Emanuel Tânjală – Expoziţie de fotografie: 13 ianuarie – 11 iunie 1990

Emanuel Tânjală - 13 ianuarie – 11 iunie 1990

 165 de vizualizări

Emanuel Tânjală
Emanuel Tânjală

Emanuel Tânjală – Expoziţie de fotografie la Biblioteca Naţională: 13 ianuarie – 11 iunie 1990.

 Zilele acestea putem vizita la Biblioteca Naţională a României, expoziţia inedită a renumitului foto-reporter Emanuel Tânjală, care cuprinde fotografii inedite ale României post comuniste.

 Emanuel Tânjală este o legendă pentru foto-reporteri din România ultimilor 40 de ani, Tânjală fiind creditat ca a dat o nouă definiţie şi o nouă dimensiune foto-reportajului. Acesta s-a întors în ţară la scurt timp după evenimentele din decembrie 1990, primele fotografii le-a făcut chiar din avionul cu care venea, în data de 13 ianuarie 1990, de la New York.

 Emanuel Tânjală a fotografiat Bucureştiul marcat de zilele post-revoluţionare – clădirile distruse din jurul Televiziunii Române şi cele din Piaţa Revoluţiei (Piaţa Palatului) şi feţele oamenilor pline de speranţă.

 El fotografiază zilnic naşterea României postrevoluţionare: prima şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), primele proteste, naşterea Fenomenului Piaţa Universităţii, Podul de flori de peste Prut, primele alegeri din luna mai 1990. Totul este documentat în imagini ca un o adevărată cronologie vizuală a primei jumătăţi de ani din 1990.

Cine este Emanuel Tânjală?

 S-a născut în 9 oct. 1944, în București, face parte dintr-o familie cu 11 copii, a avut o copilărie destul de dezavantajată, dar binecuvântat de Dumnezeu, într-o familie creștină. Emanuel Tânjală a pus mâna pentru prima oară pe un aparat de fotografiat la vârsta de 17 ani. Debuteaza în presă în anul 1970, lucrează la mai multe publicații, precum: ziarul Satul socialist sau revistele Flacăra și Cinema. Până la începutul anilor ’80, are șapte expoziții de fotografie în București, care îi aduc recunoaștere națională a talentului.

 Se hotărăşte să părăsească ţara când sistemul comunist îi refuza o viza pentru o excursie de 48 de ore în Bulgaria. Îşi pune în aplicare planul mai târziu, în 1981, când ca urmare a aprecierii de care se bucura, primeşte o bursă de studii la Perugia din partea guvernului italian. După terminarea studiilor la Perugia, merge la Ambasada Americană și cere azil politic.

 Pe 21 Aprilie 1982 ajunge la New York. Merge la Washington, cu un portofoliu numai cu țărani din România, după numeroase peripeţii ajunge să fie recunoscut ca un mare foto-reporter. După revoluţie procură 500 de filme şi revine în ţara unde rămâne prana în preajma mineriadei, fiind nelipsit din piaţa universităţii, este avertizat în iunie 1990 că e mai bine să plece, sfat pe care îl ascultă, astfel fotografiile sale au fost salvate. Vezi mai mult: [(AICI)]

Expoziția de la Biblioteca Națională

 În 2019 se hotărăşte să doneze 100 dintre cele mai bune fotografii făcute în perioada: 13 ianuarie – 11 iunie 1990, Bibliotecii Naţionale care îi oferă şi posibilitatea de a avea o expoziţie.

 În comparaţie cu personalităţile publice de astăzi domnul Tânjala vorbeşte des de Dumnezeu, de Iisus Hristos şi de creaţie:

„Numai credința că Isus a venit pe pământ să moară pentru păcatele noastre, iar a treia zi a înviat, m-a inspirat  în a folosii acest crez, în a mă apropia și a-i cunoaşte pe oameni. Cred că izbânda omului este numai prin luptă și mai  departe, dorința mea a fost să mă conectez la cunoaștere.

Eu cred în iubire și mai cred în supunere față de Creator. Nu cred în viața trăită în lume, fotografiez ca să pot comunica în taină, aici printre miracolele aceste lumi.  Îmi place să trăiesc cu lumea și mă strădui să îmi drămuiesc viața, în așa fel în care busola mea să fie  cuvântului Biblic, să trăiesc deasupra soarelui, cu toate că în fiecare zi ne sculăm sub soare„  Vezi tot interviul: [(AICI)]

 Expoziţia „Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990” poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României (Atrium – parter) în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020. 

Intrarea este liberă.

Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.

SURSE:

# RomaniidinCalifornia.com

Bibliografia domnului Tânjală

# BCU

E.Tânjală – Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990. Expoziţie de fotografie

# ICR.ro

E.Tânjală, despre albumul foto lansat la ICR: „Este o pagină a istoriei filmului românesc”

# lapunkt.ro

Interviu EMANUEL TÂNJALĂ: Foto. Art-foto. Foto-poveste

# humanitas.ro

Jurnalul unui fotograf

***

Războiul informațional

 

Related Images:

Citeste si …

Închiderea sitului Justitiarul.ro – cum a fost „minată democraţia”
Stirile noastre

Închiderea sitului Justitiarul.ro – cum a fost „minată democraţia”

Închiderea sitului Justitiarul.ro – cum a fost „minată democraţia” si obedienţa presei „progresiste„ În aceste zile de pandemie, toată lumea vorbeşte despre încălcarea drepturilor constituţionale prin Ordonanţele de Urgenţă care au făcut posibilă actuala stare. […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*