S-a votat suferința! Copiii legionarilor nu primesc drepturi

Copiii legionarilor

 636 de vizualizări

copiii legionarilor
copiii legionarilor

S-a votat suferința! Copiii legionarilor condamnați pentru politică făcută de părinții lor.

 Plenul Camerei Deputaților a adoptat recent o serie de modificări aduse Decretului Lege 118/1990, prin care se acordă unele drepturi bănești urmașilor de gradul 1 ai luptătorilor anticomuniști. Proiectul legislativ PLx 615 / 2020 cu amendamente, a modificat DL118/1990 si a fost susținut în ședința Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților din Parlamentul României luni 12.10.2020, obținând raport de adoptare. Copiii legionarilor vor fi excluși.

 Cea mai bizară modificare a fost adusă de deputatul Silviu Vexler, deputat din partea minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Prin modificarea propusă de acesta, sunt excluși de la drepturile prevăzute de actul normativ urmașii celor care au fost deținuți politici dar au făcut parte din Mișcarea Legionară.

Copiii legionarilor

 Urmaşi deţinuţilor politici sunt astăzi acei fost copii care au crescut fără unul sau ambii părinţi, părinţi care au fost întemniţaţi pe motive politice de dictatura bolşevică. Copiii legionarilor, la fel ca toți membrii familiilor acestora, au suferit persecuții cumplite din partea regimului comunist, indiferent de vârsta la care se aflau.
 Copii legionarilor au fost daţi afară din locuințe, din licee și din facultăți, ori ostracizați în școlile primare şi mai târziu au fost nevoiţi să renunțe la urmarea studiilor superioare.

 Aceste persoane au crescut cu stigmatizarea de a fii „copiii de bandiţi”, au fost de multe ori excluşi de la ocuparea unor posturi importante sau de la promovări, mulţi au rămas cu traume severe fiind în permanenţă urmăriţi şi șicanați de securitate. Era prin urmare normal ca toţi copiii celor care au fost întemniţaţi, torturaţi, deportaţi să primească nişte minime compensaţii.

După 30 de ani ….

Modificările care par o glumă a istoriei la 30 de anii de la căderea comunismului au fost adoptate strâmb, ecluzând cel mai activ şi numeros grup care ar fi fost beneficiarul legii. În timpul dictaturii comuniste Securitatea obişnuia să acuze mai toţi dizidenţi de a fi „legionari”, mulţi foşti deţinuţi politici nu au reuşit niciodată să schimbe acesta „eticheta”, alţi au fost simpli membri ai M.L sau ai frăţiilor de cruce are mişcării.

Articol 13 al Decretului-Lege 118 / 1990, după modificările aduse la intervenția deputatului Vexler, arată astfel :

“Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate  fascistă și/sau legionară  în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel,  precum și copiilor acestora.” ( VEZI AICI)

 Votarea în plen a proiectului de lege, s-a făcut foarte repede, iar la sfârşit deputatul Silviu Vexler a mulțumit colegilor săi că au susținut propunere să.

Subsecretarul de stat cu problemele luptătorilor anticomuniști, dl Octav Bjoza şi Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, al cărei președinte este, nu au fost invitaţi la dezbaterile din Comisia de muncă pentru a fi consultată.

Putina istorie:

 În trecut, toți legionarii care efectuaseră detenție politică sub regimul comunist au beneficiat de indemnizațiile aferente DL118/1990, iar cei câţiva foşti legionari închis în perioada comunistă încă în viaţă au beneficiat până astăzi de toate drepturile acordate deţinuţilor politici.

 În trecut au exista chiar şi câteva cazuri răzlețe, în care casele de pensii teritoriale respinseseră dosarele unor foști legionari, dar acestea au fost rezolvate în Justiție. Instanțele au constatat că Mișcarea Legionară nu poate fi considerată fascistă, nefăcând parte din organizațiile declarate astfel de organele de anchetă ale Tribunalului de la Nurnberg. De altfel Mişcarea Legionară a fost desfiinţată legal de Mareşalul Antonescu în ianuarie 1941 şi de aici a apărut imposibilitatea constatări unei legături legale intre M.L. și organizaţiile recunoscute ca fasciste. Însă după această lege strâmbă şi acesta riscă să îşi piardă drepturile deja câştigate şi care le folosesc pentru a îşi trata suferinţele.

 Tocmai pentru ca M.L nu putea fi legată legal de fascism pe lângă fascism a fost introdus si apartenența la Mișcare

Mai ceva ca regimul Iliescu

 Dealtfel, nici măcar hulitul regim Iliescu nu a operat o asemenea discriminare, care n-a fost introdusă în Decretul-Lege 118/1990, decret care stipula doar ”acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945”. Astăzi în schimb, deși au suferit fără vină represaliile regimului totalitar bolşevic, copiii legionarilor sunt pedepsiți de statul român pentru politica făcută de părinții lor.

 Proiectul de lege care a fost adoptat cu o largă majoritate se constituie într-un nou semnal de alarmă despre noua majoritate care se prefigurează, nimeni dintre „anticomunişti” nu s-a ridicat să conteste propunerea discriminatorie a domnului Silviu Vexler. Mai mult pentru prima oară se prefigurează o abordare a drepturilor pe baza „originii sociale nesănătoase”.

Istoricul, cercetătorul şi autorul Marius Oprea a scris pentru Mediafacx:

 Scoşi din morminte, deţinuţii politici din vremea comunismului sunt acum condamnaţi a doua oară: de astă dată suferă copiii lor, cărora după ce li s-a răpit copilăria şi le-a fost îngrădit viitorul din cauza greşelilor părinţilor, acum sunt lipsiţi de compensaţii din partea statului, pentru aceleaşi păcate ale părinţilor.

  Nu numai că amendamentul acesta cuprinde o prevedere profund neconstituţională, încălcând orice principiu de drept – în afara celor naziste, care judecau după ”originea etnică” – dar ea este, sub aparenţa unei ”corectitudini politice”, profund lipsită de fundamente etice. E cinică, imorală şi profund nedreaptă şi, deşi se vrea a fi reparatorie, loveşte în oameni a căror vină e că s-au născut în chiar acele familii.

Marius Oprea

 Grupul Etnic German, singura organizație nazistă din România condamnată la Tribunalului internațional de la Nurnberg nu este menționată explicit in lege, doar Mișcarea Legionară este numită.

SURSE:

# Mediafax

DOCUMENTAR / Vinovaţi pentru păcatele părinţilor – Marius Oprea

# Buciumul

S-a votat! Suferința, discriminată pe criterii politice

# Camera Deputatilor

PL-x nr. 615/2020

Războiul Informațional

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*