Manipularea cu Barna preşedinte, Cioloş premier!

Barna preşedinte ai Ciolos ...?

 130 de vizualizări

Barna preşedinte
Barna preşedinte

Manipularea cu Barna preşedinte, Cioloş „validat” pentru funcţia de premier

De câteva zile, cercurile progresiste sunt în extaz, USR va merge la alegeri cu domnul Barna preşedinte şi Cioloş ca premier. Toţi militanţii mişcării rezist au răsuflat uşuraţi că nu vom asista la o „confruntare” Barna versus Cioloş, ci unul va fi candidat la preşedinţie iar altul va ajunge premier. O mică problemă… doar… premierul nu se votează.

 Pentru a înţelege mai bine aceasta problemă, trebuie să ne întoarcem în timp în anul 2003, când a fost modificată Constituţia. Modificarea Constituţională din 2003 a fost una extrem de importantă, atunci România a făcut cedări majore de suveranitate şi schimbări discutabile în procesul electoral.

Constituţia din 2003

 În primul rand, am renunţat la dreptul statelor suverane de a nu îşi extrăda proprii cetăţeni sau de a nu îşi vinde pământul către străini, de asemenea a fost impusă aderarea la UE şi NATO doar prin votul Parlamentului. În al doilea rând, s-au făcu modificări legate de mandatul Preşedintelui şi al Parlamentului, aşa-zisa „decalare a alegerilor”. Au urmat zeci de alte modificări de importanţă mai mică, precum introducerea conceptului de „revoluţie” pentru evenimentele din decembrie 1989 (Articolul 1).

La vremea aceea, poporul român a fost indus în eroare că tot ce se votează este ca tinerii să „nu mai facă armata”, ceea ce era total fals. În fapt, s-a renunţat doar la obligativitatea constituţională a stagiului militar, tinerii pot fi în continuare chemaţi sub arme. Paralel, s-a răspândit „ştirea falsă” că s-ar vota o constituţie „europeană” – o trimitere subtila la discuţiile din acel an din UE despre oportunitatea implementării unei constituţii pentru Uniunea Europeană.

Povestea cu decalarea alegerilor

Analistii politici şi formatorii de opinie ai anului 2003 au discutat despre „necesitatea” decalării alegerilor parlamentare şi prezidenţiale pentru a „spori” democraţia. Partidul Liberal a vorbit chiar despre o noţiune total aberanta, anume „depolitizarea alegerilor”. Politologi precum profesorul Cristian Pârvulescu ne-au expus ca trebuie să renunţăm la conceptul de „candidat locomotiva”, un om care îşi trage în parlament „întreaga echipă”. Ne-au fost oferite exemple, precum intrarea în turul doi a lui Corneliu Vladim Tudor, am fost puşi să ne imaginam ce s-ar întâmpla dacă un partid extremist ar câştiga dintr-un foc şi prezidenţialele şi parlamentarele.

Constituţia din 2003 stipulează:

ARTICOLUL 63
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

ARTICOLUL 83
(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Din păcate, noul sistem nu a adus decât o luptă surdă intre Parlament şi Preşedinte, cel din urmă încercând să „îşi aducă echipa”, iar primii să îşi impună preşedintele cu care „pot lucra”. Nu mai vorbim de costurile decalării alegerilor, care impun două alegeri separate pentru parlament şi preşedinte. Acestea sunt costurile votării în 2003 a unei Constituţii fără dezbateri publice şi fără consultări cu societatea civilă.

Președinte si Prim-Ministru

De bine de rău, avem două alegeri separate pentru preşedinţie şi parlament, în noiembrie 2019 vom vota un preşedinte care poate numi un prim-ministru doar după consultări cu parlamentul. Preşedintele României NU îl poate revoca pe primul ministru, aceasta fiind o altă modificare a Constituţiei din 2003. Această modificare a fost făcută spre a se evita situaţii precum cea din timpul mandatului lui Radu Vasile.

ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ARTICOLUL 107
(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

Barna & Ciolos = Love ?

Cum îl putem avea pe Barna preşedinte şi pe Cioloş premier? Răspunsul „democratic” este ca nu îi putem avea. Partidul Naţional Liberal, la cât de atacat a fost în ultimul timp de stânga progresista, nu are cum să accepte o asemenea soluţie, măcar de „obrazul electoratului” sau, PSD-ul nici atât. Iar USR să câştige 51% din voturi este evident imposibil, preşedintele să nu uităm ca nu poate rămâne membru de partid pe perioada exercitării mandatului.

