Cui folosește incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ?

Notre-Dame de Paris

 620 de vizualizări

Catedrala Notre-Dame de Paris

Cui folosește incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ?

 

  Se spune că doar în situații extraordinare adevăratul caracter al unei persoane poate într-adevăr să fie observat. Astfel, un cerşetor care nu atrăgea deloc atenția poate deveni erou și să salveze o persoană dintr-un incendiu sau de la înec, totodată o persoană de la care toată lumea avea mari așteptări se poate dovedi un laș și să fugă primul într-o situație de forță majoră.

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ne-a arătat lucruri nebănuite despre persoanele din jurul nostru. Astfel, fotografiile și filmuleţele video de la faţa locului ne-au dezvăluit scene impresionante cu francezi îngenunchiați și plini de lacrimi, dar totodată și imagini șocante cu imigranți musulmani care râdeau plini de bucurie. Anumite platforme web precum YouTube s-au grăbit să catalogheze ca „Fake News” primele transmisiuni directe ale catedralei în flăcări.

58377877 2301926189854020 4547898779054899200 n - Cui folosește incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ?

Reacții în ţară și afară

  La noi în țară adepții mișcării progresiste nu au ezitat să își arate bucuria față de acest trist eveniment, ba mai mult, chiar regretul că nu a fost Catedrala Mântuirii Neamului cea cuprinsă de foc.

57608893 608285912985397 128423623844167680 n - Cui folosește incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ?
Catedrala si Progresistii

 Persoane publice din România s-au înghesuit să își arate fariseismul făcând donații publice către Notre-Dame de Paris.

Iar după ce opinia publică internațională a înclinat într-o anumită direcție, formatorii de opinie de la noi din țară nu au mai sărit în sus să critice pe cei ce făceau donații. Ne-am fi așteptat de la progresiștii noștri să îi ia la bani mărunţi pe cei care au făcut donații și să le spună că banii respectivi ar fi fost mai necesari pentru construirea unui spital. Ar fi fost de așteptat ca anumite figuri ale ateismului și progresismului autohton să ceară transformarea catedralei Notre-Dame de Paris în cel mai mare spital din Europa.

Nu a fost însă să fie așa, aceleași grupuri extrem de vocale care visau chiar la dărâmarea Catedralei Mântuirii Neamului, de această dată s-au complăcut într-o ciudată tăcere.

În mod evident nu putem fi de acord cu astfel de atitudini, dar atunci când ai o opinie este de preferat să ții o susții până la capăt. Astfel, ipocrizia curentului „vrem spitale nu catedrale” a ieșit ca uleiul la suprafață.

Twitter & FaceBook

Platformele Sociale precum Twitter sau FaceBook au devenit scene ale unor manifestări iraţionale de ură, oameni ce se considerau „deschişi la minte” şi-au arătat bucuria față de această tragedie. Motivaţiile superficiale au fost două, imperialismul occidental şi abuzurile sexuale comise de preoţii catolici. Ciudat acest gen de conştiinţă nu reacţionează la imperialismul altor culturi care ocupă câte jumătate de continent, sau la abuzuri similare întâlnite în islam sau iudaism.

Am avut din păcate și manifestări ale unor conspiraționiști care s-au bucurat că o catedrală pe care ei o considerau satanistă a ars.

Catedrala Notre-Dame de Paris

 Catedrala Notre-Dame de Paris, construită începând cu anul 1160 , este reprezentativă pentru stilul gotic și unul din cele mai importante monumente ale arhitecturii franceze. Stilul gotic în care este construită catedrala dorește să sublinieze diferențele dintre lumea noastră plină de păcate și de tentații și paradisul ceresc. Astfel, statuile demonice din afara catedralei reprezintă lumea noastră, în timp ce interiorul măreț și luminos reprezintă paradisul ceresc. Din punct de vedere ortodox și chiar catolic această reprezentare are o eroare fundamentală, anume că Dumnezeu este prezent și în lumea noastră pământeană. Mesajul care reiese din reprezentarea arhitecturală a catedralei sugerează că Dumnezeu se găsește încorsetat doar în interiorul locașurilor de cult. Iar în lumea exterioară ar predomina garguiele în timp ce Dumnezeu, sfinţii şi îngerii stau cuminţi în catedrala.

