Marș început in Piața Revoluției, în memoria celor arestați la 14 mai 1948

 88 de vizualizări

14 mai 1948
14 mai 1948

Marș început în Piața Revoluției, în memoria miilor de tineri arestați la 14 mai 1948

 

 Marți, 14 mai,  la ora 19:00 în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Bucureşti, a avut loc a doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste. „Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”. a fost stabilită în data de 14 mai prin Legea 127/2017. La 14 mai 1948 au fost arestați mii de tineri intr-o singura noapte.

 Legea 127/2017, dedicată martirilor temnițelor comuniste a fost o victorie uriaşă împotriva unui sistem care timp de 30 de ani nu dorit o asemenea zi.

 Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile au luat inițiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018. Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu” principalul organizator amintește într-un comunicat că:

„locația aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în temutele celule din subteranele clădirii”.

 La această iniţiativă au răspuns de la bun început mai multe organizaţi ale societății civice printre care trebuie amintite: Frăţia Ortodoxă (reprezentată de Pompiliu Diplan) şi Noua Dreapta (reprezentată de Tudor Ionescu).

ziua eroilor - Marș început in Piața Revoluției, în memoria celor arestați la 14 mai 1948
ziua eroilor 2019

 Actorul Dan Puric, a onorat audienţa cu prezenţa sa şi cu un discurs excepţional. Mai întâi el și-a exprimat indignarea față de indiferența autorităţilor care au tratat această zi națională de comemorare cu indiferenţă, în ciuda prevederilor Legii 127/2017, care impunea instituţiilor publice îndatorirea de a o marca așa cum se cuvine.

 Dan Puric a făcut o paralela foarte interesantă între martirajul lui Brancoveanu, la la care a asistat întreaga Europa şi martirajul mărturisitorilor temniţelor comuniste la care de asemenea „Europa” a privit cu nepăsare.

Marşul de comemorare 14 mai 1948

14 mai 1948 Marsi - Marș început in Piața Revoluției, în memoria celor arestați la 14 mai 1948
14 mai 1948 Marsi

 Marşul a început în faţa statuii lui Iuliu Maniu, a parcurs vechea Calea Victoriei, numită odinioară Podul Mogoșoaiei, apoi a făcut dreapta pe bulevardul Regina Elisabeta (fost Kogălniceanu), până la biserica sfântul Ilie Gorgani (cu hramul Ilie Tesviteanul). Participanţi în număr de cca 300 au parcurs drumul cu torţe (cel puţin 100) şi intonând cântece.

Ceremonia s-a încheiat în jurul orelor 22:00.

 În seara zilei de 14 mai 1948 mii de tineri, majoritatea legionari, au fost arestaţi în doar câteva ore. Istorici estimează numărul lor ca fiind undeva între 7.000 şi 10.000 mii, o întreagă reţea de rezistenţă care aştepta ordine a fost destructurata într-o noapte. Odată cu aceasta arestări dispăreau şi orice sânte reale că România să mai poată opune instaurări bolşevismului.

***

Razboiulinformational

 

 

 

Related Images:

Citeste si …

Tache Rodas – Unul dintre ultimii supraviețuitori ai „Experimentul Pitești”, operat de urgență
Tara Romaneasca

Tache Rodas – Unul dintre ultimii supraviețuitori ai „Experimentul Pitești”, operat de urgență

Constantin „Tache” Rodas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai infernului denumit „Experimentul Pitești”, a fost operat de urgență într-un spital din Iași.    Originar din Drăgănești, Prahova, Rodas ( zis Tache Rodas ) s-a născut pe […]

FaceBook se lupta cu istoria, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă
Incorect politic

FaceBook se lupta cu istoria, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă

FaceBook se lupta cu istoria noastră, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă, pe motiv că „încalcă standardele comunității”   Facebook a închis pagina magazinului „Legende vii” pe motiv că „încalcă standardele comunității”., a anunțat […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*