Manipulare și fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății

Fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății.

 1.133 de vizualizări

fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății.
Fake news în cazul protestului anti vaccinare obligatorie

Manipulare și fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății. Presa a mințit cu nerușinare!!!

 În data de 17 august 2023, la Bucureşti, în faţa Ministerului Sănătăţii a avut loc un protest organizat de grupuri civice independente. Dar întreaga presa dâmboviţeană, ca la comandă, a anunţat că este un protest AUR. O manipulare şi un fake news grosolan, care a fost promovat aproape în întreaga mass-media, indiferent dacă e „de stânga sau de dreapta” (a se observa ghilimelele).

fisier pt incarcare 300x215 - Manipulare și fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății

  Cine a organizat protestul de la Ministerul Sănătății?

          Iniţiativa protestului aparţine neobositului activist civic Luis Bratu. La demersul său s-au alăturat mai multe asociații și grupuri cetăţeneşti precum: Starea de Libertate (prin dl. Pompiliu Diplan), Calea Neamului (prin dl. Mihai Tîrnoveanu), Frăţia Ortodoxă (prin dl. Dan Grăjdeanu), Asociația Medici pentru Consimțământ Informat (prin dna dr. Anca Nițulescu), Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților (prin dna av. Marina-Ioana Alexandru), Comitete Cetățenești Locale (prin dl. Constantin-Florin Ilie) etc.

            Cu toții au contribuit la organizare: sonorizare, steaguri, bannere, promovare etc. Luis Bratu a postat pe pagina sa de socializare protocolul semnat cu Primăria pentru acest eveniment.

protest luis 196x300 - Manipulare și fake news în cazul protestului de la Ministerul Sănătății

 Prezenta lui George Simion la protest

           La protest au participat circa 400 – 500 de oameni cu steaguri, bannere şi vuvuzele. Printre participanţi s-au numărat şi domnii George Simion şi Claudiu Târziu de la partidul AUR. George Simion a oferit un scurt interviu referitor la poziţia sa cu privire la vaccinarea obligatorie. George Simion a precizat că protestul nu este organizat de AUR şi el a venit doar să susţină acest demers cetăţenesc.

Povestea unui fake news autentic

            Dar întreaga presă dâmboviţeană a titrat că e protestul AUR. Această știre falsă o găsim la: G4Media, ProTv, Bursa, Europa Liberă România, DCNews, Spotmedia, Evenimentul Zilei, Jurnalul.ro, Focuspress, Mediafax etc.

            Mult mai grav este că și după ce organizatorii au rugat presa să corecteze eroarea, aceştia au revenit spre sfârşitul protestului, când un demonstrant s-a suit pe balconul de la etajul unu al Ministerului Sănătății, cu ştirea că: „La mitingul AUR un protestatar s-a urcat...”

            Dintre toate gazetele, Digi24 a dorit să iasă în evidenţă (întărind speculaţiile legate de UM24) şi a publicat un interviu cu Sorin Grindeanu despre cum AUR îşi manipulează electoratul şi îl scoate în stradă!

Sabotarea protestului de la Ministerul Sănătății

            Contactat de redacţia Războiul Informaţional, domnul Luis Bratu ne-a spus că nu a existat nici un protocol între el, ca organizator, şi partidul AUR referitor la protestul din 17 august. Domnul Luis a mai ţinut să precizeze că protestul nu a beneficiat de nici un sprijin financiar, logistic sau uman din partea nici unui partid politic: „Totul s-a făcut pe banii şi pe munca noastă, cu echipamentul şi recuzita noastră”.

            Presa a continuat să dezinformeze şi în ciuda precizărilor făcute de dna av. Marina-Ioana Alexandru, dna av. Elena Radu, dna dr. Anca Nițulescu, dna dr. Geanina Hagimă, dl. psih. Adrian Aciu și alții. Ziariştii au mai afirmat, fără probe, că totul ar fi o „alarmă falsă”!

            Unele publicaţii au minţit prin omisiune, ascunzând o parte din adevăr. Astfel s-a afirmat că „legea nu prevede vaccinarea obligatorie”, fără a preciza că exact asta au spus şi protestatarii, cu mențiunea că proiectul prevede unele constrângeri pentru ca oamenii să fie forțați să se vaccineze, iar prin coroborare cu alte acte normative se ajunge la o vaccinare impusă, tangentă cu obligativitatea.

Metode de manipulare

            Practic, presa a ridicat un om de paie, pe care apoi l-a provocat la duel şi în final şi-a adjudecat o victorie cu propriul „om de paie”.

