Lupta cu Mircea Vulcănescu – întreaga poveste

 227 de vizualizări

Liceul Mircea Vulcănescu
Adacurila la Mircea Vulcănescu

Lupta cu Mircea Vulcănescu – întreaga poveste: de la primarul Baluta 2017 pana astăzi 2023

 Atacurile la adresa personalităţii lui Mircea Vulcănescu merită a fi prezentate şi studiată în ordine cronologică. Ultima tentativă de schimbare a numelui liceului Mircea Vulcănescu a devoalat o serie de adevărate Fake News-ri  care au fost plantate cu grijă în mentalul colectiv în ultimii ani. Un şir de neadevăruri care nu au în fapt nici-o bază documentară şi care ar fi trebui să genereze un sentiment de repulsie faţă de marea personalitate a lui Mircea Vulcănescu, au fost atent construite dea lungul timpului.

 Astfel s-a spus că Mircea Vulcănescu ar fi fost legionar, ar fi avut un discurs anti-semit, ar fi participat la deportarea evreilor în Transnistria sau că ar fi fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii. Toate aceste informaţii erau false!

Mircea Vulcănescu între Fake News si detractare

 S-a spus că ar fi fost, ca mulţi intelectuali interbelici legionar, deşi simpla apartenenţa la Mişcarea Legionară nu constituia o crimă, totuşi Mircea Vulcănescu nu a fost Legionar.

 S-a spus că Mircea Vulcănescu ar fi fost antisemit, până la proba contrară nimeni nu a reuşit să demonstreze că acestea ar fi avut un discurs incitator la ură .

 S-a spus că ar fi participat la deportarea evreilor fapt fals, Mircea Vulcănescu nu a avut drept de decizie în Guvernul Antonescu unde a ocupat un modest loc de subsecretar de stat.

 Mircea Vulcanescu nu a fost condamnat pentru infracțiunea de crimă împotriva umanităţii, cum fals s-a spus, conform legislaţiei sovietice oricine participa la războiul împotriva Uniunii Sovietice putea fi încadrat la infracţiunea de „criminal de război”.

Pentru ce a fost condamnat Mircea Vulcănescu?

 Mircea Vulcănescu a fost condamnat în baza legii sovietice Nr. 312 din 24 aprilie 1945, respectiv articolul 1 litera a) Crimă de dezastrul ţării,  respectiv “au permis intrarea armatelor germane pe teritoriul ţării” şi Articolul 2 litera a) dezastrul ţării prin săvârşirea de crime de război, adică “Au hotărât declararea sau continuarea războiului contra uniuni sovietice şi Naţiunilor Unite”. A se remarca că vină care îi este imputata astăzi lui Vulcănescu nu a fost probată nici măcar de acuzatorii comunişti.

Cazul evreului Gheron Netta

 Mircea Vulcănescu a fost condamnat în același lot cu superiorul său de la Ministerul Finanțelor, Gheron Netta (care se trăgea dintr-o familie de evreii).

 Gheron Netta, care era superiorul lui Mircea Vulcănescu a deţinut funcţia de ministru de finanțe în Guvernul Ion Antonescu şi a fost condamnat tot definitiv, în aceeaşi dosar și pentru aceeaşi infracțiune ca și Mircea Vulcănescu, respectiv tot Art . 2 lit. a).

 Acum partea interesantă în anul 2000, Curtea Supremă de Justiție, prin Decizia nr. 2 din 17 ianuarie 2000, admite recursul în anulare formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, Sorin Moisescu, și casează decizia din 1948 dată împotriva lui  Gheron Netta. Astfel  Gheron Netta  este achitat și îi este înlătură pedeapsa complementară de confiscare a averii. Ca urmare a acestei reabilitări, fiicele sale Netta Ana-Silvia și Constantin Ileana-Rodica au primit drept moștenire de la tatăl lor, Gheron Netta, două imobile în București cu un total de 76 de apartamente.

 Procesele de reabilitare demarate la începutul anilor 2000 au fost sistate la presiunea unor politicieni americani, precum senatorul american, Alfonse D’Amato, sau membrul camerei reprezentanţilor, Christopher Smith. Aceştia au ameninţat cu retragerea sprijinului politic pentru integrarea Romaniei în NATO.