Evident, această mică eroare nu ne dă motive de bucurie pentru tragedia poporului francez. Ar mai fi de adăugat un lucru : Catedrala Notre-Dame de Paris a fost dedicată Fecioarei Maria, de unde si numele, care a devenit similar cu însăși catedrala.

 De partea cealaltă  ar fi de-asemenea de menţionat că principala relicva „Coroana de Spini a Mântuitorului”, a fost de fapt furată de la Constantinopol de „Latinii”.

Focul de la Catedrala Notre-Dame de Paris

  Focul de la catedrală a izbucnit în săptămâna patimilor, într-o zi nelucrătoare; conform autorităților, de la un scurt circuit. Observatori independenți au arătat că în realitate ar fi existat mai multe focare. Conform relatărilor inițiale pompierii ar fi intervenit la circa o oră de la declanșarea incendiului.

Nu este pentru prima oară când s-ar fi încercat distrugerea bătrânei catedrale sau cel puțin schimbarea destinației inițiale. Un asemenea eveniment s-a mai întâmplat în decursul Revoluției franceze de la 1793, când Notre-Dame a scăpat printre degete să nu fie demolată precum a păţit impozanta biserică dedicată Sf. Iacob, aflată pe malul drept al Senei.

Revoluția Franceză

  Destinaţia iniţială a Catedralei Notre-Dame a fost schimbată în cea a „Cultului Raţiunii” şi mai apoi în cea a cultului „Fiinţei Supreme”. Revoluţionarii atei au decapitat statuile regilor Vechiul Testament pe care i-au confundat cu regi ai Franţei şi au înlocuit statuia Fecioarei cu cea a „Libertăţii”. Au celebrat aici mai întâi sărbătorile „raţiunii” apoi ale „Fiinţei supreme”; la urmă, precum aveau să facă şi confraţii lor, bolşevicii, în Rusia, au transformat catedrala într-un depozit de furaje.

Motive destule de îngrijorare pentru catolicii francezi care au a se teme că faimoasa lor catedrală ar putea să fie transformată într-un fel de templu new-age al multiculturalismului. În Franţa orice discurs care explorează un posibil atentat este cenzurat, Fox News nu a permis unui oficial francez să exploreze această posibilitate şi au întrerupt interviul.

Extremisti nostri vs ne-extremisti lor

 Anumiți autoproclamați apărători ai democrației s-au activat încă din data de 15 aprilie sa pună la zid „extremiști”si „rasiști” care ar îndrăzni sa propună ca musulmanii ar fi avut legătură cu incendiul. Ciudat lucru! Oare dacă cea mai mare moschee din Franta ar fi luat foc ar fi procedat la fel si cu oricine ar fi teoretizat ca au fost neo-nazisti ?

De asemenea s-a speculat că lucrătorii angajați pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a acoperișului ar fi fost imigranți musulmani. Surse independente au tras un semnal de alarmă că în ultimul timp circa 200 de locașuri de cult au fost distruse în Franța, în diferite circumstanțe. Este ca şi când întreaga Franţa este decrestinată, 60 locaşuri de cult au fost atacate sau pângărite doar anul acesta.

În mediul online numeroase persoane au văzut în catedrala incendiată Franța secularizată care şi-a pierdut cu totul rădăcinile catolice. Unii au văzut chiar posibilul viitor al întregii Europe. În turnul de lemn al bătrânei catedralei care s-a frânt precum un băţ de chibrit, părea simbolic că vedem cum se prăbuşeşte coloana vertebrală a vechii Europe.

15 aprilie … si Catedrala Notre-Dame de Paris

  Data de 15 aprilie pare încărcată de semnificaţii Pe 15 aprilie avem ziua mondială a artei. Tot la 15 aprilie 1912 vasul britanic Titanic se scufunda în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m.. În 1944 la 15 aprilie s-a efectuat primul bombardament de noapte al aviaţiei britanice asupra României. În 1989 pe 15 aprilie a avut loc tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, s-a soldat cu moartea a 96 de fani ai echipei FC Liverpool. În 2013 pe 15 aprilie două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând trei persoane şi rănind alte 183.

