Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE

 89 de vizualizări

14 MAI 2018

Pe 14 MAI, cu toții ÎN STRADĂ! Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE.

  Anul acesta, pe 14 MAI, ora 19,oo, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, va avea loc a doua ediție a manifestării memoriale dedicate martirilor temnițelor comuniste, conform Legii 127/2017. Această lege a instituit ziua de 14 mai ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.

 În expunerea de motive a Legii 127/2017, se arată că această zi a fost aleasă în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Atunci circa zece mii de tineri, foarte mulți fiind studenți, au fost arestați în acea noapte fatidică, în baza unui plan al autorităților comuniste. Acestia au umplând pușcăriile și lagărele bolsevice de exterminare.

 Luptătorii anticomuniști și urmașii acestora, împreună cu mai multe organizații ale societății civile au luat inițiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.

 Locația aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, ca dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității. In temutele celule din subteranele acestei clădirii, mii de opozanți ai regimului comunist au fost torturați

Invitatie 14 MAI 2019:

 Organizatorii cheamă bucureștenii si nu numai, să se adune pe 14 mai, începând cu ora 19,oo, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, cu candele și lumânări aprinse.

 În deschiderea adunării, un sobor de preoți vor oficia o slujbă de pomenire. Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe un ecran vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin temnițele comuniste. Foști deținuți politici și personalități vor susține scurte alocuțiuni. Totul se va încheia, după căderea întunericului, cu un marș al Memoriei, participanții purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificați în închisorile și lagărele comuniste.

2018 - Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE
Ziua Eroilor anti-comunisti 2017

 Inițiatorii deplâng faptul că anul trecut toate instituțiile publice au ignorat această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. „Ingratitudinea manifestată de instituțiile publice față de amintirea acestor oameni este condamnabilă, ea fiind o sursă neputinței societății românești de a ieși din marasmul de astăzi”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații care au luat inițiativa acestei manifestări.

Totodată presa este invitata să relateze despre acest eveniment.

SURSE:

# Buciumul:

Pe 14 MAI, cu toții ÎN STRADĂ! Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE.

# Lege5.ro

Legea nr. 127/2017 pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

***

 

Razboiul informational

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*