Mărturisitorii Ortodoxiei, comemoraţi la Târgu Ocna 2019

Mărturisitorii Ortodoxiei 2019

 102 vizualizări

Mărturisitorii Ortodoxiei

La Târgu Ocna au fost comemoraţi Mărturisitorii Ortodoxiei din temniţele comuniste.

 În ultimul timp Biserica Ortodoxă Romană a arătat o deschidere faţă de mărturisitorii temniţelor comuniste, faţă de care poporul manifesta, deja o mare evlavie. Vorbim de preoţi şi mireni întemniţaţi în timpul regimului bolşevic, care au manifestat o înaltă ţinută morală. Aceştia şi-au revărsat dragostea lor creştineasca în cele mai întunecate închisorii, fiind un izvor de alinare şi speranţă pentru cei din jur.

 În jurul nostru toate statele foste comuniste au canonizat martirii temniţelor lor, la noi BOR. a manifesta o oarecare reţinere faţă de acest subiect. În ultimii ani Biserica Ortodoxă Romană a început să se implice activ în comemorarea memoriei victimelor comunismului. Acest fapt dă speranţă credincioşilor ca în curând vom avea o serie de canonizări.

 Anul acesta. luni la Biserică „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna au fost comemoraţi sfinţii închisorilor şi în special Valeriu Gafencu şi Arhimandritul Gherasim Iscau. Situl Brasilica a relatat acest eveniment la care a participat un sobor de preoţi şi cca 400 credincioşi.

Evenimentul, în timpul căruia au fost pomeniţi Arhimandritul Gherasim Iscu, Valeriu Gafencu și toţi foştii deținuți politici și mărturisitori din Penitenciarul Târgu Ocna, are loc anual.

Mărturisitorii Ortodoxiei din temniţele comuniste au fost comemoraţi luni la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna.

Articolul întreg – [( AICI )]

Sfânta Liturghie de dinaintea slujbei de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Părintele Protopop de Oneşti Ioan Bărgăoanu, printre care s-a aflat şi Pr. Prof. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

marturisitorii Ortodoxiei pomeniti la Targu Ocna 3 - Mărturisitorii Ortodoxiei, comemoraţi la Târgu Ocna 2019

 Slujba de pomenire după Sfânta Liturghie a adunat peste 400 de persoane care s-au rugat pentru odihna celor care au mărturisit Ortodoxia în temniţele comuniste, informează Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

 La final, Părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis cuvântul Arhiepiscopului Ioachim la acest eveniment.

Ierarhul a vorbit despre rezistența prin rugăciune și cultură ca o mărturisire a lui Dumnezeu:

„Elitele intelectualității românești au rezistat în închisoare cu gândul la ideal, la cei rămași acasă și la Dumnezeu, căci despre Dumnezeu și credință vorbește poezia din carceră. Născută din suferința tinereții, poezia din celulă a devenit rugăciune, iar rugăciunea haină și hrană, mâncare și băutură, putere transfiguratoare”.

„Gândul la Dumnezeu îi făcea pe deținuți să uite de durerea provocată de zalele de la picioare, care le rodea gleznele, iar celula devenea chilie în care Iisus fericea pe prigoniții pentru dreptate, îi întărea în credință și le îngrijea rănile mereu deschise ale demnității umane desfigurate de torționari”.

„Radu Gyr, Nichifor Crainic, V. Voiculescu, Sandu Tudor, Valeriu Gafencu sunt câțiva, poate cei mai cunoscuți dintre poeții care fără hârtie și creion au scris poemul unui neam în suferință, care au descris în vers viața unui sfânt al închisorilor care peste timp a trebuit să mărturisească asemenea mucenicilor din Sevastia încă o dată credința în Dumnezeu și iubirea de neam”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat la troița ridicată în curtea Bisericii „Sfinții Împărați”.

  Aici soborul preoților a înălțat rugăciuni pentru sufletele mărturisitorilor din temnița comunistă, iar Părintele Amfilohie Brânză, duhovnicul Mănăstirii Diaconești, a adresat un cuvânt celor prezenți.

marturisitorii Ortodoxiei pomeniti la Targu Ocna 5 - Mărturisitorii Ortodoxiei, comemoraţi la Târgu Ocna 2019

 Prima comemorare de la Târgu Ocna a avut loc în 1991, fiind organizată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România care s-a implicat și în organizarea slujbei de înmormântare pentru toți deținuții din gropile comune.

 Prin temnița de la Tg. Ocna au trecut numeroși slujitori ai sfintelor altare, cei mai cunoscuți dintre ei fiind Arhimandritul Gherasim Iscu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Viorel Todea, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Sinesie Ioja, Pr. Pimen Bărbieru, Pr. Adrian Cărăușu, Pr. Iustin Paven, Pr. Constantin Savu, Pr. Gh. Burniche, precum și numeroși mireni, între care cel mai cunoscut și mai mediatizat este Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor”.

 Patriarhia Română i-a comemorat în mod special acum doi ani pe cei care au mărturisit Ortodoxia în temniţele comuniste, întrucât Anul 2017 a fost declarat: Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

SURSE:

Basilica (ro)

Mărturisitorii Ortodoxiei din temniţele comuniste au fost comemoraţi luni la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna.

Foto Credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

***

Războiul Informațional

 

 

 

 

 

 

 

Related Images:

Citeste si …

referendum
Alte stiri

Organizaţiile care susţin referendumul doresc şi interzicerea avortului

Organizaţiile care susţin referendumul doresc şi interzicerea avortului, a divorţului au o viziune retrograda despre rolul femeii în societate. – În discuţie este pusă căsătoria, a afirma că îngheţarea definiţiei căsătoriei la un stadiu conservator […]

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*