Tehnologia 5G: utilă, periculoasă sau armă militară? Dezbatere publica astăzi!!!
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut recent o serie de declaraţii referitoare la tehnologia militară 5G, astfel miercuri el a precizat că abordarea acesteia trebuie să se facă şi din punct de vedere al securităţii naţionale, şi al securităţii NATO.
Cuvinte destul de pompoase, ţinând cont că până recent toată lumea a trăit fără 5G, dar preşedintele Iohannis nu s-a oprit aici, el a conferit acestei tehnologii conotaţii existenţiale. Mai au puţin şi ne vor spune că nu putem trăi fără 5G, fapt care nu l-au spus pana acum nici la 1G, nici la 2G, nici la 3G, nici la 4G.
Declaraţia preşedintelui:
„Această chestiune a fost abordată de unii dintre participanţii la discuţie şi devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G şi din punct de vedere al securităţii naţionale, deci, implicit, şi din punctul de vedere al securităţii NATO.
Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuţia arată că această preocupare există şi ea este una reală. Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant. 5G este gândit să intre în toate sferele vieţii cotidiene, vieţii de stat, comunicării între cetăţean şi instituţii, între instituţii, până la urmă, şi între lucruri. Este ceea ce se numeşte Internetul Lucrurilor. Şi, atunci, impactul, evident, va fi şi pe securitate naţională şi trebuie să ţinem cont de aceste lucruri” Sursa Aici: G4 Media
Ce nu se spune?
Prima chestie care trebuie clarificată de la bun început este că pentru această tehnologie nu exista studii, iar companiile care o propun nici nu doresc să facă asemenea studii în viitor. Într-o audiere în Senatul SUA, senatorul american Richard Blumenthal îi întreabă pe cei care propun această tehnologie 5G despre studiile independente care au fost făcute sau care sunt în desfăşurare.
Răspunsul este şocant: nu exista studii, companiile de telecomunicaţii nu au alocat nici o sumă de bani pentru studii, si nici în viitorul apropiat nu se pregătesc asemenea studii.
Această stare de fapt a dus la apariţia ipotezei foarte plauzibile că de fapt experimentul se va face pe noi. Nu este prima oare când „experţi” şi companii au practicat o asemenea tactică de a arunca un produs pe piaţa, iar apoi să vadă ce efect are asupra populaţiei.
S-a mai întâmplat în trecut…
Pate cel mai cunoscut exemplu este Radiul, un element extrem de radioactiv descoperit de Marie Curie şi soţul ei în 1898, care în scurt timp a devenit un element extrem de larg folosit, aproape „indispensabil”. Radiul era folosit în ciocolată, apă de băut, pastă de dinţi, ceasuri, supozitoare, cosmetice, vitamine, chiar pastile pentru potență. Afacerea s-a prăbuşit când s-a descoperit că este foarte letal.
Nu este singurul exemplu, cosmeticele începutului secolului 19 până la mijlocul secolului 20 cuprindeau diverse elemente extrem de toxice. Astfel, arsenicul era folosit pentru tratarea pielii, pudrele de față aveau plumb, rujul avea mercur, iar o reclamă din 1950 se lăuda că produsele lor cosmetice sunt radioactive. Mai mult, compania respectivă promitea să testeze autenticitatea produselor sale cu un detector de radiaţii Geiger Muller.
Aceeaşi poveste s-a repetat cu azbestul care ajunsese să fie încorporat în aproape orice, până s-a descoperit că provoacă azbestoza, mercurul care era folosit ca medicament sau ţevile de plumb care erau folosite pentru a transporta apă.
Toate aceste triste experienţe ale umanităţii au un lucru în comun: au fost aruncate pe piaţă fără să existe studii. Tehnologia 5G este o radiaţie de mică intensitate, astea înseamă ca releele care o retransmit vor trebui să fie extrem de dese. Vom avea un asemenea dispozitiv în faţa casei, unul în spate, unul în partea dreaptă, unul în partea stângă, cu toate acestea, această tehnologie nu va putea niciodată să depăşească fibra optică. Tehnologia 5G nu poate funcţiona end-to-end, ci într-un final semnalul va ajunge la un modem conectat la un cablu cu fibră optică, cablu de acelaşi tip ca şi modelul care se regăseşte în casele fiecăruia dintre noi.
Fibra sau 5G?
Tehnologia 5G se laudă că va putea duce până la 10Gb pe secundă (2b in prezent), în timp ce cablul de fibră optică de ultima generaţie poate duce 255TB pe secundă (100Tb practic). Este calculat că printr-un singur cablu de fibră optică ar putea fi transferată toată informaţia de pe internet în câteva minute.
Vezi acest articol: 255Tbps: World’s fastest network could carry all of the internet’s traffic on a single fiber
Argumente cusute cu ață alba
Astfel, majoritatea argumentelor se prăbuşesc, dacă vrei un frigider inteligent care să facă singur comanda la aprozar îl conectezi pur şi simplu la cablu optic. Un asemenea cablu nu are cum să nu existe în orice spital, instituţie publică sau militară, bancă sau universitate.
Povestea maşinilor inteligente se prăbuşeşte în perspectiva dezvoltării A.I. (Artificial Intelligence), adică inteligenta artificială care prin intermediul unor senzori să îşi poată crea o hartă 3D a spaţiului înconjurător, iar apoi să poată lua decizii autonome. O maşină A.I. precum celebra KITT din filmul Knight Rider (1982) nu ar avea nevoie de internet de mare viteză. Cel mult de o conexiune stabilă la GPS şi de destul spaţiu RAM să stocheze permanent o imagine 3D a drumului pe care se deplasează (deja exista drone care fac asta).
Motive de îngrijorare
Scepticii ne spun că adevăratul scopt al tehnologiei 5G este unul militar, inclusiv că ne-ar putea produce anumite stări, îmbolnăvire sau deces la comandă. Motive suficiente să cerem studii care să ne asigure că lucrurile nu stau aşa, insă cei care produc această tehnologie ridică din umeri şi spun că nu au studii şi nici nu vor să facă.
Specialiştii ne spun că frecventa folosită este foarte apropiată de frecvenţă corpului uman iar rezultatele pe termen lung nu pot fi estimate fără studii independente de specialitate. Concret este faptul că tehnologia 5G ne aruncă într-un ocean de frecvenţe care vor veni din toate direcţiile. Mai mult, noi ca utilizatori nu vom simţi o mărire a vitezei de trafic a internetului pe mobil mai mare de 20%.
În final, specialiştii în 5G ne spun că singura utilitate practică va fi o viteză a internetului puţin mai mare pe mobil, nu foarte mare ca nu ar putea duce telefonul. Oricum, pe un telefon mobil nu ai de ce să descarci filme de zeci de GB, deoarece rezoluția ecranului nu poate duce atâta si practic diferența nu ar fi sesizabila. Dacă vrei filme HD poţi să le descarci acasă la calculatorul conectat la cablu.
Oricum, e cel puțin ciudat ca toți liderii lumii au devenit dintr-odată interesați de posibilitatea noastră de a vedea filme HD in autobuz.
Articolul nostru precedent despre 5G: Protest în București împotriva antenelor 5G
Consultare Publică 5G
Procesul de consultare publică
Proiectul Deciziei care propune modificarea prevederilor Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio poate fi consultat aici.
Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 10.12.2019, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii.
Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul: +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Mai multe informații despre dezbatere, [(AICI)]
Vezi si:
Why Fiber is Vastly Superior to Cable and 5G
2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri