Sondajul IMAS din Noiembrie, când „o face” USR nu este „Fake News”

Sondajul IMAS da batai de cap progresistilor

 48 de vizualizări

Sondajul IMAS
Sondajul IMAS

Sondajul IMAS , USR, Adevarul & Co si „Fake News”

 

Jurnalistul Sebastian Zachmann a publicat în data de 9 noiembrie 2018 în tabloidul Adevărul (versiunea online) o ştire „senzaţională”. VIDEO Sondaj IMAS pe octombrie: PSD a revenit la peste 30%. USR a depăşit brusc partidul lui Cioloş. PNL a scăzut puţin. Cum se explică.

În primul rând dorim a explica necunoscătorilor ca aici avem de la bun început nişte trucuri jurnalistice, specifice tabloidelor clickbait. Titlul folosit„ „VIDEO Sondaj IMAŞ” este menit să inducă în eroare, nu avem un video făcut la IMAS ci în redacţia Adevărul.

Aici domnul Ion M. Ioniță senior-editor al tabloidului Adevărul şi redactor-şef al tabloidului istoric Historia (omul casei), citeşte cu ochelari pe vârful nasului ceva de pe o foaie. Conţinutul sondajului comandat de USR de pe foaia buclucaşă are câteva rânduri, nici nu era nevoie o foaie întreagă, putea fi o simplă fiţuica de mărimea unei cărţi poştale. Dacă pe foaie cele câteva rânduri erau scrise cu litere de o şchioapă la ce bun ochelari?

 

Sondajul IMAS, de la USR

Sărim peste aceste amănunte, sărim la subiect care pretinde a fi, urcarea spectaculoasă a USR în preferinţele romanilor. Pe un ton dramatic, domnul Ion M. Ioniță „încearcă” (a se observa ghilimelele) să explice asta prin „rezultatul direct al poziţionării în referendum pentru că evident cei 80% care n-au votat au mers pe mesajul USR”. Şi iaca aşa, toţi care ar fi stat acasă în urma manipulării „E referendumul lui Dragnea” şi a celor 31 de minciuni răspândite de întreaga presa ajung soldaţi în „armata” USR. Măi, mai că ne punem firească întrebare de ce nu are USR 80%?

Un om de calibrul domnului Ion M. Ioniță ar fi trebuit să ştie că de ani buni cca. 60% din electorat nu sunt interesaţi de vot. Doar cu eforturi considerabile (plase pline cu ulei şi faina) aceştia sunt mobilizaţi şi tot nu avem o prezenta spectaculoasa la urne.

Sondajul citit de pe foaie ar fi următorul:

Cifrele sondajului IMAŞ pe luna octombrie comandat de USR: PSD – 31,9% PNL – 26,1% USR – 14,3% ALDE – 11,6% MRI – 10,7% UDMR – 5,4%

USR + Ciolos > PNL

Se sugerează o alianţă între partidul lui Dacian Ciolos şi USR care ar putea forma un partid care să egaleze sau chiar să întreaga PNL-ul. Se mai sugerează că USR şi formaţiunea politică a domnului Ciolos ar fi „de dreapta” şi nu de stânga, USR chiar extrema stângă. Între atâtea manipulări, să nu pierdem ideea principală. USR a dezinformat electoratul din România, creând aceasta idee a unei alternative la PNL realizată din Ciolos+USR.

Reacţie IMAS

La scurt timp după publicarea articolului din Adevărul,  IMAS emite un comunicat de presa:

În data de 9 noiembrie 2018, pe site-ul https//adevărul.ro/ a fost publicat articolul intitulat VIDEO Sondaj IMAŞ pe octombrie: PSD a revenit la peste 30%. USR a depăşit brusc partidul lui Cioloş. PNL a scăzut puţin. Cum se explică. (autor Sebastian Zachmann) . Indicând că sursa de bază a BOP-IMAs octombrie 2018, materialul prezintă o structură procentuala a intenţiei de vot pentru principalele partide politice. Cifrele care reies însă din cercetarea BOP-IMAS diferă sensibil faţă de cele menţionate în articol.

