Pădurea Băneasa – 1649 de arbori marcaţi

Pădurea Băneasa 1649 de copaci

 208 vizualizări

Pădurea Băneasa 1649 de copaci
Pădurea Băneasa 1649 de copaci

Pădurea Băneasa – 1649 de arbori marcaţi: un filmuleţ care ar putea schimba legislaţia

După ce portalul nostru de ştiri a publicat câteva filmuleţe care arătau proporţia la care este exploatată ultima sursa de oxigen a Bucureștiului, unul din filmuleţe a început să fie distribuit masiv. În filmuleţ se poate vedea cum o dubiţă albastră este umplută până la refuz cu lemne tăiate pentru foc.

Un cititor ne-a semnalat că, într-adevăr, lemne dintr-o dubiţă albastră identică sunt vândute pe internet. Pagina care Vinde Lemne AICI

82874276 1095340027475852 227057685235761152 n 150x300 - Pădurea Băneasa - 1649 de arbori marcaţi

Furia bucureştenilor care a urmat este justificată, ţinând cont că Primăria Capitalei doreste să introducă o aşa zisa „taxa pe oxigen” pentru a reduce poluarea în Bucureşti.

Pădurea Băneasa, pe cale de dispariție

În ultimii ani Pădurea Băneasa, una din ultimele rămăşiţe ale Codrilor Vlăsiei, s-a micşorat de la an la an. Astfel, în pădurea Băneasa au apărut numeroase vile, localuri şi chiar un întreg cartier rezidenţial. Un localnic cu care am discutat este de de părere că in următorii 15 ani pădurea va dispărea cu totul.

Însă ce a urmat este trist, dar şi comic în acelaşi timp, Ministrul Mediului, a anunţat cu aproape două zile înainte ca miercuri va face un control la faţa locului. Având în vedere că s-au semnalat posibile tăieri ilegale, lucrurile sunt ca şi când cineva semnalează ca un restaurant vinde mâncare stricată, iar autorităţile anunţa public: „vedeţi că miercuri pe 4 vine ministrul în control”.

Ministrul Mediului face miercuri un control personal pentru a evalua tăierile de arbori din Pădurea Băneasa

E clar la această dată că nimic ilegal nu mai poate fi constatat, ministrul o să „bifeze” acest control, iar cei care taie lemne au avut cică o zi jumatate să îşi pună toate hârtiile şi utilajele în ordine. E o situaţie, cum spune americanul, win-win for everyone (adică un câştig pentru toată lumea).

Ghinionul lor a fost ca o asociaţie civică s-a deplasat imediat la faţa locului, înaintea controlului anunţat, iar ceea ce au constatat este îngrijorător. Autorizatia este emisa legal pentru 24 de hectare unde ar trebui făcute lucrări de amenajare, sunt marcaţi cca. 1600 de copaci, de tăiat sunt tăiaţi doar copacii viguroşi şi cu lemn bun. Mai mult, lucrătorii nu sunt interesaţi să ridice copacii putreziţi sau uscaţi. In comunicatul public emis de Eco-Civica se anunţă că din sute de copaci tăiaţi ,doar 2 aveau probleme.

Fundația Eco-Civica a anunțat luni că ce a constatat în pădurea Băneasa este „foarte îngrijorător”.

„Este emisă Autorizație de exploatare pe 24 ha din pădure, rărituri, urmate, normal, de igienă etc. Sunt marcați, spre tăiere, 1649 arbori și un volum de 576 metri cubi. Ce se-ntâmplă în pădure nu prea e legal. Din sute de arbori tăiați, nu am depistat decât doi arbori uscați, în rest toți erau sănătoși tun. Răriturile și celelalte lucrări de igienă s-au făcut numai pe arbori sănătoși. Culmea e că arborii vechi, căzuți la pământ, deja putreziți de când au căzut, nu au fost extrași din pădure, crăcile căzute în mod natural erau tot în pădure”, se arată într-un mesaj care însoţeşte mai multe fotografii cu copaci defrișați.

„Am întâlnit și marcaj pe cioată al cărei arbore se prăbușise natural, de ceva timp. De ce era marcată? Pentru că în locul acelui arbore putrezit s-a extras unul sănătos. (…) Zic că întrețin dar marchează numai lemn sănătos. 1600 de arbori tăiați, cam cât pentru un parc de 25 ha, asta sună a crimă de mediu pentru un oraș poluat ca Bucureștiul”, precizează Fundația Eci-Civica.

Inginerul silvic Octavian Berceanu explica:

Inginerul silvic Octavian Berceanu ne explica: se emit autorizații legale de amenajare si curățire a zonei, iar apoi in virtutea autorizației se taie „legal” copaci sănătoși.

Filmuleţul care ar putea schimba legislaţia

În urma revoltei Bucureştenilor manifestate printr-o avalanşă de petiţii, reclamaţii şi mesaje, trei propuneri s-au remarcat.

 1. Ocolul Silvic Bucureşti să înceteze orice tăieri de copaci sănătoşi în pădurea Băneasa, autorităţile trebuie renunţe la câştigurile materiale realizate din tăierea unor arbori şi să prefere beneficiile pentru mediu.
 2. Trebuie interzisă exploatarea forestieră a Pădurii Băneasa cu justa compensare financiară a proprietarilor de teren care deţin suprafeţe în Pădurea Băneasa.
 3. Interzicerea totală a ridicării de noi imobile în pădurea Băneasa

Îndemnam cititorii noştri, cât şi ziariştii care au preluat şi distribuit primele imagini şi filmuleţe puse de noi, să susţină aceste puncte. Doar împreună putem face această schimbare!

Ultima Ora

Au început să apară online imagini şi filmuleţe din pădurea Snagov unde se întâmpla acelaşi fenomen, se pare că autorităţile vor să radă tot ce a mai rămas din Codrii Vlăsiei. Același lucru este semnalat si in comuna Tunari si in județul Brașov, peste tot avem autorizație pentru ”răritură”, dar in fapt se taie arbori groși si sănătoși.

***

Războiul informațional

 

Related Images:

Citeste si …

4 Comentarii

 1. Bv , din ce reiese faceti reclama unui escroc care vinde zeci de masini de lemne si esre mana in mana cu paduraru si il si laudati ca vinde pe internet ,ii puneti si numaru de tekefon , poate are si clienti .
  Da’ acte sa vanda are , pe ce baza vinde ?
  Aloo noi prostimea plătim impozite , alooo suntem imbacsiti de escroci domne

 2. conform legislatiei trebuie sa fii ok sa vinzi si nenea asta nu are vinde pe naspa
  ca se care sute de metri cbubi de leme fara acte si nimeni nu face nimik

 3. Bv , i-aibfacut reclama , ce sa zic , incurajezi comertul cu lemne , pai are asta acte sa vanda , are autorizatie , dacu nu ar incuraja media ? Atunci cine ?

1 Trackback / Pingback

 1. Protestul împotriva taxei pe oxigen mutat în stația de autobuz - Razboiul Informational

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*