Senatorul Vlad Alexandrescu acuzaţii grave: Răspândire de „Fake News”

Vlad Alexandrescu si Fake News-ul

 53 de vizualizări

Senatorul Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu

Senatorul Alexandrescu este acuzat ca din poziţia oficială pe care o deţine a răspândit „Fake News” fără a efectua o minimă verificare.

 Fostul ministru USR, Vlad Alexandrescu este acuzat că a propagat în spațiul public un fake-news de o uriaşă gravitate la adresa unor instituţii ale statului din simpla dorință de a ataca Jandarmeria. Aceeaşi jandarmerie cu care colegi domniei sale mai tineri se luptă în stradă sub sloganul #Rezist.

 Cu titlul „Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice. Povestea completă”, domnul Vlad Alexandrescu postează pe pagina să oficială de Facebook o relatare despre jandarmii din Bihor care ar fi fost chemați de conducerea unei școli pentru copii cu probleme speciale să păzească noaptea internatul. Postarea este următoarea :

Jandarmeria aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice. Povestea completă:

Există un liceu tehnologic pentru elevi cu nevoi speciale în Oradea numit George Barițiu. Copiii ce suferă de autism, de retard mintal sau alte afecțiuni psihice vin aici pentru că au nevoie de atenție specială și pentru a se putea integra mai ușor în societate.
Acum câteva săptămâni a avut un loc un incident oribil în care un elev de la Arte și Meserii a obligat pe unul dintre copiii cu retard mintal să îi fac sex oral unui alt coleg cu probleme psihice. Totul în plină zi, în curtea liceului presărată cu camere video. Sesizarea a fost făcută abia după o săptămână, iar agresorul a fost arestat preventiv.

Ce face conducerea școlii? În loc să se preocupe de consilierea psihiatrică a victimelor ori să facă o anchetă pentru a vedea de ce elevii nu erau sub supravegherea profesorilor, primul lucru pe care îl face este să apeleze la Jandarmerie pentru a asigura paza liceului. Așa-zisa „pază” a forțelor de ordine este asigurată doar noaptea și doar în internat.
Lucrurile nu s-au schimbat deloc în bine. Câțiva părinți mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putință. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri…

Iar asta este doar ce mi-au scris unii părinți până acum. Jumătate din elevii liceului special provin din centre de plasament. Ei nu au părinți care să-i ducă la spital, să vadă dacă sunt bine sau să le îngrijească rănile. Ei nu au nicio voce cu care să strige după ajutor. Fără sesizările părinților, ar rămâne în acest iad fără ca nimeni să știe de suferința lor.
Am făcut o plângere către Parchetul din Bihor și am sesizat Avocatul Copilului, Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Cei vinovați de aceste abuzuri trebuie să răspundă pentru faptele lor. Acești copii merită o viață normală, nu un tratament inuman!

ScreenShot 20181108184259 - Senatorul Vlad Alexandrescu acuzaţii grave: Răspândire de „Fake News”
Vlad Alexandrescu prima declarație

 Prin urmare avem acuzaţii extrem de grave la adresa jandarmeriei, anume că ar aplica tratamente inumane unor copii cu retard mintal. De asemenea avem acuzaţii de complicitate la adresa liceului.

O primă anchetă

În urma postării domnului senator Vlad Alexandrescu făcută în mediul online, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) Bihor s-a autosesizat și a dispus: o comisie de anchetă să investigheze cazul. Șeful I.Ș.J. Bihor, Alin Novac-Iuhas, a emis un ordin de serviciu prin care o echipă de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor a plecat să verifice faptele. Rezultatul preliminar a fost următorul:

Nici la școală, nici la Inspectorat nu s-a semnalat un eveniment major care să aibă loc la acest liceu. Cu toate acestea, după ce am văzut postarea am trimis o echipă în control și am sesizat conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor pentru a vedea dacă aceste fapte se confirmă sau nu. Se vorbește că Jandarmeria ar fi aplicat electroșocuri copiilor.