Motive destule pentru adepți teoriei conspirației sa vadă în incendiul din 15 aprilie o semnificație oculta. Una din cărțile de tarot al celebrei revista „The Economist” din 2017 reprezenta o clădire turn cuprinsa de foc, cladirea avea o cruce si un pergament lipit pe usa (aluzie la biserica catolica si tezele reformei protestante).

CyQFvSSWgAAZnwd 1024x832 - Cui folosește incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris ?

Macro mai alunecos ca un peste macrou

Președintele Macron a fost acuzat că în declarațiile publice referitoare la incendiu de la Catedrala Notre-Dame de Paris nu a făcut nicio trimitere la caracterul creștin și catolic al catedralei. Discursul acestuia a fost mai degrabă unul electoral decât unul plin de compasiune fată de francezii catolici. Şi nu a fost o coincidenţă, după atentatele teroriste din Sri Lanka, vestul şi-a prezentat obișnuitele condoleanţele, dar fără prea multe trimiteri la cine au fost teroriştii şi cine au fost victimele.

 Toţi au dreptul la compasiunea noastră şi la condamnarea oricărei forme de discriminări, homosexuali, musulmani, atei, asiatici, africani, mai puţin aceia care sunt creştini. Dacă eşti creştin şi locaşul tău de cult este distrus, regretele şi compasiunea vor merge către pierderea “culturală”. Dacă eşti creştin şi îţi sunt omorâţi sute de fraţi şi surori, compasiunea va merge către pierderea “umană”. Trăim cu toţii într-un spital de nebuni …

Reconstrucție sau refacere !

 În Franța s-a generat o dispută între cei care doresc reconstruirea catedralei cu materialele conforme cu modelul inițial și cei care doresc reconstruirea ei după standardele actuale. Dea lungul timpului numeroase clădiri de importanță istorică au ars, au fost bombardate, au fost avariate de cutremure; aproape întotdeauna ele au fost reconstituite folosindu-se cele mai moderne materiale ale timpului. Este probabil și cea mai bună metodă, căci nu putem păcăli istoria să spunem că incendiul nu a avut loc. În mod evident, catedrala Notre-Dame nu va mai fi niciodată cea dinaintea incendiului. Asumarea trecutului este probabil varianta care va câștiga în cele din urmă.

 Pentru noi cel mai important lucru de reținut este în această dispută nu a venit nimeni să propună transformarea catedralei Notre-Dame într-un spital sau o școală cum probabil s-ar fi întâmplat la noi. Un motiv în plus să concluzionăm că atacul care este în desfășurare la noi împotriva tradiției, a credințelor și a originii noastre nu are asemănare nicăieri în lume.

Cine a fost si de ce ?

Dacă într-adevăr au fost niște musulmani care au dat foc catedralei Notre-Dame cu siguranță nu vom afla, cel puțin în următorii 10-15 ani. Ar fi un fapt similar cu violurile şi exploatarea sexuală a unor copile, de la Rotherham, unde autorităţilor le-a fost frică timp de aproape zece ani să acţioneze din cauza fobiei de a nu fi etichetaţi ca rasişti. Încă de la începutul anilor 90 circa 1.400 de copile au fost violate şi exploatate sexual de un grup de pakistanezi, lucrurile au devenit publice doar datorită implicării presei în 2011-2012.

În occident avem o spirală a ruşinii, societatea occidentală a fost timp de decenii supusă unei agresive campanii de învinuire. Europeanul occidental a fost învinuit pentru câte rele au fost pe lume, sclavie, colonialism, holocaust, sărăcia ţărilor din Africa şi Orientul Apropiat, războaie … etc.

Victimele unor violuri, ale agresiunii fizice, ale unor abuzuri le este ruşine să vorbească dacă agresorul este de origine africană sau asiatică. Autorităţilor le este frică să investigheze din cauza unor organisme similare „Consiliului pentru Combaterea Discriminării” de la noi.

