Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews, a câștigat pentru a treia oară procesul cu Gabriel Liiceanu

Roncea Vs Liiceanu

 196 de vizualizări

Jurnalistul Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews
Jurnalistul Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews

Jurnalistul Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews, a câștigat pentru a treia oară procesul cu filosoful Gabriel Liiceanu

 Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews, a câștigat pentru a treia oară același proces cu filosoful şi omul de afaceri Gabriel Liiceanu. Domnul Liiceanu, patronul Humanitas fost candidat la alegerile parlamentare, susținător USR și membru GDS dorea 50.000 de euro despăgubire de la Victor Roncea după ce acesta a publicat o serie de anchete jurnalistice în care punea cap la cap o informaţii care circulau deja despre domnul filosof.

 Astfel după Tribunalul București și Curtea de Apel și după un recurs al lui Liiceanu la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel, unde s-a întors procesul, i-a dat DIN NOU dreptate jurnalistului conservator. Se poate spune, că a câștigat a treia oară același proces pentru care ziaristul Victor Ronea activ în presa română din 1990 este târât prin instanțe de ani de zile. Redactorul șef al ActiveNews a fost reprezentat în acest proces întru apărarea Libertății Presei de casă de avocatură Țuca / Zbârcea & Asociații, aceştia au reuşit să obţină o victorie redutabilă nu doar pentru Victor Ronea dar pentru toată presa din România.

Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews în afara tiparelor progresiste

 De ani buni suntem intoxicaţi cu minciuna că oricine se opune „lor” este plătit de PSD sau de Voiculescu sau alta „oligarh”, să folosim un cuvânt la modă. Însă Victor Roncea redactorul șef al ActiveNews se număra printre tinerii bătuţi de mineri în 1991 deoarece se opuneau regimului Iliescu. Domnul Roncea a scris atâtea articole pro-americane şi anti-Putiniste încât poate fi acuzat că este proamerican dar în nici un caz pro-putinist. Aceste sunt motivele pentru care victoria redactorului șef de la ActiveNews generează unde de panică în cercurile progresiste.

 Pentru prima oară eternă apărare a progresiştilor de la noi, respectiv dacă nu eşti cu „ei”, atunci sigur eşti plătit de „aia” ( „aia” fiind, PSD, Putin, Chinezi … etc) nu poate funcţiona, panica lor este evident şi o putem observa în lipsa unui răspuns la ştirea legată de pierderea procesului de către Liiceanu. Nu au o strategie, prin urmare o lasă aşa, în coada de peste cum se spune prin popor.

Istoricul Procesului

 Procesul a constat în acţionarea în judecata a domnului Victor Roncea de către patronul Humanitas, Gabriel Liiceanu, membru fondator al GDS, pentru articolele din Evenimentul Zilei în care jurnalistul a publicat în premieră documente de la înființarea Grupului pentru Dialog Social.

 Documentele scoase la lumină de Victor Roncea arătau care a fost aportul domnului Silviu Brucan, în calitatea sa de membru de conducere al Consiliului Frontului Salvării Naționale, și al lui Andrei Pleșu, ca ministru al Guvernului Iliescu – Roman, la fondarea și înzestrarea să GDS cu bunuri ce aparţineau statului român. Printre aceste bunuri se afla şi somptuosul sediu din Calea Victoriei 120, unde Brucan l-a primit oficial pe Soros în ianuarie 1990 și în care membrii Grupului progresist internaționalist stau gratuit de 29 de ani.

 Primul episod al serialului din „Evenimentul zilei”, s-a intitulat „GDS, fondat de un agent sovietic și unul maghiar, secondați de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu” și a trecut în revistă principalele nume care s-au implicat în acest proiect al miliardarului american George Soros.

 Al doilea episod avea titlul „GDS, fondat de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, împreună cu un agent sovietic și unul maghiar” și reprezintă un adevărat Rechizitoriu la adresa celor care au pus umărul la dezvoltarea GDS, mulți dintre ei fiind dovediți ulterior de documentele CNSAS ca fiind agenți sau turnători ai Securității.

50.000 de euro de la redactorul șef al ActiveNews

 Pentru acestea domnul Gabriel Liiceanu a solicitat în instanţă daune de 50.000 de euro de la jurnalistul Victor Roncea şi trustul de presă Evenimentul Zilei. Patronul Humanitas s-a arătat profund jignit de articole ante-menționate scrise de către Victor Roncea în EVZ pe tema înființării G.D.S de către „un agent al KGB și un altul al AVO” și a privatizării Editurii Politice a PCR şi transformării ei în Editură Humanitas.

 După ce procesul a trecut pe la Tribunalul București și Curtea de Apel și după un recurs al lui Liiceanu la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Apel, unde s-a întors procesul, i-a dat DIN NOU dreptate jurnalistului de la ActiveNews câştigând a treia oară procesul.

Curtea a dat dreptate apărării care au argumentat că:

 Domnul Gabriel Liiceanu nu poate obține cenzurarea oricărui scrutin public asupra subiectului privatizării Editurii Politice (devenită Humanitas) și nici nu poate obliga mass-media să achieseze la punctele sale de vedere sub sancțiunea plății unor daune. Formularea unei judecăți care ia în considerare și premise publice de natură factuală nu înseamnă nici că  respectiva judecată reprezintă o acuzație de fapt, nici că autorul judecății poartă răspunderea pentru dovedirea afirmațiilor publicate în mass-media centrală, la care intimatul a făcut pur și simplu trimitere.

A nega intimatului dreptul de a cere scrutin public asupra modului în care dl. Liiceanu a uzat de bani publici – chiar prin uzul exagerării și/sau provocării – reprezintă o ingerință gravă în dreptul intimatului de liberă exprimare. (Vezi mai mult: AICI)

 Câştigarea procesului de către redactorul șef al ActiveNewsictor Roncea reprezintă un semnal puternic în favoarea libertăţii presei din România şi poate fi înţeles că o încurajare pentru jurnaliştii care doresc să investigheze privatizările dubioase din ani 1990.

 

***

 

Războiul informațional

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*