Desfășurarea atacurilor

 După ce informaţiile (false) ca Mircea Vulcănescu ar fi fost fascist, antisemit, criminal de război au fost deja inserate în mentalul colectiv s-a trecut la faza atacului direct. Altfel primul atac a fost lansat în iulie 2017 când s-a încercat schimbarea numelui liceului Mircea Vulcănescu.(Vezi Aici)

Daniel Băluță iese la atac

 Daniel Băluță, ales primar al sectorul 4 din București după uriaşa tragedie de la Colectiv s-a remarcat prin două iniţiative respectiv mutarea primăriei într-un Mol şi încercarea de re-denumire a liceului Mircea Vulcănescu. In fata unei opoziții venite din societatea civica primarul Baluță cu o voce tremurată s-a adresat consilierilor: „Vă rog din suflet să fiți de acord. Ȋn această lume nebună e important să încercăm să ne poziționăm în sensul respectării credinței și altor popoare”Ț

Iniţiativă din 2017 a eşuat lamentabil consilieri votând împotriva.

DSCN9836 - Lupta cu Mircea Vulcănescu - întreaga poveste

Statuia lui Vulcănescu din Pta Sf Ştefan, Sector 2.

  A doua iniţiativa a fost demarată în decembrie 2022, astfel pentru data de 28 decembrie 2022 a fost introdusă pe ordinea de zi a Ședinței Consiliul Local al primăriei sectorului 2, un proiect de hotărâre pentru demolarea statuii lui Mircea Vulcănescu din Pta Sf Ştefan, Sector 2.

 La vremea aceea numeroase organizaţii civice au organizat un mega protest, iar la şedinţa Consiliului local au participat şi reprezentanţii partidului AUR cât şi senatorul Diana Șoșoacă. Numeroase personalităţi publice s-au exprimat împotriva demolării statuii, dintre acestea amintim: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Dan Puric, Maria Ploae, Marius Oprea, Nicolae Mărgineanu, Sorin Lavric, Lucia Hossu Longin, Marilena Rotaru, Eugen Mihăescu 

 Proiectul de demolare a statuii lui Vulcănescu a căzut după ce doar nouă consilieri locali de la USSR și PNL ai Primăriei Sectorul 2 au votat proiectului hotărârii de demolare.

Prin intermediul profesorilor de la Liceul Mircea Vulcănescu

 Ultimul atac a fost lansat luna acesta (februarie 2023) prin încercarea de schimbare a numelui Liceului Mircea Vulcănescu, de această dată Primăria a încercat să facă treaba murdară cu mâinile profesorilor de la liceul Vulcănescu.

 Astfel  joi 16.02.2023, ora12,30, Consiliul profesoral și cel de administrație al Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu s-au întrunit, sub presiune politică, pentru a decide schimbarea denumirii liceului. Propunerea a căzut la vot ne-întrunind numărul necesar de voturi în Consiliul profesoral, decizia a fost amânată pentru o dată ulterioară.

Acuzații, detractării, Fack News !

 Acum trebuie reţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse public lui Vulcănescu nu sunt în fapt acuzațiile pentru care acesta a fost condamnat. Vulcănescu a fost practic condamnat deoarece ar fi susţinut continuarea războiului împotriva URSS, care în viziunea comunistă era un tip de “Crimă de Război”. Detractorii lui amintesc de o vină morală a lui Vulcănescu anume ca acesta ar fi participat, în principal la o şedinţă a consiliului de miniştri în care Antonescu ar fi decis represalii împotriva evreilor şi comuniştilor din Odesa.

 Practic represaliile de la Odesa reprezintă “Crimă de Război” conform definiţiei actuale internaţionale, problema este ca Mircea Vulcănescu care era încadrat ca militar (apare în uniformă) nu a luat cuvântul în acea şedinţă. Din postura lui de subsecretar de stat într-o dictatură militară nu avea cum să intervină peste decizia Mareşalului Antonescu.

 Astfel îi este reproşată o vină morală, anume că nu s-ar fi ridicat, împotriva regulamentelor militare de la acea dată şi să protesteze împotriva represaliilor ce îi vizau pe evreii şi comunişti din Odesa. Aceasta “vină morala” care nu a fost luată în considerare nici măcar de procurări comunişti este cumva transformată într-o vină penală şi comasată cu condamnarea lui Vulcănescu pentru “crimă de război” prin susţinerea războiului împotriva URSS.

 Manipularea este atât de subtilă încât chiar şi o parte din profesorii de la liceul Mircea Vulcănescu trăiau cu impresia că Vulcănescu ar fi fost condamnat pentru participarea la şedinţele în care s-au luat hotărâri represive.

 Mircea Vulcănescu rămâne pentru multi români un reper moral si un martir creștin, atacurile la adresa lui sunt in fapt atacuri la adresa memoriei identitate, iar culpa care ii este adusa lui Vulcănescu nu este decât un simplu pretext.

***

Razboiul Informational

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*