La Sibiu românii au protestat față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal

 126 de vizualizări

Samuel von Brukenthal
Samuel von Brukenthal

La Sibiu românii au protestat față de amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal. Mihai Tarnoveanu a instituit „Straja lui Horea, Cloşca şi Crişan”.

 Asociația „Calea Neamului” și Societatea Cultural-Patriotică „Avram lancu” din România a anunţat pentru sâmbăta aceasta, 18 septembrie, începând cu ora 16, în vecinătatea statuii baronului Samuel von Brukenthal din Sibiu, un protest împotriva ridicării acestui monument.

 Organizatorii protestului consideră că dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal la Sibiu constituie o gravă ofensă adusă Națiunii Române, având în vedere faptul că baronul a deținut funcția de guvernator al Transilvaniei (1777-1787) în perioada răscoalei lui Horea, Claşca şi Crişan.

Baronului Samuel von Brukenthal a fost un reprezentant al colonialismului german într-o perioadă în care românii, naţiunea majoritară în Ardeal, nu se bucurau de nici un fel de drepturi, mai mult în perioada în care a guvernat Samuel von Brukenthal condiţiile foarte grele de trăi i-au împins pe români la răscoală.

Cum a început totul. amplasarea statuii baronului Samuel von Brukenthal

 În data de 11 septembrie 2021, președintele României, Klaus Iohannis, și primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, au inaugurat în Piața Mare din Sibiu, în fața Muzeu Brukenthal o statuie din bronz a baronului cu același nume.

 Acesta a ocupat funcția de guvernator al Transilvaniei în perioada 1777-1787, perioada în care Transilvania era încorporată în Imperiul Habsburgic, baronul fiind guvernator şi în timpul reprimării sângeroase a răscoalei țăranilor iobagi români din 1784. Baronul este văzut de mulţi ca un reprezentant al colonialismului german dintr-o perioadă, de tristă amintire, în care romanii nu se bucurau de nici un drept.

Protestul de la Sibiu

Protestul s-a ţinut cum a fost stabilit, în fața statuii baronului şi a atras câteva sute de participanţi care au purtat zeci de steaguri tricolore, la acţiune a participat şi îndrăgita cântăreaţă Veta Biriş.

Mihai Târnoveanu a anunţat cu ocazia mitingului de la Sibiu, ca în acest oraş se va institui „Staja lui Horea, Cloşca şi Crişan”, astfel în fiecare Sâmbătă şi Duminica şapte oameni vor fi prezent în faţa statuii baronului Brukenthal cu imaginea execuţiei lui Horea şi Cloşca şi tabloul lui Horea Cloşca şi Crişan.

 În timp ce în acel occident care nouă ne este oferit ca model, statuile coloniştilor „asupritorilor” sunt înlăturate, în colonia numită România ele sunt ridicate. Avem în fata doua lumi total diferite indiferent că vorbim de cultură, economie, legislaţie acelaşi mesaj răzbate, la noi nu se poate ce se poate la „ei” pentru că noi nu merităm acelaşi respect.

La noi salariile nu sunt ca la „ei”, la noi resursele strategice nu pot fi folosite pentru bunăstarea poporului nostru, la noi educaţia trebuie să fie dezbrăcată de orice accente naţionaliste, la noi Octavian Goga este pus la index şi Samuel von Brukenthal sărbătorit. La noi străinul este stăpân şi ăsta începe să se vadă, la noi doar preţurile plătite la corporaţiile străine sunt ca la „ei” şi evident cultura „lor” începe încet, încet să fie şi „a noastră”.

Statuia baronului Samuel von Brukenthal – da, statuia lui Octavian Goga – nu

Statuia lui Samuel von Brukenthal cât şi prezenta preşedintelui Iohannis la acest eveniment este o palmă zdravăna data poporului român, o palmă care nu ar fi putut fi dată înainte de înscăunarea lui Klaus Iohannis. Preşedintele a decis să îl omagieze pe baronul opresor şi să îl ignore pe eroului național Avram lancu, iar acest gest spune multe.

Acum trei ani, la Oradea, statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu au fost înlăturate din oraș, anul acesta pe statuia recent ridicată a lui Octavian Goga de la Iaşi a fost montată o plăcuţă cu inscripţia: „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României, întrucât a fost militant fascist şi antisemit”. Vezi: AICI

 Prin urmare s-a cerut înlăturarea statuii baronului Brukenthal.

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*