Din primele informații, se pare că Jandarmeria nu a fost solicitată pentru nici o intervenție nici la Liceu, nici la internat. Colegii mei sunt acolo și fac cercetări. Deocamdată nu avem semnale că cele scrise de domnul Alexandrescu ar fi adevărate. Îmi pare rău că domnul Alexandrescu nu face publice acele documente sau mărturii care ar putea ajuta la elucidarea problemelor despre care acesta vorbește”, a spus inspectorul general Alin Novac-Iuhas. Conform bihon.ro

Declaraţia directorului liceului

Contactat de Radio România Cluj, directorul Liceului Tehnologic Special nr. 1, Tiberiu Sîncelean, neagă acuzaţiile:

În presa națională a apărut o știre cu presupuse abuzuri comise de Jandarmeria Bihor în liceul nostru, ceea ce este un fals, o minciună grosolană. Nu a fost în nici o zi jandarmeria în unitatea noastră.

Din ce știu eu, părinții au trimis domnului senator o scrisoare, iar domnul senator fără nici cea mai mică verificare pe teren a dat crezare celor afirmate și a postat pe site-ul propriu acele afirmații (…) Nu știu de ce nu au făcut o sesizare la adresa școlii în primul rând. Am avut întrevederi cu acești părinți vis a vis de copilul lor, am foarte multe referate făcute de pedagogi privind atitudinea copilului, în sensul că este foarte agresiv, lovește, scuipă, înjură…iar copilul lor este întotdeauna victimă. Probabil părinții nu vor să accepte. Este un copil cu un handicap grav care are nevoie de asistență personală, ceea ce părinții nu vor să înțeleagă. Dar eu cred că este mult mai indicat că acest senator să vină să se informeze mai întâi în unitate și după aceea să facă afirmațiile grave pe care le-a făcut”, a declarat directorul liceului.  ( sursazilei.ro)

 

Jandarmeria Braşov

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei Bihor au reacţionat printr-un comunicat de presă unde precizează că structura teritorială:

Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnologic «George Bariţiu» din Oradea, cu atât mai mult cu cât, Legea 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare şi Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecţia persoanelor, republicată, prevăd expres că Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern. ”.

Jandarmeria Bihor a ţinut să sublinieze despre incidentul petrecut în incinta aceluiaşi liceu în data de 5 octombrie 2018, „Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nici nu a intervenit pentru rezolvarea acelui incident”.

Sex oral la liceu, fără urmări ?

 In legătură cu incidentul petrecut în luna octombrie la Liceul „George Barițiu”, aflam că este vorba de un elev de 16 ani din școală care l-ar fi obligat pe un altul (de 17 ani – n.r.) cu retard mintal să îi facă sex oral unui alt coleg cu probleme psihice. Directorul liceului susține că imediat ce a aflat despre acest incident a sesizat Poliția de Proximitate.

Reacţia Consiliul Județean Bihor

Consiliul Județean Bihor, coordonatorul rețelei școlare cu regim special. Reprezentanții CJ Bihor, declara:

Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea nu are niciun contract/parteneriat încheiat cu Jandarmeria Bihor, astfel încât reprezentanții acestei instituții nu au fost parte a niciunui fel de activitate, incident sau acte de violență în incinta respectivei unități de învățământ.Trebuie precizat că, pentru prevenirea oricărei tip de probleme sau a unor acte de violență, și totodată, pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște a fost încheiat un contract de prestări servicii cu o companie de profil – SC Pază și Protecție Bihor S.R.L.

În acest contract se stipulează faptul că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict. Menționăm că, fiind o societate de pază, conform legislației în vigoare, în componența echipamentului aflat în dotarea celor ce efectuează serviciul, nu se regăsesc electroșocuri.
De asemenea, facem precizarea că, în incinta unității de învățământ – hol, curte, internat – accesul reprezentanților firmei de specialitate se face în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu”,

Un jurnalist acuza

Jurnalistul Andi Topală Redactorul şef al Sursazilei.ro îl acuză pe senator că nu a făcut o minimă verificare, pe care din funcţia pe care o deţinea o putea face destul de uşor. Sub titlu „Fostul ministru #rezist Vlad Alexandrescu a propagat în spațiul public un fake-news de o mare gravitate din simpla dorință de a ataca Jandarmeria, cu care toți #rezistenții se luptă în stradă.„ Acesta scrie:

 

„Cu atât mai grav pentru un fost demnitar al statului este că nu are minima decență să verifice informațiile ce i s-au servit și să citească legislația în vigoare. Mai ales că deține și demnitatea de senator, iar din poziția aceasta putea inclusiv să facă o interpelare în Parlament.”