Dorim să aducem la cunoștința membrilor redacției „Adevărul”, precum și a cititorilor acestui ziar faptul că rezultatele studiilor IMAŞ sunt transmise numai beneficiarilor contractuali. Astfel, singurele precizări pe care le putem furniza sunt de ordin metodologic: rezultatele barometrului de Opinie Politică se bazează pe un eșantion reprezentativ național de 1010 ( marja de eroare +/- 3,1%), interviurile fiind realizate telefonic.

Respectuos, vă adresam rugămintea de a publica pe site-ul dumneavoastră precizarea ca IMAŞ Marketing şi Sondaje nu este sursa distribuţiei procentuale – în articolul semnat de domnul Sebastian Zachmann – ca fiind intenţia de vot măsurată în luna octombrie.

Scurtă Analiza

Primul lucru care îl observăm este că dacă adunăm toate procentele, obţinem fix 100, asta exclude o posibilă greşeală de tipar. Mai apoi, statistic vorbind lucrurile sunt puţin bizare deoarece nu avem indecişi sau care ar vota cu alte partide precum PMP, PRM, PNŢ, sau nu ar vota deloc. Din cei cca 1000, toţi ar merge la vot, toţi ar vota cu aceste partide?

Apoi din mesajul IMAŞ reiese clar că a fost un sondaj realizat la comandă pe un eşantion relativ mic, nereprezentativ pentru intenţia de vot a tuturor romanilor. Vorbim de un sondaj realizat pentru bucătăria USR, nu de un sondaj major, naţional.

Este clar că între USR şi IMAŞ a existat o înţelegere prin care cei din urmă nu au putut comunica date despre sondaj, inclusiv unde se afla eroarea.

Evenimentul Zilei acuza:

Prima publicaţie care a ţipat „Împăratul este gol” a fost Evenimentul Zilei, aceştia au scris:

Un nou scandal mocnește pe scenă politică. De această dată nu mai este vorba de moțiuni, remanieri, scrisori sau CEx, ci despre sondaje de opinie falsificate. Liderii USR, partid care de altfel militează pentru transparență și corectitudine, au fost acuzați de către jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob că au falsificat un sondaj IMAŞ, prin lăsarea ideii de egalitate între PNL și o posibilă alianță formată de USR cu Cioloș.

„Am cam avut dreptate. Scriam ieri că useriștii au aruncat pe piață un sondaj IMAŞ a cărui misiune nu era cea de a informa publicul cum se mai stă în preferințele electorale, ci strict aceea de a lansa ideea egalității intre PNL și USR-Ciolos. Iată că IMAŞ dezminte azi datele respective, susţinând că au fost modificate. Iar cine le-a modificat a urmărit un scop precis, clar! Scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe pagina personal de Facebook. „

Adevărul – Drept la replica

Scurt şi sec, ziarul Adevărul a publicat un drept la replica al IMAS fără alte comentarii, vechiul articol al domnului „Zaharescu” este încă disponibil fără ajustări.

627x0 - Sondajul IMAS din Noiembrie, când "o face" USR nu este "Fake News"
Fake News made Adevarul

P.S. Nu e prima oara când redacția Adevarul e prinsa ca raspandeste FAKE NEWS vezi acest articol: Stiri false marca ProTV si Adevarul despre “călătorul în timp”

Surse / Bibliografie

VIDEO Sondaj IMAS pe octombrie: PSD a revenit la peste 30%. USR a depăşit brusc partidul lui Cioloş. PNL a scăzut puţin. Cum se explică.

Evenimentul Zilei 

Poza este luata de pe situl adevarul.ro

Video de pe profilul facebook al domnului Ionita

drept la replica al IMAS

Razboiul Informational / Dogaru Victor

 

 

Citeste si …

leg - FaceBook se lupta cu istoria, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă
Incorect politic

FaceBook se lupta cu istoria, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă

FaceBook se lupta cu istoria noastră, pagina magazinului „Legende vii” a fost închisă, pe motiv că „încalcă standardele comunității”   Facebook a închis pagina magazinului „Legende vii” pe motiv că „încalcă standardele comunității”., a anunțat […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*