte liste. Putem să spunem că avem peste 1000 de romani noi înscrişi în Timoc, semi-majoritatea susţinătorii noştri şi asta e foarte bine căci înseamnă că spiritul şi suflarea românească de acolo se trezeşte. SLOGANUL NE ESTE NEAMUL NU BOIERII, deci ajunge cu aceşti politicienii „romani” care se îmbogăţesc pe seama noastră, Jos boierii! sus neamul şi poporul nostru roman. Vrem să organizăm şedinţe consiliului în toate satele în care trăieşte poporul nostru, să ascultăm care le sunt problemele reale, să le ascultăm şi să le rezolvăm dacă se poate. Intenţia noastră este a muta sediul consiliului Roman din Novi Sad la Vârșeț, unde este centrul adevărat administrativ şcolar cultural şi spiritual al minorităţii noastre din Serbia/. Primul pe lista noastră din 23 de candidaţi este Drăgan Demici din oraşul Petrovaț, luptător adevărat dovedit pentru drepturile romanilor din Serbia de est. Deci pe data de 4 Noiembri, votaţi „Frăţia Românească” , numărul 4 , VOTAŢI NEAMUL NU BOIERI.

Salutări tuturor naţionaliştilor romani şi altor patrioţi din partea mea.

Sunt Alexandru Balan , vicepreşedintele Mişcării Romanilor din Serbia

 

FRATIA ROMANEASCA

44321780 178592769691977 5535854919149420544 n - FRATIA ROMANEASCA , noua forta patriotica din SERBIA!
FRATIA ROMANEASCA

 În 16 octombrie la ora 21h la Belgrad a fost acceptată de către Comisia electorală sârbească lista noastră electorală „Frăţia românească” ,care va participa la Alegerile pentru Consiliul Naţional Roman pe data de 4.Noiembrie. Lista noastră este singura care uneşte românii din toate regiunile sârbeşti unde trăieşte minoritatea noastră şi este singura care încearcă să facă frăţie şi unitate între fraţi romani, nu dezbinare la ordinul partidelor sârbeşti precum a fost până acuma. SLOGANUL nostru este NEAMUL NU BOIERI!. DOAMNE AJUTĂ fraţilor Romani din SERBIA, pe data de Noiembrie votaţi NUMĂRUL 4!!

 

 

 Pentru romanii din Serbia, postam mai jos afișul electoral al organizației patriotice FRATIA ROMANEASCA

44136683 2274946325867340 4260204758419111936 n - FRATIA ROMANEASCA , noua forta patriotica din SERBIA!
FRATIA ROMANEASCA

Redacția

Puteți scrie aici

Related Images:

Citeste si …

măştile sunt ineficiente în stoparea virusului
Sanatatea

Măștile sunt ineficiente în stoparea virusului și pot cauza îmbolnăviri și moartea; studiul Universității Standford

Măștile sunt ineficiente în stoparea virusului, însa pot cauza îmbolnăviri si moartea, zice un studiu multiplu făcut de universitatea Standford. Da, acuma avem studii.  Suntem obligaţi să purtăm măşti pe stradă în mijloacele de transport […]

2 Comentarii

  1. Felicitări români timoceni
    Nu va lăsați manipulați de
    Autoritățile Sârbe care va tin
    În întuneric
    Fără scoli și biserici în limba română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*