Aviatorul legendar, Generalul Dobran a împlinit 100

 108 vizualizări

Generalul Dobran
Generalul Dobran

Generalul Dobran o legenda vie a aviației militare romane a împlinit 100 de ani

 Astăzi Generalul de flotilă aeriană (r), aviatorul de legenda Ion Dobran a împlinit 100 de ani. Ion Dobran, este aviatorul  legendar care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a distrus 14 avioane inamice, a participat la 74 de lupte aeriene şi peste 1000 de misiuni dintre care cca 300 misiuni de luptă.

Generalul Dobran a rămas singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare, care a scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare romaneşti. Cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani, eroul aviaţiei a fost înaintat în gradul de general-locotenent şi i s-a conferit ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler

O viaţă de roman.

După ce a cunoscut gloria pe frontul de est şi pe frontul de vest. Dobran a ajuns sub regimul comunist strungar la Uzina „Timpuri Noi“. Abia după ce un fost subordonat de al său, Costică Balaur, a ajuns şef la TAROM, acesta i-a putut oferi un loc de muncă adecvat. Aşa a ajuns să piloteze avioane de cursă şi să vadă întreaga lume, mai puţin Rusia, spre care nu a dorit să aibă curse. A pilotat până la 56 de ani, iar în 2010 s-a întâlnit cu un pilot american pe care l-a doborât și au petrecut 3 zile depanând amintiri.

Astăzi şi-a serbat ziua alături de familie şi aviatori .

general Dobran 01 - Aviatorul legendar, Generalul Dobran a împlinit 100
general Dobran 100 ani

Un grup de patrioti au ținut sa ii ofere flori, sa ii ureze „La multi ani”  și sa ii mulțumească pentru ce a făcut pentru ţară.

Dobran - Aviatorul legendar, Generalul Dobran a împlinit 100

SURSE:

MEDIAFAX

INTERVIU Generalul Ion Dobran, ultimul as al aviaţiei române din război: Zi cu zi se cucereşte!

ANTENA3

Eroul Zilei. Povestea incredibilă a aviatorului Ion Dobran, care împlinește 100 de ani

Adevarul

Aventurile AS-ului cerului, Ion Dobran, care a împlinit 100 de ani: „Păcălesc fiecare lună cum păcăleam moartea în război“

 

***

Dogaru Victor Războiul Informationa

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*