![bustul lui Avram Iancu bustul lui Avram Iancu](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img/https://razboiulinformational.ro/wp-content/uploads/2018/12/IMG_0338.jpg)
In zona centrală a Bucureștiului s-a dezvelit bustul lui Avram Iancu
Astăzi 5 decembrie ora 14.00, în parcul din fata Biserici Kretzulescu din sectorul 1, Bucureşti a fost dezvăluit bustul lui Avram Iancu. La ceremonia de dezvelire au participat reprezentaţii Fundaţia Avram Iancu, ai Primăriei şi ai Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Bustul lui Avram Iancu este realizat din bronz de artistul plastic profesor Univ. Adrian Pîrvu și poate fi văzut în parcul dintre strada Ion Câmpineanu, Sala Palatului şi Biserica Kretzulescu.
Profesorul Univ. Sculptor Adrian Pîrvu a vorbit despre importanţa locului amplasării stătui în vecinătatea unei biserici. El a reamintit publicului ca Avram Iancu a fost ortodox şi s-a declarat emoţionat de faptul că această operă a ajuns într-un loc atât de central. A declarat că nu ştie dacă o operă de a lui merită un asemenea loc important, dar cu siguranţă locul este bine meritat de Avram Iancu.
![Bustul lui Avram Iancu, dezvelit la București IMG 0344 Copy 768x1024 - Bustul lui Avram Iancu, dezvelit la București](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_615,h_820/https://razboiulinformational.ro/wp-content/uploads/2018/12/IMG_0344-Copy-768x1024.jpg)
Asociația neamunit a fost singurul ong care a depus o coroana de flori la ceremonia de sfințire a noului monument.
Ampt ne transmite următorul comunicat:
„Patrimoniul cultural reprezintă o resursă fundamentală a dezvoltării societății în ansamblul său, context în care Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a inaugurat astăzi, 5 decembrie, monumentul de for public dedicat lui Avram Iancu.
Demersul realizării și amplasării acestei lucrări de artă reprezintă un omagiu adus revoluționarului român Avram Iancu, un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și conducătorul Revoluției de la 1948.
Supranumit „Crăișorul Munților”, faptele sale au constituit un element esențial în pregătirea Marii Uniri de la 1918.
Bustul lui Avram Iancu a fost realizat din bronz de către artistul plastic Adrian Pîrvu și poate fi vizitat în zona verde dintre strada Ion Câmpineanu și Biserica Kretzulescu.” Anpt
De curând alte opere care îl omagiază pe „Crăișorul Munților” au fost inaugurate. Astfel luni 19 noiembrie un bust al lui Avram Iancu, având inscripţionat citatul „Unicul dor la vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită”, a fost dezvelit la Palatul Parlamentului.
Luni 26 noiembrie un bust a lui Avram Iancu a fost donat pentru a fi expus în Palatul Victoria opera se cheamă „Avram Iancu – Darul moţilor pentru România”, realizată de Ioan Vasile Grama.
Joi, 29 noiembrie Academiei Forțelor Terestre în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” și Asociațiunea Transilvană Pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român a inaugurat Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în curtea Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Surse:
Tribuna (Sibiu):
Bustul lui Avram Iancu, dezvelit în curtea AFT
Jurnalul Antena3
Viorica Dăncilă: Visul lui Avram Iancu de „a-și vedea națiunea fericită” este o sursă de inspirație
Agerpres
Un bust al lui Avram Iancu, dezvelit la Palatul Parlamentului
Fii primul care comentează