15 august in tradiția si credința poporului roman

Praznicul din 15 august

 30 de vizualizări

15 august 2019

Praznicul din 15 august în tradiția și credință poporului român

 Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului ortodox, fiind sărbătorită pe 15 august. Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, la această dată se comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Domnului.

Fecioara Maria este cea mai importantă personalitate feminină din creştinism, „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”.

 Această sărbătoare mai este cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria, Sântămărie sau Sfânta Marie Mare. În centrul acestei sărbători se află în mod evident Fecioara Maria.

Adormirii Maicii Domnului

Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este apropiată de ceea pe care romano-catolicii o numesc Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria. Creştinii ortodocşi au ales termenul de „adormire” pentru praznicul din 15 martie, iar catolici de „ridicare la cer”.

În conformitate cu Sfânta Tradiție, mama lui Iisus a murit ca orice ființă omenească, „ a adormind”, așa cum indică și numele sărbătorii şi cum mor toţi oameni în concepţia bisericii „adormiţi”.

La înmormântarea Fecioarei Maria au fost prezenți toţi apostoli Domnului, cu excepția Sfântului Apostol Toma care a întârziat.  Apostolul Toma a ajuns câteva zile mai târziu; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalți să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. Acest moment este pentru creştinii ortodocşi (primul rod) al învierii de obște a credincioșilor, care va avea loc după a doua venire a lui Hristos

Controverse

Printre credincioşi care nu frecventează sfânta biserică a apărut o opinie că această zi nu s-ar cuveni să fie sărbătorita deoarece reprezintă decesul Fecioarei.

Praznicul din 15 august, poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din această viață pământească în Raiul ceresc. Cuvântul „Adormire” provine din grecescul Koimisis, care înseamnă adormire în sensul de moarte trupească. Dispariţia trupului înseamnă că Fecioara Maria s-a mutat la Domnul cu tot cu trup, practic a înviat în Raiul ceresc. Prin urmare este un prilej de bucurie şi nu de doliu.

 Pe 15 august se cinstesc cei adormiți, iar cei care poartă numele Sfintei Marii sunt pomeniți în cadrul slujbelor religioase. Prin urmare ziua poate fi sărbătorită dar cu multa cumpătare deoarece desi este prilej de bucurie nu este o aniversare in sensul clasic.

Tradiţii populare de 15 august

 Se spune că femeile însărcinate nu au voie să muncească în această zi, este interzis spălatul rufelor dar şi tunsul părului. Feţele şi femeile obişnuiesc să culeagă flori şi să le pună la icoana Fecioarei. În unele zone din ţară este culeasa floarea „Mana Maici Domnului” iar în altele fetele care vor să se mărite caută „navaraticul”, o plantă greu de găsit. Cine o găseşte poarta plantă la sân toată ziua iar tradiţia ne asigura că îşi va găsi soţ.

Sf. Brancoveau Constantin

 Pe 15 august 1714 Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti din 1688, cu cei patru fii împreună cu ginerele sau, au fost decapitaţi la Constantinopol.

Înainte de moarte Constantin Brancoveaul a grăit feciorilor lui aşa:

„Iată, toate avuțiile și orice am avut, am pierdut! Să nu ne pierdem încai sufletele… Stați tare și bărbătește, dragii mei! să nu băgați seamă de moarte. Priviți la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit. Credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați, nici vă clătiți din credința voastră pentru viața și lumea aceasta…”

 15 august in tradiția noastră este o zi de bucurie (cumpatată) in care membrii familiei si prietenii de reunesc. Haide! sa pastram si sa iubim si serbarile noastre stravechi.

SURSE:

Ortodoxia.rol

ADORMIREA MAICII DOMNULUI: Traditii si obiceiuri

Ziare

Adormirea Maicii Domnului: Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare

***

Razboiul Informational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*