
Rezerva de aur a României din Anglia poate fi mai mult decât o „garanție economica pentru investitori” ? adică o garanție politică ?
Zilele acestea, criza politică din Venezuela a fost în centrul atenţiei, și ca de obicei presa din România a evitat esenţialul. Totodată a evitat orice ar putea reprezenta o paralelă cu situaţia din România. Noi, redacţia Razboiulinformational, vă relatăm ce vedem noi în spatele perdelei de fum, în subsolul acestui articol ca de obicei găsiţi numeroase surse pentru că oricine să îşi poată crea o imagine proprie.
Precedentul „Venezuela”
În Venezuela vorbim de petrol, este cea mai bogată ţară din lume în resurse petroliere. Nu este ciudat ca ţările cele mai bogate în resurse sunt şi cele mai sărace? Pe de altă parte, puterile mondiale, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, au resurse modeste de gaze şi petrol. Mai peste tot unde s-au descoperit resurse importante de gaze şi petrol au apărut războaie, crize, revoluţii … mai puţin în Rusia şi SUA, bineînţeles.
Dincolo de problema economică generată de scădea prețului la petrol, în Venezuela, după toate aparenţele avem o luptă pentru resurse între tabere care doresc fiecare „o bucăţică de plăcintă”. Aspectul interesant pe care nu l-a analizat nimeni este problema aurului Venezuelei din Marea Britanie.
Banca Angliei (Bank of England) a refuzat recent cererea președintelui Nicolas Maduro de restituire a aurului pe care Venezuela l-a depus în custodia sa. Aurul are o valoare estimată la 1,2 miliarde de dolari.
Acest eveniment ne arată ce se poate întâmpla atunci când apariţia unui conflict fie el şi „rece” te prinde cu rezelvele de aur plasate în tabăra care nu trebuie. Asta s-a întâmplat şi României când Rusia Sovietică i-a confiscat tezaurul aflat în custodia sa. Justificarea a fost în mare parte similară, România ar fi avut conducere nelegitimă şi tezaurul urma să fie restituit în viitor poporului român. Evident, există o diferenţă între Rusia Sovietică şi Regatul Unit al Marii Britanii, dar mecanismul este acelaşi.
România ?
România are depozitate în străinătate circa 60 de tone de aur, în valoare de circa 3,62 miliarde de euro. Cea mai mare parte ştim că se afla în Anglia. Prin urmare, acest aur reprezintă mai mult decât „garantarea faptului că există o rezervă de aur disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză” precum s-a spus.
Precedentul cu Venezuela ne arată ca aurul depus la Banca Angliei (Bank of England) este şi o garanţie politică. Iar dacă la putere ajunge un regim, nu neapărat potrivnic taberei în care Marea Britanie s-ar putea afla la un moment dat, ci doar ne-agreat de aceasta, aurul poate fi blocat. Asta este semnalul discret pe care Banca Angliei il transmite.
România nu şi-a depus aurul într-o ţară neutră precum Elveţia (care era geografic mai aproape), ci într-una foarte activa politic (si foarte indepartata geografic). Ne putem întreba: ce s-ar întâmpla dacă un guvern etichetat ca „naţionalist” sau „populist” ar câştiga alegerile? Ar fi oare deplasat să considerăm că Perfidul Albion ne-ar … bloca (să fim diplomaţi) rezerva de aur?
Dar si mai interesantă este întrebarea: cum am ajuns noi, o tară central-europeană cu resurse echilibrate, sa ne umilim in ultimul hal, sa ajungem sa oferim asemenea garanții? Si pentru ce le-am oferit ?
SURSE:
RFI
Aurul României: cât este, unde se află și cum este administrat
Cotidianul:
De ce tine bnr o parte din rezerva de aur la Londra
Mediafax:
BBC
Venezuela: All you need to know about the crisis in seven charts
Al Jazeera English
Documentar- From riches to rags: Venezuela’s economic crisis | The Big Picture
***
Dogaru Victor/ Razboiulinformational
Mugur Isarescu este responsabil(a se citi tradator) pentru aceasta situatie. El trebuia arestat imediat ce a facut aceasta miscare. In consecinta, acesta trebuie arestat imediat, iar aurul sa fie returnat. Altfel, n-o sa-l mai vedem niciodata, cum nu-l va vedea Venezuela sau cum nu l-am mai vazut nici pe cel depus in Rusia.