          Presa a „tăiat” din revendicările demonstranţilor aspectele cele mai importante. Cei care au protestat arată că „prin viitoarea lege, coroborată cu alte legi, ordonanţe şi ordine de ministru se ajunge la vaccinarea obligatorie”. Dar presa a eliminat partea „prin coroborare cu...” şi a rezultat:  „prin viitoarea lege (…) se ajunge la vaccinarea obligatorie”. Ceea ce reprezintă o denaturare a mesajului protestatarilor.

            Și totul a fost făcut în numele unei „lupte cu AUR”, care nu a avut nici o legătură cu organizarea protestului. Dacă asta nu a fost manipulare atunci ce este manipulare?

Unde sunt fact-checkers-ii ?

            Situația de la Ministerul Sănătăţii ne face să ne punem întrebarea cine sunt aşa-numiţii „gardieni” ai fake news-ului? Cine sunt LARICS sau Veridica, ce interese au şi cine îi controlează? Atribuirea cu subiect şi predicat a unui protest civic unui partid politic este cu siguranţă fake news. Unde sunt verificatorii faptelor în acest caz? Unde sunt schemele care arată de unde a pornit informaţia falsă şi cum s-a răspândit?

            Deosebit de interesant a fost şi faptul că AUR nu a făcut încă o dezminţire publică că protestul nu a fost organizat de ei, fapt care denotă că scandalul creat le-a convenit.

            Revendicările protestatarilor, indiferent dacă suntem de acord cu ele sau nu, ar trebui prezentare aşa cum sunt ele în realitate şi nu să li se atribuie revendicări false. Mai ales de presa care se consideră neutră și imparțială.

            Mult mai grav este când sunt invitaţi „experţi” care să ne asigure că în textul proiectului „nu există obligativitate” și care spun că oamenii „nu ştiu pentru ce protestează”!

Care au fost nemulțumirile demonstranților de la Ministerul Sănătății?

            Proiectul de HG privind Strategia națională de vaccinare a Ministerului Sănătăţii face referire la o „legea a vaccinării”. În Parlament există un singur proiect pe această temă – PL-x nr. 399/2017, care menţionează de cca 60 ori obligativitatea vaccinării întregii populații. Aici au mai existat o serie de dezinformări, fie că proiectul de Hotărâre nu face referire la obligativitate, fie ca Ministerul Sănătăţii ar fi redactat proiectul de Hotărâre pentru un alt proiect de lege a vaccinării, care momentan nu există.

            În fapt, juridic vorbind, Ministerul Sănătăţii nu are cum să stabilească strategii pentru legi care nu există, prin urmare proiectul de Hotărâre a fost redactat pentru legea vaccinării care se află în momentul de față pe masa Parlamentului și care prevede obligativitatea.

            Totodată, proiectul de Hotărâre are printre obiectivele asumate o rată de vaccinare de 95% din populaţie, ceea ce se poate realiza numai prin obligarea sau constrângerea cetățenilor să se vaccineze. Rezultă că protestatarii de la Ministerul Sănătății știau foarte bine la ce se opun.

Ce altceva mai conține proiectul Ministerului Sănătății

            Proiectul așa-zisei Strategii de vaccinare mai conține şi prevederi precum: vaccinarea pe parcursul întregii vieţi, noţiunea de compensare a vaccinării sau de avocaţi ai vaccinării.

 

            De asemenea, în proiect se mai vorbeşte de vaccinare din 10 în 10 ani, precum şi de recrutare de persoane care să facă propagandă vaccinistă (profesori, preoţi etc.). Aceştia din urmă ar urma să facă reclamă vaccinistă copiilor în şcoală, fără acceptul şi înştiinţarea părinţilor.

            Avocaţii care contestă proiectul atrag atenţia că la mai multe puncte acesta repetă acte normative deja existente: Ordonanţa Guvernului nr. 53/2000, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 964/2022, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 3494/2022 etc. Prin urmare, pe lângă faptul că introduce multe noțiuni toxice, unele capitole prezentate ca utile sunt de fapt redundante.

            Reţinem că o mare parte a presei din România se activează atunci când vine vorba de a manipula poporul român, cum au făcut şi la referendumul pentru familie. Strategia este similară. La referendumul pentru familie acțiunea societății civice a fost asociată cu un personaj corupt – Liviu Dragnea, iar acum acțiunea împotriva înțepării obligatorii, susținută inclusiv de medici și avocați este asociată cu AUR, un partid catalogat tot de ei, fără dovezi, ca „extremist” și  „rusofil”.

            Așadar, atenție la manipularea presei.

***

 

Razboiul Informational

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*