Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

Valea Uzului

 187 de vizualizări

Valea Uzului

Pe 25 octombrie, de ziua armatei,  Naţionalişti merg la Valea Uzului, între timp manipulările continuă

 Naţionalişti Români au anunţat că de ziua armatei, pe 25 octombrie vor merge la Valea Uzului pentru a onora memoria ostaşilor români îngropaţi acolo. Patriotul Mihai Tarnoveanu a anunţat iniţierea unei chete publice pentru a strânge bani necesari cumpărări a 150 de torţe.

cfcfgc mihai 512x1024 - Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

 Evenimentele de la Valea Uzului, la fel ca şi referendumul pentru căsătoria bărbat-femeie, rămân pilde pentru modul cum funcţionează manipularea.

Ce s-a întâmplat în luna Iunie ?

 La începutul lunii iunie 2019 mai multe ong-uri romaneşti au anunțat pentru data de 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români şi Înălţarea Domnului, dorinţa de a merge la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului. Intenţia lor era de a efectua o simplă comemorare religioasă pentru comemora soldații români. Senatorul UDMR Tanczos Bârnă, reacţionează şi anunţă, pentru aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la acelaşi cimitir.

Articolul nostru: Valea Uzului – Fake News si dezinformare

 În ziua şi la ora stabilită, un grup de maghiari au încercat să organizeze o contra-manifestaţie, lucru interzis de lege. Conform normelor legale în vigoare, două manifestări de orice natură nu pot avea simultan în acelaşi loc. Maghiarii au pus lanţuri pe poarta cimitirului şi au încercat să formeze un „lanţ uman în jurul cimitirului, scopul declarat a fost să fie oprită ceremonia religioasă a românilor.

Fake News in acțiune …

 Presa progresista a prezentat evenimentul în liniile următoare: un grup de “extremişti români” s-ar fi dus peste cimitirul „unguresc” şi ar fi luat la bătaie ungurii paşnici care se aflau întâmplător acolo, au rupt crucile soldaţilor unguri, au distrus poarta cimitirului, au spart capete de ungur. Acţiunea de dezinformare a fost condusă de ziarul neo-bolsevic Pravda (Adevărul), urmat îndeaproape de gazetele online radicale HotNews, Digi24 şi  G4media.

Momentul in care portile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte

Iar DAN TAPALAGA de la tânăra si progresista publicație G4Media, scria atunci extrem de supărat articolul:

„Chipul urât al extremismului. Comemorarea rusinoasa de la Valea Uzului

 Propaganda din România, din păcate, a fost preluată şi de Trustul media EuroNews care a scris un articol cu următorul  titlu: 

Romanian crowd break into Austro-Hungarian World War I graveyard

 Pe data de 26 august 2019, maghiar şi-au comemorat morţii lor, întreaga presa progresista a titrat pe 27 august ca 5000 de maghiar au participat la eveniment. Mai mult media progresista ne-a prezentat detalii despre semnificaţia pe care această zi o are pentru maghiari.

ScreenShot 20191014083937 - Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

 Ziarele online G4Media, Hotnews sau Adevărul (Pravda) ne-au relatat cu lux de amănunte că maghiar se întâlnesc aici pe 26 august, zi în care în 1944 ruşi au atacat această zonă, apărată de un batalion de secui grăniceri.

Ziarele progresiste au picurat otrava dezinformări subliniind că:

„Jandarmeria a închis drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului pentru a preveni ca oponenţii comemorării maghiare să poată ajunge la faţa locului.”

Care or fi fost aceşti oponenţi ? Presa nu a oferit detalii, nu a publicat poze nu a citat surse.

5000 de maghiar, dar înmulţi de mai multe ori.

  Dezinformarea cea mare a constat în numărul exagerat de mare de maghiari prezenţi la locul respectiv, dar şi în afirmaţia introdusă subtil de unele publicaţii ca maghiarii erau „din zona” sau din Harghita şi Covasna. Referitor la locul din care erau veniţi maghiari ştim sigur un singur lucru, zona Valea Uzului este momentan părăsită. Practic maghiar prezenţi aici cu diverse ocazii, sunt aduşi organizat, cu autocare sau vin singuri, cu maşina personală.

