Buzăul se ridică… Guvernul Orban l-a schimbat pe cercetător, preot Costel Vânătoru de la BANCA NAŢIONALĂ DE GENE, DE SEMINŢE ROMÂNEŞTI
Guvernul Orban l-a demis pe Profesorul Costel Vânătoru de la şefia Băncii de Gene din Buzău, acesta a fost demis de ministrul Adrian Oros fără să fie invocat nici un motiv. Scopul principal al Băncii de Gene de la Buzău este acela de a proteja soiurile româneşti. Până în prezent staţiunea are în bază circa 10.000 de seminţe, dar avea în plan să iși mărească resursele. Profesorul Costel Vânătoru a fost cel care a iniţiat ideea minunată a unei „bănci de gene românești” în care să se conserve seminţele autohtone, şi totodată să fie aclimatizate soiuri din alte ţări cu potenţial pentru agricultura din România.
Circa 300 de persoane au mărşăluit prin Buzău, solicitând revocarea acestei decizii aberante. Lumea este foarte supărată deoarece s-a răspândit vestea că Ludovic Orban doreşte să distrugă potenţialul de seminţe naţionale pentru a aduce în România infama companie Monsanto.
Presa Progresista şi postacii PNL
Presa progresista şi postacii PNL & #Rezist au declanşat imediat ofensiva, atacând şi denigrând tot ce este legat de Profesorul Costel Vânătoru şi ideea Băncii de Gene.
Unul din vârfurile de lance ale progresismului neo-marxist, ziarul G4Media, a publicat un articol mizerabil intitulat „Miting antiguvernamental la Buzău în apărarea unui cercetător schimbat de ministrul Agriculturii de la șefia Băncii de gene. Costel Vânătoru, apărat de PSD și Dan Puric cu mesaje naționaliste”.
Rar putem vedea atâta prostie ca în titlul de mai sus, o înşiruire de erori logice precum: Ignoratio Elenchi, Association fallacy, Argumentum Reducţio ad Hitlerum și Red-Herring.
Ideea discutată de tot restul presei este că un savant recunoscut pe plan naţional şi internaţional este schimbat din fruntea unei instituţii înfiinţate de el, aparent pe criterii politice. La fel cum ar fi complet irelevant pentru competentele ştiinţifice ale unei persoane dacă PSD şi Dan Puric ar fi împotriva sa, viceversa este de asemenea valabilă. Nu are importanţă dacă Adolf Hiter, Iosif Vissarionovici Stalin şi Benito Andrea Mussolini îl susţin sau îl condamnă pe cercetătorul buzoian. G4Media încearcă doar să distragă atenţia într-o direcţie irelevanta, pentru a salva imaginea șifonată a PNL-ului.
Din nou despre „Naționalism” cu ghilimele
Asocierea lui Dan Puric şi a Naţionalismului (iubirea faţă de naţiune) cu PSD ne dezvăluie unde bate campania G4Media. Să ne aşteptăm ca naţionaliştii să fie în viitor lapidaţi pentru păcatele PSD-ului? Nu este o un scenariu greu de imaginat, după dispariţia PSD-ului progresiştii vor avea nevoie de un Bau-bau nou să îşi sperie electoratul să voteze cu ei.
Oricum toţi marxiştii din întreaga lume lupta cu „fascismul”, numai progresiştii de la noi se lupta cu „ciuma roşie” (denumire folosită de fascişti şi nazişti pentru comunişti), o aiureală totală. Este inevitabilă o schimbare de macaz în care alde HotNews sau G4Media să iasă cu steagul roşul şi să atace naţionaliştii. Prin urmare, o perioadă de tranziţie se impune în care susţinătorii lor să facă tranziţie de la „M**E Psd” la „Jos Naţionalismul”.
Pentru a înţelege mentalitatea de turmă, citim câteva comentarii de la articolul sus-menţionat:
„Naţionalismul e tot ce le-a rămas pesederiştilor. După ce au vândut ţara timp de 30 de ani.”
„Ultimul refugiu al incompetenţilor, de. Oricum, dacă Dan Puric e împotriva schimbării insului atunci schimbarea sigur e bună.”
„Să participe şi Puric, grijuliul de serviciu al neamului românesc! Şi cu stat de plată în Rusia,ca toţi „românaşii” ce formează pesedeul!”
Revenim la „oile” noastre
În ciuda atacurilor virulente care vor să amuţească orice critică, lucrurile sunt extrem de grave. Costel Vânătoru a fost director şi şef de laborator la cea mai veche staţiune din România de cercetare de legumicultură (re)înfiinţată în 1957. Este celebra staţiune de care aţi tot auzit în ultimii ani că mai are încă seminţele de plante create sau aclimatizate în perioada comunistă, când roşiile aveau încă gust de roşii şi nu de castravete.
Profesorul Costel Vânătoru a creat numeroase soiuri de legume omologate la nivel internaţional ca specii româneşti. De mai bine de 20 de ani, profesorul Vânătoru se luptă pentru înfiinţarea unei Bănci Naţionale de Gene. Anul trecut a găsit sprijin la ministrul Daea, cât şi la autorităţile din Buzău. Profesorul Vânătoru nu este membru PSD, de fapt nu ar avea voie să fie membru de partid deoarece el este şi preot la o parohie din Buzău.