De ce? Si Cui Folosește ?

 Totuși ne punem întrebarea care ar putea fi scopul unei asemenea acțiuni. Răspunsul ar fi în creșterea defetismului și al dezamăgirii naționaliștilor europeni. Catedrala nu va mai fi niciodată la fel, după cum a scris cineva pe Twitter:

„Oricine îşi imaginează că o catedrală se poate restaura – acea spirală care cade nu va putea niciodată să fie re-creată. Carapacea din piatră a Catedralei nu înseamnă nimic fără sculpturile ei, fără ferestre, şi fără nenumăratele ei detalii. E ca şi cum am privi cum arde Mona Lisa.”

 O parte din istoria Franței catolice nu va mai fi niciodată aceeași. Totuși am aflat de acest eveniment doar datorită faptului că el s-a întâmplat în centrul politic al Europei. Numeroase locaşuri de cult din Orientul Apropiat au fost distruse fie ca urmare a unor bombardamente, fie devastate de mulțimi de musulmani. Pentru acestea nimeni nu a strâns fonduri și nimeni în lumea occidentală nu a vărsat o lacrimă. În ultimă instanță incendierea catedralei Notre-Dame poate fi o simplă încercare din care să se observe dacă poporul francez mai reacționează sau nu în fața distrugerii unui monument de importanță majoră pentru cultura și istoria lor națională.

Poporul francez a reacționat corect, adunând o sumă uriașă de bani pentru reconstituirea catedralei, politicienii români care s-au înghesuit să doneze bani, au reacționat din pură ipocrizie. Avem motive serioase să credem că aceștia din urmă nu au cunoștințe temeinice legate de arhitectura gotică a Evului Mediu. Evident au existat si „bogati ai lumii” care au donat știind ca donația le va fi dedusa din impozit, asa ca lumea nu este cum pare.

Un sfat si o recomandare :

  Mintiile luminate care s-au bucurat ca a ars un simbol al trecutului „întunecat au demonstrat ca nu cunosc cum si unde a început revoluția industriala a evului mediu. Le-ar face bine sa lectureze cărtiile lui Jean Gimpel  cu precadere „Les Bâtisseurs de cathédrales” si „La Revolution Industrielle du Moyen Age”.

In încheiere …

 Acest articol nu poate fi încheiat într-o notă optimistă! Bătrâna Europă se prăbuşeşte precum acoperişul şi turnul Catedralei Notre-Dame. Singura licărire de speranţă este că generaţia aceasta să se mobilizeze şi s-o reclădească. La fel cum se strâng donaţii pentru urşi Panda, sau pentru delfinii sau pentru refacerea catedralei Notre-Dame, poate că ar trebui să se strângă fonduri şi pentru salvarea Europei.

Europeni sunt şi ei o „specie pe care de dispariţie”, la poluare şi otrăvirea hranei se adăugă şi invadarea habitatului natural de migratori din alte părţi. Pentru salvarea Europei cine strânge fonduri şi unde putem dona ?

SURSE:

# Newsweek

Catholic Churches Are Being Desecrated Across France—and Officials Don’t Know Why

# Fluierul

Au dat foc la Notre Dame în Saptamâna Mare a Catolicilor

# 9to5google

As Notre Dame tragically burns, YouTube’s fake news algorithm fails

#BBC

Rotherham child abuse scandal: 1,400 children exploited, report finds

# washingtonpos

Too many in Rotherham turned a blind eye to child abuse

# The Telegrap

Denis MacShane: I was too much of a ‘liberal leftie’ and should have done more to investigate child abuse

# Yorkshirepost

Timeline: How Rotherham grooming scandal unfolded – and how they tried to ignore it

# Theguardian

Notre Dame fire: Macron pledges to rebuild devastated Paris cathedral

#Lifesitenews

‘Allah Akbar’: As Notre Dame burned, muslims celebrated on social media

# Newswars

Why Are People ‘Laughing’ As Notre Dame Cathedral Burns?

***

Dogaru Victor / Razboiulinformational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*