13 uzvolgye 2019 augusztus 26 - Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

  Dezinformarea cu 5000 de maghiar este voita, în primul faptul că nişte maghiari au participat la o ceremonie, undeva la „ţara” unde nu s-a întâmplat nimic, nu este o „ştire naţională”. În al doilea rând dacă toată curtea din Valea Uzului ar fi fost goală fără cruci fără copaci, circa 5000 de persoane puteau intra acolo. Sursa citată de media progresista este un cotidian maghiar de bilingv hirado.hu

 Pe internet exista mai multe instrumente online de „crowd counting” adică numărarea mulţimii, ele sunt larg folosite de jurnalişti în procesul intitulat „Fact-Checking” (verificarea faptelor).

Vezi: 4 Useful Tools For Counting Crowds

Fact-Checking

 Din articolele progresiste aflăm că maghiari au amplasat un gard mic în jurul crucilor soldaţilor români, probabil spre a nu apărea incidente cu maghiari care să calce pe mormintele romaneşti. Maghiari prezenţi nu puteau intra acolo, din poze observăm prezenţa unei scene cât şi faptul că o mare parte din maghiari au ezitat să intre în zona cu morminte. Maghiar au fost prezenţi în partea dreaptă a cimitirului în faţa scenei, fără să ajungă în zona copacilor. Ei au fost concentraţi în zonal crucii maghiare şi a pietrei amplasate acolo.

vbcvbc - Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

 La 1 persoana pe metru pătrat rezultă că maghiari nu puteau să depăşească 700 de persoane, deşi din pozele postate pe uz-volgye.ro rezultă că maghiari erau destul de rarefiaţi. Din pozele unui ziar maghiar szekelyhon.ro reiese că maghiarii ar fi fost concentraţi în partea din fata scenei. Cifra reală este undeva între 500-700, mult sub 5.000 de participanţi.

o uzvolgye aug26 pnt 22 - Naţionalişti merg pe 25 octombrie la Valea Uzului, manipulările continuă

 

O Noua manipulare la orizont

 Ne așteptăm de la HotNews, Digi24, Adevarul să relateze prost evenimentele de pe 25 octombrie de la Valea Uzului. Vor căuta orice motiv sa anunțe ca „extremiști” au făcut ceva și evident raporta un număr mult mai mic de participanți.

SURSE:

# Razboiul Informational

Articolul nostru: Valea Uzului – Fake News si dezinformare

# Adevarul

Prima comemorare la cimitirul din Valea Uzului, dupa incidentele grave dintre români si maghiari de Ziua Eroilor. În ce conditii a fost avizata manifestarea

# G4Media

5.000 de maghiari au participat luni la o slujba ecumenica la Cimitirul din Valea Uzului

# hirado

Cimitirul militar din Valea Uzului – Slujba ecumenica cu ocazia comemorarii a 75 de ani de la Batalia din Valea Uzului

# Poynter

This online tool makes checking crowd sizes easier

# hirado.hu

Valea Uzului, luni, 26 august 2019 (MTI) – În Cimitirul militar situat la granita dintre Transilvania si Moldova

# szekelyhon.ro

Békés együttélésre szólított Böjte Csaba az úzvölgyi megemlékezésen(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták

***

razboiul informational

 

Related Images:

Citeste si …

referendumul
Familia

Referendumul este anti-constitutional, restrânge drepturile homosexualilor și produce discriminare.

Vezi -> „Toate minciunile despre Referendum„ Referendumul este anti-constituțional, restrânge drepturile homosexualilor și produce discriminare. – Nu restrânge drepturi, ci le îngheaţă, le bate în cuie unde sunt deja. CCR a răspuns negativ la o […]

1 Trackback / Pingback

  1. Cum funcţionează maşina propagande revizioniste maghiare. Cazul Hirado - Razboiul Informational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*