HG 524/2017
După ce Guvernul României a emis HG 524/2017, prin care a reorganizat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, cercetătorii unităţii aşteaptă un nou act normativ prin care să se înfiinţeze Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură cu sediul la Buzău. La acea dată, Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare, Genetică şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău a declarat portalului Vocea Fermierului următoarele:
„Ar fi o bucurie pentru mine dacă s-ar înfiinţa Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, care ar pune România pe harta ştiinţifică a lumii. Pentru această idee mă lupt ca un voievod fără oaste, trădat din toate părţile, idee pentru care am lăsat să se scrie pe cruce, atunci când va veni vremea să plec din astă lume, că am militat pentru salvarea patrimoniului genetic naţional!”
„Eu o spun metaforic şi o spun aproape zilnic că dacă pierdem o clădire istorică, pierdem ceva din trecutul nostru, este grav! Dar dacă pierdem un soi, pierdem ceva din viitorul nostru şi va trebui să cumpărăm cu bani mulţi de la străini. Pâinea va fi mai si scumpă pentru că vom fi nevoiţi s-o cumpărăm de la alţii!”
Orban & Monsanto?
Banca Naţională de Gene este un proiect de o importanţă majoră, este un proiect pentru ţară, un proiect naţional, nu proiectul unui partid. E vorba de siguranţa naţională, în acest moment pe piaţa culturilor avem jucători precum Monsanto care sunt acuzaţi şi chiar condamnaţi de practici neloiale si anti-concurențiale. Aceste companii vin şi înfiinţează culturi cu specii brevetate de ei, aceste plante ajung să polueze genetic prin vânt sau polen culturile vecine şi astfel fermierii onești se trezesc daţi în judecată că au folosit fără drept seminţele omologate de companii precum Monsanto.
O altă acuza adusă de fermieri este că aceste firmele vând seminţe care produc plante sterile, adică odată ce au prins un client, acesta trebuie să cumpere seminţe de la ei în fiecare an.
Fermierii care încearcă să scape de aceste companii sunt hărţuiţi cu procese în care ajung să plătească sute de mii de dolari până când ajung faliți si sunt nevoiti să cadă la o înţelegere cu giganţii seminţelor. Aceste companii ajung să cumpere toate speciile de plante agricole dintr-o tara şi să dicteze cine poate cultiva şi cine nu poate.
Banca de resurse genetice vegetale trebuie să fie o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Timp de 30 ani, Institutul de Cercetare din Buzău nu a a avut fonduri alocate de la buget, fiind obligat să se autofinanţeze. Abia ministrul Daea a alocat din acest an bani pentru salarii şi pentru proiectul Banca de Gene. Apoi, când în fine trebuia să îşi înceapă activitatea, Guvernul Orban l-a demis pe cel care trebuia să organizeze activitatea Băncii.
Cu multă modestie, profesorul Vânătoru a declarat după demitere:
„Le mulţumesc celor care susţin, românilor, buzoienilor, care susţin acest proiect ştiinţific, cu implicaţii majore, de susţinere a siguranţei alimentaţiei poporului român. Nu ar trebui ca politicul să se implice, pentru că noi, în cercetare, nu lucrăm pentru un partid sau altul, nu producem seminţe pentru un partid sau altul.
Producem pentru ţară, ne gândim la pâinea de toate zilele necesară poporului român. De aceea am atras atenţia de la început că toate partidele trebuie să susţină acest proiect pentru că este unul de importanţă majoră, are rolul de a păstra seminţele pe termen mediu şi lung.
Noi am reuşit să strângem până acum peste 10.000 de genotipuri, soiuri de plante. Soiuri româneşti, păstrate din patrimoniul genetic. Aceasta este misiunea Băncii, de a păstra soiuri ameninţate de diverşi factori” DCNews
In fața deputaților din Comisia de Agricultură
Cercetătorul a vorbit în fața deputaților din Comisia de Agricultură despre proiectul său, Banca de Gene din Buzău:
„Acest proiect a fost gândit ca un proiect de țară, un proiect care vizează direct securitatea și siguranța alimentară a poporului nostru. Rezultatul a fost următorul: – am fost demis”, […] „în substratul comunicatului Ministerului Agriculturii că se dorește închiderea acestui proiect, ceea ce mă face să constat că nu am evaluat corect în ce țară trăiesc, atunci când am plecat la drum cu acest proiect”.
„Mergem cu mașina și vedem pe marginea drumului plăcuțe ale firmelor din afară care își etalează genetica la noi în țară și nu vedem plăcuțe cu firme românești. România s-a transformat într-un poligon de testare a soiurilor, a hibrizilor, a tehnologiilor, tot ceea ce aducem din afară și cred că putem să facem și noi, cercetarea românească, ceva, avem aceste resurse genetice care sunt valoroase și trebuie protejate intelectual”, a afirmat cercetătorul buzoian.” Vezi Articol: Gândul
Fii primul care comentează