Singura soluţie plauzibilă ar fi o mică revoluţie sau un război civil, în care USR să pretindă că legitimitatea este „de partea lor”. Să îşi scoată susţinătorii în stradă sub pretextul ca noile alegeri au arătat că opţiunea electoratului s-a schimbat şi că guvernul nu mai este dorit. Prima etapă ar fi aducerea lui Barna la preşedinţie, ceea ce este teoretic posibil în cazul în care acesta ar ajunge în turul doi cu Iohannis. Mai apoi ar urma apelul acestuia către populaţie să îi ofere „o echipă” cu care să poată lucra, fapt total neconstituţional.

Acestea sunt doar speculaţii, alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 10 noiembrie 2019, iar cele parlamentare la sfârşitul lui 2020 – începutul lui 2021. Preşedintele ales nu va putea să îl revoce pe primul ministru sau să susţină un anume partid politic. Acestea sunt realităţi constituţionale:

ARTICOLUL 84
(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.

Socoteala de acasă…

Oricum, USR vine cu planuri mari, nu doar că vor preşedinte, prim-ministru şi parlament, dar vor şi o nouă Constituţie. Toate aceste obiective, înşiruite în această ordine, sunt un motiv serios de îngrijorare.

„obținerea unei majorități în Parlament pentru a modifica Constituția și pentru a pune în aplicare programul de guvernare”. Dacian Ciolos digi24.

Toată povestea este o manipulare a naivilor de la #Rezist şi USR, în alegerile prezidenţiale nu exista locul 2. Asta înseamnă că Cioloş este de fapt pe post de „prostănac” căruia i-au oferit cioara din păr pe vrabia din mână. Dacă ne-am afla în Statele Unite cei doi ar fi trecuţi printr-un proces intern de selecţie, unde ar participa la alegeri judeţene. Adică USR ar organiza în fiecare din cele 47 de judeţe dezbateri publice în urma cărora USR-isti şi militanţi #Rezist ar alege candidatul reprezentativ pentru judeţul lor. La sfârşit s-ar trage linie şi s-ar impune cel care a câştigat votul membrilor în majoritatea judeţelor. Nu Hocus-Pocus, Barna preşedinte.

Din păcate USR preia vechea tradiţie comunistă, unde şeful partidului comunist era şi preşedintele ţării. Totodată ei preiau şi metoda „extremei drepte” a candidatului locomotivă, care îşi trage tot partidul în parlament. Ca tot tacâmul să fie complet, în final vor face apel la conceptul „basist” daţi-ne echipa.

O manipulare pentru fraieri: Barna președinte, Cioloş…

Logica e simplă: dacă electoratul #Rezist îl votează pe Barna preşedinte, asta nu îl validează cu nimic pe Cioloş. Acesta din urmă şi-a oferit „moca” încrederea electoratului sau pe o tavă de argint lui Barna. Mai există şi posibilitatea ca cei doi să îşi desconsidere electoratul în aşa hal încât să creadă că nimeni nu va realiza tărăşenia.

Aşa-zisa „validare” a lui Cioloş pentru funcţia de premier respectul tot tipicul unei dezinformări de tipul „fake news”. Puteau mai degrabă sa il „valideze” pe Cioloş ca primul român care va merge pe Luna. Prin aceasta atitudine USR-ul isi arata disprețul fata de Constituție si democrație. 

SURSE:

# Alianta 2020 a decis: Barna la Cotroceni, Ciolos, premier (Surse)
http://www.ziare.com/dan-barna/usr/alianta-2020-a-decis-barna-la-cotroceni-ciolos-premier-surse-1569961

# Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale. Cioloş, validat pentru funcţia de premier
https://stirileprotv.ro/stiri/politic/dan-barna-este-candidatul-usr-plus-la-prezidentiale-dacian-ciolos-validat-pentru-functia-de-premier.html

# Oficial:Final de negocieri la usr plus Dan Barna va fi candidatul la prezidențiale
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/oficial-final-de-negocieri-la-usr-plus-dan-barna-va-fi-candidatul-la-prezidentiale-1162747

# PNL susţine în principiu decalarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale
https://moldova.europalibera.org/a/1391135.html

***

Razboiulinformational

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*