Explozie da cazuri Covid-19 în Chile în ciuda campaniei de vaccinare exemplară.

„paradoxul Chile”

 78 de vizualizări

paradoxul din Chile
paradoxul din Chile

Explozie da cazuri Covid-19 în Chile în ciuda campaniei de vaccinare exemplară. Cum explica presa internațională „paradoxul Chile”.

 Explozie da cazuri Covid-19 în Chile în ciuda campaniei de vaccinare exemplare şi a măsurilor draconice luate.

 De câteva zile presa internaţională vorbeşte de „paradoxul Chile” unde în ciuda campaniei de vaccinare declarată „de succes” şi a restricţiilor „exemplare” numărul de infestării continue să crească.

Campania de vaccinare a Chile împotriva coronavirusului a fost una dintre cele mai rapide și mai extinse din lume, dar o creștere recentă a infecțiilor a stârnit o îngrijorare care a depăşit granițele sale.

Puncta msn

 Chile a atins un nou „record” la numărul de îmbolnăviri

 Numărul cazurilor zilnice a atins un nou record pe data de 9 aprilie, depășind 9.000 pentru prima dată de la începutul pandemiei și considerabil mai mult decât vârful precedent care era puțin sub 7.000 de cazuri la jumătatea lunii iunie.

chile vacc 208x300 - Explozie da cazuri Covid-19 în Chile în ciuda campaniei de vaccinare exemplară.

 Cu toată campania de vaccinare care mergea foarte bine tara aluneca într-o criză sanitară fără precedent, situaţia este mai rea decât vârful precedent al pandemiei. Unitățile de terapie intensivă sunt din nou săturate, țara și-a închis pentru a doua oară granițele pentru toți cei care nu sunt rezidenți, iar majoritatea celor 18 milioane de locuitori sunt din nou închiși in case.

 „Se pare că mergem înapoi”, declara pentru BBC Sofía Pinto, un rezidentă din Santiago. „Trebuie să descărcăm permise speciale online pentru a fi autorizati să ieșim doar de două ori pe săptămână pentru lucruri esențiale precum cumpărăturile cu alimente sau vizite medicale.

Totul părea sa meargă atât de bine …

 Guvernul de centru-dreapta al Chile, condus de președintele Sebastian Pinera, ordonase închiderea frontierelor țării din martie până în noiembrie 2020, aparent cu rezultate bune, înainte de a fi luată decizia de a redeschide cursele internaționali la sfârșitul anului trecut. Totul părea că merge pe drumul cel bun, vaccinarea mergea bine cazurile scădeau şi dintr-o dată Chile a cunoscut o creştere spectaculoasă a numărului de infestări.

 Presa internaţională încearcă să explice „paradoxul din Chile” invocând relaxarea restricţiilor ce au urmat succesului campaniei de vaccinare şi a unei scăderi semnificative în cazurile semnalate. Cu toate acestea presa internaţională nu relatează că acest „nou val” pare a lovii peste tot indiferent dacă ţara a avut sau nu o campanie de vaccinare de succes sau dacă guvernele au implementat să nu măsuri restrictive majore.

 De la bun început virusologi din întreaga lume au atenţionat că „viruşi nu pot fi carantinati”, istoria este plină de exemple de la ciuma din evul mediu la gripa spaniola unde „carantina” nu a funcţionat.

Se mai ridica apăsător o întrebare, anume atunci când avem un procent oricare ar fi el din populaţie vaccinat, ar trebui să avem, statistic cel puţin o scădere proporţională a numărului de îmbolnăviri, dar acest lucru nu se prea întâmpla nicăieri în lume.

 În Chile după o campanie de vaccinare de succes şi aplicarea unor măsuri restrictive majore numărul de îmbolnăvirii a început să scadă iar guvernul a relaxat uşor restrictive, presa internaţională vine să acuze guvernul din Chile că „s-au grăbit” în a restabili drepturile cetăţenilor. Aceeaşi presă se fereşte însă a face comparaţi cu alte ţării chiar din America Latină care nu au avut o campanie de vaccinare atât de bună şi unde situaţia nu este la fel de rea.

Controverse legate de vaccinul folosit

 Majoritatea Chilienilor au fost vaccinaţi cu un vaccin numit CoronaVac produs de o companie Chinezească numită Sinovac, studiile iniţiale ofereau o rată de protecţia a vaccinului de 50% dar studii ulterioare făcute în Indonezia şi Turcia au oferit o rată de protecţie de 65%, 78% respectiv chiar 91%.

Vezi articol BBC: Sinovac: Brazil results show Chinese vaccine 50.4% effective

 Institutul Butantan, din São Paulo, a subliniat că vaccinul CoronaVac este 78% eficient în prevenirea cazurilor ușoare care ar necesitat tratament și 100% eficient în eliminarea cazurilor moderate până la grave. Practic este folosita aceeași poveste ca si la vaccinurile din Europa, facem vaccinul sa nu mai murim de Covid-19 nu sa nu ne mai îmbolnăvim. 

Vaccinul nu previne îmbolnăvirea nici la ei nici la noi ….

E xperţi încearcă să explice creşterea aparent inexplicabilă a cazurilor din Chile prin apariţie unor noi tulpini mai agresive cu precădere Varianta P.1, despre care se crede că a apărut în statul brazilian Amazonas (una dintre cele 27 de unități federative ale Braziliei ) în jurul lunii noiembrie.

 Totodată experţii din Chile par a spune ca prima doză de vaccin nu oferă nici o protecţie şi ca doar a doua doză reprezintă „cheia, astfel rectorul universităţii de medicină din Chile”, Ennio Vivaldi a declarat presei că prima doză a vaccinului „nu are nici un efect semnificativ”.

 Directorul științific al studiului clinic pentru vaccinurile CoronaVac din Chile, profesorul Bueno, a declarat că respectarea întregului programului de vaccinare este esențială. „Doar o singură doză nu vă oferă întregul răspuns preventiv”.

 Pe parcursul acestei epidemii mai multe voci s-au ridicat avertizând în privinţa pericolului reprezentat de vaccinarea în masa care ar putea în teorie duce prin procesul de selecţie naturală, la răspândirea unor tulpini mult mai agresive.

 Rămâne de văzut dacă scenariul experimentat pe Chilieni cu un aparent succes ar campaniei de vaccinare urmat de o „redeschidere”urmat de o creştere a cazului urmat de carantină totală va fi aplicat şi în Uniunea Europeană.

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*