 

După ce s-a iscat o întreagă furtuna în judeţul Bihor senatorul Vlad Alexandrescu vine cu noi precizări.:

UPDATE –

Jandarmeria Bihor dă comunicat că nu ei i-au bătut pe acei copii din Liceul George Barițiu din Oradea cu bâte și electroșocuri. Consiliul Județean Bihor spune că nici firma privată de pază angajată de ei nu are nicio vină. Conducerea liceului tace mâlc. Pentru unii, interesul principal este ce echipamente are în dotare Jandarmeria din Bihor.

Dar nu am văzut încă niciun comunicat al vreunei instituții revoltate care să sară în apărarea unor copii autiști, cu retard mintal, sau cu alte afecțiuni psihice, pentru că au fost bătuți și electrocutați în internatul școlii în care învață! Grija principală a autorităților e să scoată basma curată atât Jandarmeria, cât și firma privată de pază.

Părinţii îmi scriu despre abuzurile oribile și au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor și un certificat medico-legal cu leziunile unui copil. Jumătate dintre copii internați nu au părinți care să scrie cuiva din exterior sau să facă reclamații, pentru că sunt orfani instituţionalizaţi. Copiii înșiși nu pot exprima ce au pățit, altfel decât prin strigăte, pentru că suferă de acele afecțiuni psihice.

Ca senator, nu mă voi da la o parte din a-i apăra, am sesizat autoritățile competente. Voi duce mai departe vocea celor ce nu au voce să povestească abuzurile pe care le îndură.
Cazul este anchetat de procurorii din Bihor care investighează în acest moment faptele de violență din acel liceu. Justiția trebuie să facă lumină în acest caz, iar cei vinovați să răspundă.

Vă rog, să ne concentrăm pe copii, pentru că ei sunt victimele aici. Să mă scuzați dacă grija pentru imaginea unor instituții nu e pe primul plan pentru mine în acest caz. În locul meu nu ați face același lucru?

***
ScreenShot 20181108190345 - Senatorul Vlad Alexandrescu acuzaţii grave: Răspândire de „Fake News”
Vlad Alexandrescu declaratia II
Războiul Informațional

Redacţia Razboiulinformationar îşi exprima regretul că din nou avem de a face cu un caz tipic de dezinformare care din nou pornește de la preluarea neverificata a unei informații. Înțelegem indignarea senatorului Vlad Alexandrescu fata de o situație care implica minori dar mai ales in asemenea situație informația trebuia verificata. Adversitatea domnului Vlad Alexandrescu fata de o anumita informație nu trebuie pusa mai presus de adevăr.

Bibliografie/Surse

Fotografia cu domnul Vlad Alexandrescu, pagina oficiala de facebook Vlad Alexandrescu

articol Bihon „Un senator acuză: Electroșocuri la copiii cu probleme psihice

articol sursazilei.ro „Fake-news #rezist. Senatorul USR Vlad Alexandrescu propagă povești elucubrante despre Jandarmeria Română”

Postarile senatorului Vlad Alexandrescu AICI si AICI

Razboiul Informational

 

 

 

Related Images:

Citeste si …

francez sau modelul tradiţional românesc
Stirile noastre

Nişte designeri francezi au „descoperit” modelul tradiţional românesc

Nişte designeri francezi susţin că au „descoperit” modelul tradiţional românesc. La Carrefour au apărut nişte cutii de fursecuri pentru sărbătorile de iarnă (Moşi Nicolae, Crăciun, Revelion) care au imprimate cunoscutul model tradiţional românesc. Produsul aparține […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*